Der findes en drukkultur i Danmark, og mange har nok den fordom, at den er særligt fremherskende i musikbranchen. Og det er ikke uden grund.
Både Nicklas Sahl og hans trommeslager Simon Rossen oplever, at alkohol og stoffer er en integreret del af musikbranchen.
Hvor ofte bliver I konfronteret med rusmidler i jeres arbejde?
”Hver gang,” svarer Simon, “altså, hvert job. På den ene eller anden måde. Både alkohol og de mere hårde ting. Det florerer, og det er ligesom bare om selv at sige nej.”
Selv hvis bandet ikke har skrevet øl og spiritus på deres ’rider’ (en liste over ønsker og krav, som en optrædende kunstner har til ting, der skal være i backstagelokalet på et spillested), så er det ofte at finde i køleskabet alligevel.
”Det er meget standard, at der står et køleskab med øl, en flaske rom, noget vin. I bund og grund er der jo faktisk adgang til at drikke sig fuldstændigt i hegnet, hvis man vil det. Der er ikke tænkt, at der lige skal være to øl til hver. Det er bare: ’Skal I have nogle flere øl?’ Det er en del af en service til musikere, at der er alkohol til stede,” siger Nicklas Sahl.
Drikker ikke selv
Men Nicklas Sahl drikker ikke selv, før han skal på scenen, mens Simon Rossen godt kan lide at drikke en rom og cola inden en optræden: ”Jeg tænker ikke så meget over det,” siger han. ”Det handler om, at jeg kan styre det og gøre mit arbejde.”
Der kan være mange grunde til, at alkohol og stoffer fylder så meget i forbindelse med koncerter og livemusik. For nogle handler det om at komme i gear eller tage toppen af nerverne. For andre kan det handle mere om at falde ned igen efter en optræden. Og for andre kan det være en måde at kanalisere kreativiteten på. Selvom Nicklas Sahl ikke selv har et ritual med at drikke alkohol før en koncert, så kan han godt forstå behovet.
”Man vil jo gerne være så meget i øjenhøjde som muligt med sit publikum. Og det kan nogle gange kræve at man lige får en hurtig drink,” siger han med henvisning til, at spillestederne og festivalerne jo også typisk er steder, hvor der bliver langet mange fadøl over disken. Det kan være mere fremherskende inden for nogle miljøer og musikgenrer end andre, men det er overordnet sådan, at musikernes arbejdsliv udspiller sig i nogle rammer, hvor rusmidler er indenfor rækkevidde.
Til gengæld oplever både Nicklas Sahl og Simon Rossen, at det bliver mere og mere acceptabelt og normalt at fravælge alkohol og stoffer, før man skal på scenen:
”Jeg synes jo ikke, at der bliver taget noget rockstjerne af os, bare fordi vi passer på os selv,” siger Nicklas Sahl.
Du kan høre hele historien her, eller hvor du normalt finder dine podcasts.
Podcasten er støttet af Tuborgfondet.
Vært: Olivia Krogh
Ekspert: Simon Gents
Musik: Mads Kinnerup + “We Are The Way For The Cosmos To Know Itself”
Produktion og klip: Johanne Feldthaus og Christine Runøe
I redaktionen har været: William Littauer, Nafi Gravesen og Emil Pallisgaard
Redaktør: Emil Norsker