– Jeg plejer at kalde kvante-computere for et nyt paradigme indenfor computere. I skal ikke tænke på dem som computere på steroider. I skal tænke på dem som computere, som aldrig nogensinde har eksisteret før.
Sådan siger Peter Lodahl i dagens afsnit af ’De gør Danmark rigere’. Han er mangeårig professor ved Niels Bohr Instituttet og medstifter af virksomheden Sparrow Quantum, der har udviklet ny teknologi – en fotonisk chip – til at generere kvantebits med meget høj præcision og effektivitet.
Det betyder kort sagt, at Sparrow Quantum har skabt den helt grundlæggende ingrediens, der kan gøre det muligt for kvantecomputere at fungere og dermed muliggør beregninger, som vi slet ikke kan forestille os i dag, forklarer Peter Lodahl. For eksempel med hensyn til udviklingen af energieffektive materialer, der kan lagre energi – og dermed sætte skub i den grønne omstilling. Men det kan også være indenfor udvikling af ny medicin.
Fordi kvante-computere kan bruges til så meget, vi ikke kan forestille os, er det vigtigt, at teknologien kommer ud til kommercielle kvante-virksomheder, der kan sende hardwaren ud i hænderne på brugerne.
En udvikling, der heldigvis allerede er godt i gang, forklarer Peter Lodahl.
– Vores chip sidder allerede i første generations kvante-computere i dag, som skal ud og blive prøvet af og brugt for at lære, hvordan vi kan udnytte kvante-computere til problemer.
For udefrakommende kan kvanteteknologi måske være svært at forstå. Men man kan på mange måder sammenligne det med den AI-bølge, vi står midt i nu, siger Alexandra Nguyen, der er investeringsansvarlig fra EIFO og har været involveret i Sparrow Quantum siden foråret 2025.
– I lang tid kunne man ikke se værdien af AI, og det er noget, man inden for det sidste år har fået rigtig stor indsigt i – hvilken værdi, som AI har for os, altså normalbrugere.
Kvante-computerteknologi er først noget, som medierne er har fået interesse for de senere år – selvom det har været undervejs i længere tid. Lige nu er der imidlertid momentum, og det kommercielle marked er mere modent til at tage imod en virksomhed som Sparrow Quantums hardware.
– Hvis teknologien når dertil, som bliver kategoriseret som en full stack fault-tolerant kvante-computer, så åbner man for en værdiskabelse på omkring 400 milliarder US dollars for det her marked. Det er de færreste markeder, der har så store potentialer, siger Alexandra Nguyen, der er glad for, at EIFO har investeret i virksomheden.
I dagens afsnit bliver de kommercielle udfordringer også diskuteret for Sparrow Quantum. De er nemlig ikke de eneste spillere på markedet, og der findes flere måder at bygge kvante-computere på, som kan vise sig at slå igennem først. Men teknologierne bag har hver deres styrker og fordele, og de kan bruges til forskellige formål.
Vurderingen er derfor, at man i stor udstrækning vil anvende netop Sparrow Quantums teknologi i fremtidens kvante-computere.
– Det vil være fuldstændig mindblowing, siger Peter Lodahl, der drømmer om at bygge en bæredygtig virksomhed op omkring produktionen af kvante-chips – og blive fremtidens NVIDIA på kvanteområdet.
Selvom den kommercielle udbredelse stadig har tid foran sig, er der dog allerede nu bred enighed i studiet om, at Sparrow Quantum er med til at gøre Danmark – ikke bare mere teknisk – men også rigere.
Hør mere om Sparrow Quantums arbejde med kvante-computere, og få svar på, hvorfor de har unikke muligheder for at samarbejde med nogle af verdens største computervirksomheder.