’Almenerne’ med Yoma: ”Jeg boede som barn to år på en campingplads”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

’Almenerne’ med Yoma: ”Jeg boede som barn to år på en campingplads”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Vi er klar med helt nye afsnit af ’Almenerne’, hvor vi tager ud og taler med de helt almindelige/ualmindelige mennesker, der bor i alment byggeri rundt om i hele Danmark. Denne gang besøger vi Yoma, der efter at have flyttet rundt hele sin barndom endelig har fundet en base for sin egen familie.

Sponsoreret En del af serien:

Almenerne

Vidste du, at der i Danmark er over 500.000 almene boliger? Disse boliger huser 1 million mennesker, altså en sjettedel af Danmarks befolkning, og de er spredt over alle landets kommuner.

‘Almenerne’-podcasten er en portrætserie af mennesker, der bor i almene boliger på tværs af Danmark, alder og etnicitet. Podcasten dyrker den levende samtale med og mellem mennesker, der har noget på hjerte med det formål at belyse den almene boligsektors fineste opgave: at favne alle mennesker. Unge, der skal flytte hjemmefra, ældre og børnefamilier – samt dem med særlige eller akutte boligbehov – kan få en almen bolig.

Den almene boligsektor er socialt forpligtet og udmærker sig ved at være drevet non-profit og på beboerdemokratiske principper - med andre ord: et solidt fundament for menneskelig diversitet og et blomstrende fællesskab. Dem, der udgør det fællesskab, er ‘Almenerne’.

Podcasten er sponsoreret af danmarkbolig.dk

At bo på en campingplads er for mange børn en drøm. En fantasi om evig ferie, hvor der hver uge kommer nye legekammerater til, og hvor man bor i én stor familie. Men om vinteren er historien en anden. Der er først og fremmest koldt. Selv de bedst isolerede campingvogne kan ikke sammenlignes med et almindeligt hus, og der kan være langt op til fællesbadene, når temperaturen når under frysepunktet.

For Yoma var det virkeligheden, da hun som barn boede med sin mor og lillebror på en campingplads i to år.

”Jeg kan huske, at jeg er otte-eller ni år gammel. Og det er sindssygt koldt. Så min mor tager nogle Ajax-flasker og fylder dem med kogende vand og putter dem under dynen til os, så vi kunne få varmen. Og så sover vi sammen min lillebror og jeg.”

Sådan fortæller Yoma i dette afsnit, der er det seneste afsnit af podcasten ’Almenerne’, som Heartbeats har produceret for DanmarkBolig.dk

Inden campingpladsen havde de boet nogle måneder i Spanien og på fem forskellige adresser i Danmark. Efter de mange flytninger ønsker moren lidt mere stabilitet i sit liv, og derfor tager hun hele familien til numerolog for at vendt tilværelsen en smule.

”Jeg fik stukket et a4-ark i hånden med en masse muligheder for navne. Jeg gik i fjerde klasse, og jeg skulle bare hedde det sejeste og det mest unikke navn, så jeg valgte Yoma. Jeg ved ikke, om der er nogle andre, der hedder det i Danmark,” fortæller hun med et smil.

Efter campingpladsen flytter de stadig rundt flere gange, indtil Yoma flytter hjemmefra og finder en fast base i boligområdet Vanpnagård i Helsingør. Her er hun blevet og slået stærke rødder. Hun har stiftet sin egen familie med mand og to børn. Og børnene hjemmepasser hun i øjeblikket.

”Jeg vil gerne have, at de får en tryg base her, hvor de kan udvikle sig til præcist det, de vil være. Det går jeg meget op i.”

Du kan høre hele Yomas historie her i podcasten ovenfor.

Producer: Ida Frisk Carstensen

Vært: Emil Norsker

Find mere om
Footer graphics