Zarghoona og Sabawon bor i Sønderpark i Ringsted, men det har de ikke altid gjort. De kom nemlig til Danmark med deres familie fra Afganistan i 2001 og har gået i folkeskole i Jylland.
“Til at starte med havde jeg hjemve,” fortæller Sabawon, der i dag er uddannet i økonomi og underviser på CBS. “Jeg kan huske, jeg tænkte: Hvorfor skal jeg være her?”
Zarghoona var kun 5 år gammel, da de flyttede og kan derfor ikke huske så meget. Men hun er ikke i tvivl om, at flytningen har bragt dem tættere sammen som familie.
“Vores forældre har altid holdt os meget knyttet til hinanden. Hvis den ene er i nød, tager vi allesammen hånd om det og hjælper og får snakket om det, hvis nogen er ked af det. Familien er der for en,” fortæller Zarghoona, der er den eneste pige ud af en søskendeflok på seks.
I det hele taget er fællesskabet en grundværdi for både Sabawon og Zarghoona, der begge er aktive i deres almene boligforening, hvor der bor cirka 1.000 og er omkring 13 forskellige klubber – lektiecafé, gåklub og kaffeklub med kortspil og hygge.
Zarghoona har en syklub, hvor mange forskellige kvinder med svingende erfaring mødes for at sy og tale sammen. Her kommer både kvinder fra Palæstina, Marokko og Afganistan. Selvom klubben egentlig også er åben for mænd, er der ingen. Ikke endnu i hvert fald.
Sabawon er formand i foreningen. Hvilket han selv grunder lidt over i løbet af samtalen. Hvorfor egentlig?
“Jeg føler en vis pligt til at styrke fællesskabet. Men gør det også, fordi det er sjovt. Jeg kunne også se, at der var nogle problmer, som der ikke blev gjort noget ved i Sønderpark. For eksempel ensomhed,” siger han og lægger vægt på, at det for ham var vigtigt at ændre. Dels for den enkeltes skyld, men også fordi det er med til at nedbryde de fordomme, som naturligt opstår, når mange kulturer mødes.
At styrke fælleskabet og skabe relationer er måske i virkeligheden den sande form for succes her i livet, hvis man spørger de to søskende. Det handler ikke nødvendigvis om én selv, om penge og et flot cv. Man kan i hvert fald vinde mere ved at orientere sig mod fælleskabet, mener Sabawon.
“Hvis man kan realisere sig selv ved at hjælpe andre, er det jo et dobbelt plus.”
Podcasten er produceret af Martha Winther.