”Jeg oplever tit, at jeg har løst et problem, når jeg kommer hjem fra en gåtur”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Jonatan Borring

”Jeg oplever tit, at jeg har løst et problem, når jeg kommer hjem fra en gåtur”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Mikael Kamber mener, at de bedste samtaler kommer, når vi er i bevægelse. I podcasten ’Min gåtur gennem livet’, som er lavet i samarbejde med Hjerteforegningen og TrygFonden taler han med folk, der har et tæt forhold til det at gå, og tager dem med ned ad mindernes allé. I denne episode taler han med læge og sundhedsforsker Bente Klarlund Pedersen.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Min Gåtur Gennem Livet

Podcasten er produceret af Heartbeats i samarbejde med Hjerteforeningen og TrygFonden.

De fleste mennesker vil kunne pege på en rute, der har haft stor betydning for deres liv. I denne podcast inviterer vært Mikael Kamber en række kendte danskere med ned ad mindernes allé. Vi skal rundt i landet og høre deres historier og nyde naturen. De bedste tanker og samtaler kan opstå på en gåtur, og gang har en positiv indvirkning på både krop og sind. Derfor opfordrer vi også dig, der lytter, til at tage podcasten i ørene og gå med – enten på gæstens rute eller din egen.

Podcasten er en del af Hjerteforeningen og Trygfondens indsats GÅ MED. Du kan finde meget mere om alle gæsternes ruter og få inspiration til selv at komme mere ud at gå på gaamed.dk.

Vært: Mikael Kamber
Produktion og klip: Emilie Westh Wold
Lydlogo og musik: Asger Bosendal

Den berømte læge og sundhedsforsker Bente Klarlund bruger ikke kun gåture som motion. For hende er de også en åndelig oase.

Ved Gudhjem på Bornholms nordøstlige kyst ligger en sti, hvor sundhedsforsker og speciallæge Bente Klarlund Pedersen går. Ikke kun for motionens skyld, men også for den mentale effekt. 

Hun er kendt som lægen, der ofte svarer på danskernes sundhedsfaglige spørgsmål i medierne, og til daglig leder hun TrygFondens Center for Aktiv Sundhed. Udover de fysiske fordele ved gåturen, bruger hun også ofte tiden alene til at dvæle ved livet.

”Jeg tænker ikke længere så meget over, at det er vigtigt for mit fysiske helbred at gå, men det er et frirum. Når jeg går og går alene og går mine faste ruter, så sker der en masse ting i mit hoved, som jeg ikke vidste, der skulle ske. Jeg synes, det er meget afstressende, men jeg oplever også tit, at jeg har løst et problem, når jeg kommer hjem,” fortæller Bente Klarlund Pedersen, der også har skrevet ’Gå-Bogen’ om emnet. 

Filosofferne gik også de store tanker frem

Undertitlen på Bente Klarlund Pedersens bog citerer Søren Kierkegaards ord ’Gå, så går det nok’. Ifølge lægen har filosofferne fat i noget, når de reflekterer over, hvordan store tanker bliver født i forbindelse med en gåtur. 

”Den ene filosof efter den anden er enige om, at man ikke rigtigt kan stole på en tanke, som er fostret bag et skrivebord. Den skal fostres under muskelarbejde,” pointerer hun.

Men selvom Immanuel Kant, Søren Kierkegaard og Friedrich Nietzsche alle brugte gåturen til at fremavle betragtninger om livets største spørgsmål, så kan man også bruge turene til at skabe sin egen åndelige oase. 

Bente Klarlund Pedersen har selv skullet øve sig i at lægge den resultatorienterede tankegang fra sig, og bare gå for at gå, så tankerne kan få frit spil uden et mål for øje. Det er nemlig der, at det uventede opstår, og man kommer hjem med noget, som hun ikke vidste, at man havde brug for.

Kur mod stress

I virket som læge og sundhedsforsker er Bente Klarlund Pedersen ofte stødt på den gode effekt af at bevæge sig, og det er gentagne gange bevist, hvordan det kan afhjælpe både stress og angst, når vi får pulsen op og tankerne væk. 

Men for ti år siden oplevede hun også på egen krop, hvordan gåturen kunne gøre en forskel. I en presset periode blev gåturen et værktøj, som man kunne bruge, uden at man var afhængig af hverken et sportshold, træningsfaciliteter eller at skulle klæde om først. 

”Der var en lang lang periode, hvor jeg var virkelig presset og lå og var helt kvæstet og havde svært ved at sove. Der blev det en nødvendighed for mig at være ude at gå. Simpelthen for ikke at falde fra hinanden,” siger Bente Klarlund Pedersen.

Fra hendes sommerhus på Bornholm kunne hun bare bevæge sig direkte ud på den naturskønne rute, hvor hovedet, fødder og naturen flyder sammen og omverdenen forsvandt i et øjeblik. 

I podcasten kan du også høre Bente Klarlund Pedersen fortælle Mikael Kamber om et særligt sted på ruten, som hun ikke har delt med nogen før, ligesom at hun giver helt konkrete råd til, hvordan andre kan komme i gang med at gå mere i hverdagen.

Vært: Mikael Kamber
Produktion: Mathilde Cortese Retsbo
Klip: Emilie Westh Wold
Lydlogo og musik: Asger Bosendal

Footer graphics