Imran Rashid: ”Vi er ved at miste vores tilstedeværelse i livet på grund af skærme”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

Imran Rashid: ”Vi er ved at miste vores tilstedeværelse i livet på grund af skærme”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Mikael Kamber mener, at de bedste samtaler kommer, når vi er i bevægelse. I podcasten ’Min gåtur gennem livet’, som er lavet i samarbejde med Hjerteforegningen og TrygFonden taler han med folk, der har et tæt forhold til det at gå, og tager dem med ned ad mindernes allé.

Sponsoreret af:
Livsstil En del af serien:

Min Gåtur Gennem Livet

Podcasten er produceret af Heartbeats i samarbejde med Hjerteforeningen og TrygFonden.

De fleste mennesker vil kunne pege på en rute, der har haft stor betydning for deres liv. I denne podcast inviterer vært Mikael Kamber en række kendte danskere med ned ad mindernes allé. Vi skal rundt i landet og høre deres historier og nyde naturen. De bedste tanker og samtaler kan opstå på en gåtur, og gang har en positiv indvirkning på både krop og sind. Derfor opfordrer vi også dig, der lytter, til at tage podcasten i ørene og gå med – enten på gæstens rute eller din egen.

Podcasten er en del af Hjerteforeningen og Trygfondens indsats GÅ MED. Du kan finde meget mere om alle gæsternes ruter og få inspiration til selv at komme mere ud at gå på gaamed.dk.

Vært: Mikael Kamber
Produktion og klip: Emilie Westh Wold
Lydlogo og musik: Asger Bosendal

I en verden, hvor skærme og sociale medier fylder mere og mere i vores dagligdag, er der en stigende bekymring for, hvordan denne udvikling påvirker vores mentale og fysiske sundhed. En markant stemme i denne debat er læge og digital sundhedsekspert Imran Rashid, som har dedikeret sit liv til at bekæmpe de negative konsekvenser af vores stigende skærmbrug.

Han kalder sig selv for en frihedskæmper og arbejder for at skabe opmærksomhed omkring skærmenes skadelige påvirkninger og finde løsninger, der kan hjælpe os med at genvinde vores tilstedeværelse i livet. En af de løsninger er en gåtur, som giver dig alt den sansestimulation, du har brug for. Det blå lys og ‘pliing’-lydene fra din iPhone er bare erstattet med solens stråler og fuglenes kvidren. I dag er gå-ruten Frederiksberg Have, som for Imran Rashid er et åndehul i det pulserende byliv.

Foto: Kristina Pedersen

Skærmene stjæler vores opmærksomhed og nærvær

I de seneste 15 år har han observeret en alarmerende udvikling i, hvordan teknologivirksomheder formår at forme milliarder af menneskers adfærd. De bruger avancerede algoritmer til at skabe meget personligt indhold, der konstant spiller på vores følelsesapparat.

“Hvis du stadigvæk kan tænke frit og reflektere, så er du fri, uanset om du så er i fængsel. Problemet her er bare, at du stopper med at reflektere. Du ender med alene at reagere på noget, som fanger din opmærksomhed. Du tænker ikke over det, fordi du skal se det næste og det næste og det næste. Tech-virksomheder har brugt milliarder af dollars og datapunkter fra milliarder af mennesker gennem årene på at forfine, hvordan man kan få menneskers opmærksomhed og fastholde den.”

Foto: Kristina Pedersen

Denne konstante opmærksomhed på skærmene resulterer i, at vi mister vores tilstedeværelse i livet. I stedet for at være mentalt til stede og refleksive, ender vi med blot at reagere på den næste stimulus, som fanger vores opmærksomhed. Dette har alvorlige konsekvenser for vores mentale sundhed og vores evne til at tænke frit, forklarer Imran Rashid og understreger vigtigheden af at genvinde kontrol over vores tid og opmærksomhed.

”Det der binder os sammen, er fællesskaber”

På trods af den teknologiske udvikling og de mange muligheder for digital interaktion er det de menneskelige fællesskaber, der virkelig binder os sammen, forklarer Imran Rashid og fremhæver, at fællesskaberne spiller en afgørende rolle i vores livskvalitet og mentale velvære.

“Det har jo altoverskyggende betydning for, hvordan vi trives, fordi verden rundt om os påvirker verden inden i os. Det er den vekselvirkning, som vi har negligeret og måske undervurderet i alt for lang tid, hvor vi har tænkt, at hver mand er sin egen lykkes smed. Det er bare forkert. Vi bliver født og er 100 % afhængige af andre mennesker. Det er jo andre, der skal varetage dine behov. Det vil sige, at du fra start af er prisgivet andre mennesker,” fortæller Imran Rashid og forklarer, at vi skal stimulere vores sanser i vores omgivelser, for eksempel fra andre mennesker og på en gåtur.

I podcasten kan du også høre Imran Rashid fortælle Mikael Kamber om et særligt sted på ruten, som har en særlig betydning for ham, og han giver helt konkrete råd til, hvordan man kan mindske sin skærmtid og komme ud og gå i naturen i stedet.

Vært: Mikael Kamber
Produktion og klip: Emilie Westh Wold
Lydlogo og musik: Asger Bosendal

Footer graphics