En morgen vågnede Lisbeth Odgaard Damm i sommerhuset og kunne ikke rejse sig. Alt sejlede.
”Jeg rejste mig op for at skifte vores baby, men jeg måtte lægge mig igen, for det føltes som om, jeg havde kørt i karrusel hele natten. Jeg kunne ikke bevæge mig, uden at jeg væltede. Aftenen inden havde jeg fået tinnitus, hvilket jeg ikke havde tænkt over, men nu var jeg også blevet døv, og jeg kunne ingenting.”
Hun var nødt til at ringe til sin mand, der sov i annekset ved siden af for at få hjælp. Han kom styrtende. Først tænkte hun, at det var noget forbigående, og vagtlægen sagde da også, at det nok blev bedre i morgen, og ellers skulle jeg kontakte min egen læge.
Efter besøg hos sin egen læge kom hun til øre-hals-læge, da man troede, at der var noget galt med balancenerven. Derfra blev hun sendt til Herlev, da man frygtede, at hun havde fået en blodprop i hjernen. Efter to dages intensive undersøgelser måtte lægerne give op og kunne ikke finde en diagnose. Men Lisbeth Odgaard Damm mener selv, at det hele skyldes stress.
I denne fjerde og foreløbig sidste afsnit af vores podcast ’Styrkeløftet’ har vært Ditte Giese og træningsekspert Anna Bogdanova besøg af Lisbeth Odgaard Damm, der er selvstændig, og som har mærket de voldsomme konsekvenser af stress.
Efter opholdet på Herlev blev Lisbeth Odgaard Damm sendt hjem. Hun kunne godt gå igen, men hørelsen på det ene øre er stadig væk, og hun har netop fået høreapparat.
”Jeg spurgte selv lægen: ’Kan det være stress’, og han svarede: ’Der er ikke det, som stress ikke kan afstedkomme, men det kan vi ikke sige med sikkerhed.”
Hun er nu selv gået i gang med stressbehandle sig selv med blandt andet træning af sanserne, blandt andet hos Anna Bogdanova, der selv havde været ramt af stress, inden hun startede som personlig træner, der som den første begyndte at have fokus på, at træning – i dosering af form, intensitet, varighed og frekvens – skal ordineres med udgangspunkt i grundlæggende viden om stressfysiologi og tage højde for klientens hormonsystem, immunsystem og nervesystem.
”Det er typisk for stressramte, at sanserne lukker af. Jeg havde selv en oplevelse, hvor jeg kørte på cykel, og pludselig kunne jeg ikke huske, hvor jeg var. Jeg blev så skræmt. Og jeg fik den tanke, at jeg havde skadet mig selv. Og det billede tror jeg, mange stressramte kan genkende. Men det er vigtigt at sige, at det ikke er irreversibelt. Det er vigtigt at vide for at komme ud at stressen. Man er ikke knækket, man er ikke gået i stykker,” fortæller hun og fortsætter:
“Din hjerne holder bare igen med dine ressourcer lige nu, så du ikke bruger mere, énd du når at fylde op, og dét er vigtigt at respektere.”
Lisbeth Odgaard Damm er blandt andet begyndt hos en stresscoach og laver forskellige øvelser hjemme. I otte måneder har hun været sygemeldt, gået ture i skoven, lavet øvelser for nervesystemet – og ikke mindst fået sovet ud.
”Det har været både en fysisk og en mental erkendelse. Men jeg har det bedre nu, end jeg har haft i mange år.”
Så hvordan kommer man styrket gennem stress? Det deler Anna Bogdanova sine bedste råd til i podcasten ‘Styrkeløftet’.