Skaterstjernen Rune Glifberg: ”Når du først har fundet ro i at fejle, er det en kæmpe lektion i livet”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Jonatan Borring

Skaterstjernen Rune Glifberg: ”Når du først har fundet ro i at fejle, er det en kæmpe lektion i livet”

Eller vælg, hvor du vil lytte

To gange har han vundet titlen som verdens bedste skater, du kan spille ham som figur i det populære spil ‘Tony Hawk’, og i sommer repræsenterede han Danmark til OL. Ifølge skatelegenden Rune Glifberg skyldes hans succes, at han tør tage chancer – også selvom det betyder, at han nogle gange fejler, falder og slår sig.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Rejsen

Podcasten er produceret af Heartbeats og sponsoreret af DSB. Ida-Sophia er 32-år og har i de seneste år har slået sit navn eftertrykkeligt fast i medieverdenen. 'Rejsen' danner ramme om en samtale med inspirerende mennesker om emner som musik, mad og bæredygtighed - om den rejse de har været på, og hvor rejsen fortsætter hen.

“Dansk skateboardikon styrter tre gange og misser finale,” skrev TV2 sport i sommer efter Rune Glifbergs præstation i kategorien park ved OL i Tokyo. Men, hvad der udadtil virker som et nederlag, er det for ham personligt en præstation, han er stolt af.

“Hvis ikke jeg havde givet den det forsøg, så havde jeg stået bagefter og været ærgerlig over det og tænkt: Hvorfor gjorde du ikke det bedste, du kunne? Og set i bakspejlet var jeg heller ikke blevet verdensmester, europamester eller vundet X Games, hvis jeg havde holdt tilbage i de situationer og ikke givet 100% og været klar til at falde.”

I dette afsnit af ‘Rejsen fortæller den professionelle skater Rune Glifberg om at trodse frygten for at fejle for at udleve sin passion.

Rune Glifberg (Foto: Jonatan Borring)

Rune Glifberg begyndte at skate som 11-årig i 1986. Han blev forelsket i det ‘community’, hvor alle hepper på alle og fejrer det at fejle.

“Mentaliteten bag at stå på skateboard – og især i starten – handler om at bruge 80-90% af tiden på at forsøge noget. Og så nogle gange lykkedes det. Når du først har lært at finde ro i at fejle, er det en kæmpe lektion i livet,” fortæller han.

Det var netop modet til at falde, der gjorde, at Rune Glifbergs karriere blev kickstartet til en international konkurrence, der blev afholdt i Forum i 1990.

“Det gik ikke specielt godt, men jeg tror alligevel, at jeg viste en eller anden form for gåpåmod og vilje. Jeg har altid skatet 110%. Jeg går ind i det. Jeg vil gerne vise frem, og det ræsonnerer på en eller anden måde, når man er sammen med vennerne. Det klapper man af, og det kommer der noget energi ud af,” fortæller han.

Det gjorde der også i Forum den dag, hvor Glifbergs drøm gik i opfyldelse, idet Jeremy Fox fra Flip Skateboards prikkede ham på skulderen og tilbød et sponsorat.

“Jeremy kunne se, at der var en gnist i mig, selvom jeg på tidspunktet ikke var så dygtig. Det var en kæmpe overraskede for mig, at det var mig, de var interesserede i, for jeg syntes, at der var mange andre, der var bedre.”

Siden er Rune Glifbergs karriere rullet afsted. Han har boet i USA, skatet på ramper over hele verden, og han har konkurreret i nogle af verdens mest prestigefyldte konkurrencer. Og i sommer repræsenterede han som nævnt Danmark til OL i Tokyo, hvor hans mod til at fejle ikke bragte ham en plads i finalen, men en god mavefornemmelse.

“Jeg kunne sagtens have kørt et sikkert løb hjem, men så havde jeg ikke fået en fed fornemmelse bagefter. Man bliver nødt til at satse. Jeg har ikke ondt af mig selv – jeg fucking gik for den,” fortæller Rune Glifberg, der ikke er færdig med at tage chancer.

“Hvis ikke du prøver, så bliver det aldrig til noget. Det er det, der er vigtigt, som man lærer fra skateboarding: Man lærer ikke et nyt trick af ikke at prøve det,” mener den nu 46-årige skatelegende.

Vært:
Danijel ‘Drux’ Deletic

Producer:
Camilla Sager

Redaktør:
Emil Norsker

Find mere om
Footer graphics