Nye vinde: Power-to-X er det nye sort i den grønne omstilling – men hvad pokker går det egentlig ud på?

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Nye vinde: Power-to-X er det nye sort i den grønne omstilling – men hvad pokker går det egentlig ud på?

Eller vælg, hvor du vil lytte

I denne uges udsendelse tager vi fat på, hvad Power-to-X teknologien egentlig er for en størrelse, og hvilken sammenhæng teknologien har med det danske el- og gasnet.

Sponsoreret En del af serien:

Nye Vinde

Overalt i verden er der én dagsorden, der overstråler alle de andre globale og lokale problemstillinger og det er den globale opvarmning. Og i kernen af dén problemstilling ligger spørgsmålet om, hvor vi i fremtiden skal få vores energi fra: De fossile brændsler som kul, olie og gas skal skiftes ud med nye vedvarende energiformer. Mange af dem kender vi i forvejen: Sol, vind og vand. Så hvordan får vi bedst prioriteret dem? Er der andre energiformer og løsninger, som vi skal fokusere noget mere på i den grønne omstilling? Og hvordan skal vi som borgere, og politikere på Christiansborg, forholde os i denne her omstillingsproces? Det er det, som denne podcast, ‘Nye Vinde’, handler om.

I hvert afsnit inviterer Nynne Bjerre Christensen, eksperter i studiet for at gøre os klogere på et tema i vores søgen efter, hvordan vi skal producere strøm i fremtiden. Velkommen til.

I nogle situationer er det umiddelbart svært, at bruge sol, vind og vand som brændstof. Det gør sig f.eks gældende i fly, tung skibstrafik og godtransport på land. Og det er her, at power-to-X bliver skrevet ind i ligningen. Power-to-X er nemlig det nye sort, når det kommer til grøn omstilling.

Helt kort beskrevet, så er Power-to-X en omdannelsesteknologi, som tillader overførsel af energi fra fx vind og sol, og gør det muligt, at omdanne elektricitet til grønne brændstoffer. Lyt med til denne uges afsnit, hvor vi dykker ned i, hvilken betydning teknologien har for det danske el- og gasnet.

Denne uges gæster i studiet er Bo Cerup-Simonsen (Administrerende Direktør for Mærsk Mc-Kinney Møllers Center for Zero Carbon Shipping), Carsten Vittrup (Energistrategisk rådgiver hos Energinet) og Peter Møllgaard (Formand for Klimarådet).

Find mere om
Footer graphics