Energisektoren danner bagtæppet for den grønne omstilling. Og selvom Danmark er frontløbere for vedvarende energi med vindmøller, solceller og biogasanlæg, er fossile brændstoffer stadig til stede som store CO2-syndere. Men kan vores behov reelt dækkes udelukkende af grøn energi?
Det forsøger Ane Cortzen at finde svar på i dagens episode af ‘Den Grønne Elevator’, hvor hun har inviteret Michael Løve, CEO for OK, og Niels Pedersen, CEO for Lundsby Renewable Solutions ind til en snak om den udvikling, energisektoren står over for.
For Michael Løve og OK er der er en åbenlys udfordring i at transformere selskabet fra tankstationer og brændstof til eldistribution. Han fortæller, at der i år er forsvundet 50.000 brændstofbiler ud af markedet. Det er brændstof, der ikke længere bliver købt hos OK. Og selvom Michael Løve mener, at det er glædeligt, fordi det er den vej, vi skal med den grønne omstilling, så stiller det stadig OK over for en stor opgave.
“Det er nødvendigt for klimaet, men det koster os vores kerneforretning i OK. Så vi skal transformere selskabet over i el,” siger Michael Løve.
Han håber, at forbrugerne inden for en overskuelig tid vil tænke på energi i stedet for benzin, når de hører navnet OK.
“Vi er stolte af at være Danmarks største leverandør af brændstof til biler, men vi er også bevidste om, at det vi sælger, skal vi som samfund bruge meget mindre af,” siger Michael Løve.
Fra gammelt affald til grøn energi
Lundsby Renewable Solutions laver biogasanlæg rundt om i hele verden. På deres anlæg laver de organisk affald om til grøn energi, og ifølge Niels Pedersen er der en udfordring i at oplyse befolkningen bedre om, hvad der sker på biogasanlæggene. Og det skal de for at modvirke den modstand, der ellers kan være mod de nye anlæg rundt omkring i både Danmark og udlandet.
“Vi prøver at lave anlæg, som støjer mindre, som udnytter den energi, der er i biomassen bedre, og som ikke har nogle lugtgener. (…) Og så tror jeg også, at man skal se det på den måde, at vi er alle sammen nødt til at have nogle ulemper for at komme over i det grønne,” siger Niels Pedersen.
Han håber, at vi om 15 år, bruger al det affald, vi har, til at lave grøn energi. Så vi på den måde kan bruge alle vores ressourcer fornuftigt.
Både Michael Løve og Niels Pedersen mener, at politikerne har et stort ansvar for at give den grønne omstilling en saltvandsindsprøjtning. De kan se, at flere af de eksisterende tiltag virker. Men ansvaret ligger ikke kun hos politikerne.
For vi har som forbrugere en tendens til at tænke, at de grønne alternativer skal kunne dække vores behov og erstatte de løsninger, vi kender fra i dag. Men i virkeligheden skal vi gentænke vores vaner og skrue ned for forbruget.
“Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, så skal vi i vores eget energiforbrug være meget mere fleksible,” siger Michael Løve.
Lyt til hele episoden for at høre både Michael Løve og Niels Pedersen dele en grøn klimasynd, og hør hvordan de to virksomheder ser på fremtiden for grøn energi.