kræftsyg

‘Sundhedsjunglen’: Hvad får folk til at fravælge sundhedsvæsenet og søge mod alternativ behandling?

‘Sundhedsjunglen’: Hvad får folk til at fravælge sundhedsvæsenet og søge mod alternativ behandling?

Kræftsyge patienter bliver ikke raske af at drikke mælkebøtte-te. Så hvorfor bliver syge ved med at opsøge alternative behandlingsformer, når det er bevist, at det ikke virker?

Sundhed & krop En del af serien:

Sundhedsjunglen

Er mælk sundt? Kan solcreme give hudkræft? Og er det bedre for mine børn at blive smittet med mæslinger på normal vis i stedet for at lade dem vaccinere?

Internettet er blevet en vildtvoksende skov af modsatrettet information, og det er svært at sortere i sandt og falsk – særligt på sundhedsområdet. Flere steder har mavefornemmelser, anekdoter og konspirationsteorier nemlig overtaget pladsen fra dokumenteret viden. Og tilliden til sundhedsautoriteterne er dalende.

Der søges i højere grad råd blandt venner, kendisser og behandlere fra den alternative verden. Nogle råd kan være gode, mens andre er direkte farlige. Men hvordan finder man ud af, hvilke råd man bør følge?

Læge Ida Donkin er din vært på 'Sundhedsjunglen', der handler om misinformation og mistillid i sundhedsvæsenet. Med hjælp fra en række fageksperter undersøger Donkin forskellige myter og trends indenfor sundhed. Og så prøver hun at opklare, hvor den stigende mistillid til sundhedsvæsenet efterlader patienterne. For når du fravælger det etablerede sundhedsvæsen, fravælger du også din retssikkerhed som patient. Og efterlades i en jungle af velmenende, men udokumenterede, behandlingsråd.

‘Sundhedsjunglen’ er produceret i samarbejde med Læger Formidler

For et par år siden hørte man i medierne om en 27-årig kvinde med brystkræft, der i samråd med sin mor valgte at afslå lægernes behandling for i stedet at benytte alternativ behandling. Hun døde to år senere, kun 29 år gammel. Lægerne mener, hun kunne have være reddet, hvis hun havde fastholdt den behandling, som hospitalet tilbød.

Man mener, at omkring 50 brystkræftpatienter hvert år i en periode afviser lægernes anbefalede behandling og i stedet overlader kræftsygdommen til alternative behandlere. Men hvorfor er tilliden til lægerne og sundhedsvæsenet så lav, mens alternativ behandling bliver stadigt mere populært? Det skal vi tale om i dag.

Gæster:

Jan Lindebjerg: Overlæge indenfor klinisk patologi. Han har flere gange betegnet sig selv som skeptiker – i særdeleshed til alternativ behandling og har beskæftiget sig meget med området for alternativ behandling – også i medierne.

Arne Notkin: Journalist, blandt andet tidligere chef for DR2. Og så er Notkin selv kræftpatient.

Niels Kroman: Cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse og overlæge på brystkirurgisk afdeling. Han har fra egen afdeling erfaringer med patienter, der vælger at benytte alternativ behandling i stedet for kirurgi, stråle- eller kemoterapi.

Footer graphics