Hvordan får man venskaber og skæve arbejdstider til at gå op i en højere enhed?

Foto: Kristina Pedersen

Hvordan får man venskaber og skæve arbejdstider til at gå op i en højere enhed?

En lytter har skrevet ind og spurgt, hvordan man bedst håndterer det, når ens skæve arbejdtider står i vejen for at pleje sine venskaber. For kan man egentlig klage over en situation, man frivilligt har sat sig selv i?

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

112 For Venskaber

Maria Jencel og Ida-Sophia vil gerne være venner. Hver uge lukker de dig - på sårbar, sjov og akavet vis - ind i et socialt eksperiment, hvor du kan følge et venskab blive til fra ingenting.
Samtidig gør de deres bedste for at hjælpe dig, der lytter med, med dine venskabs-spørgsmål.

Dette er ‘112 For Venskaber’ - din venskabsambulance.

“Det her er jo ægte kompliceret,” siger Ida-Sophia om dagens dilemma. Heldigvis kender de begge til problematikken: Maria efter at være blevet mor og Ida-Sophia fra at arbejde i weekender som morgenradiovært. 

“Jeg har krævet af min omgangskreds, at vi tager ud og spiser en onsdag eller torsdag i stedet, så vi er på mere lige præmisser, hvor jeg ikke har skullet op på arbejde tidligt dagen efter,” siger Ida-Sophia om at arbejde, når alle andre har fri. Samtidig ser hun også fordelene i, at hun eksempelvis har tid til at mødes med veninder på barsel på legepladser i hverdagene.

Omvendt har Maria Jencel opsøgt nye veninder, som matcher hendes liv som mor bedre.

“Fordi folk pludselig skal indrette sig efter mit mærkelige liv, så har jeg fundet veninder, som er samme sted, og som elsker at mødes kl. 16.30. Så bestiller vi mad og spiser kl. 17.00, så vi alle kan gå hjem igen kl. 18.00,” siger Maria Jencel.

De bliver således enige om, at man selv kan tænke ud af boksen for, hvornår og hvordan man mødes. 

“Man har jo selv valgt at sætte sig uden for normerne af gængse arbejdstider, og så er det jo svært at bede alle andre om at ændre på noget for ens skyld,” lyder det alligevel fra Ida-Sophia.

Vær ærlig og på forkant
Et konkret råd lyder, at når man er den der har de “besværlige” arbejdstider, er man selv nødt til at være på forkant med planlægningen. Så når en veninde nævner, at hun gerne vil holde fødselsdag, så er det okay at forslå et par datoer, som passer godt ind i de skæve arbejdstider.

“Ofte ved man jo flere måneder før, hvornår man har fridage, og så er det bare om at kaste dem i puljen med det samme. Jeg synes kun, at jeg har oplevet ret god respons på det med mindre, at fødselaren ikke selv kan den dato,” siger Maria Jencel.

Men i bund og grund er det vigtigste, man kan gøre at være så ærlig, man overhovedet kan overfor sine venner.

“Fortæl, hvordan man har det, hvordan ens liv hænger sammen, og hvad man har brug for – og så håbe på, at blive mødt i det,” siger Ida-Sophia.

DM og MA

‘112 for Venskaber’ har fået en ny sponsor. Det er DM og MA – som er en fagforening og A-Kasse for humanistiske, naturvidenskabelige og samfundsvidenskabelige bachelorer, kandidater og studerende.

Fagforeningen DM er gratis det første år og koster derefter 20 kr./md. resten af din studietid (uanset din alder). 

A-kassen MA er gratis i fem år af din studietid, så længe du er under 30 år. 

Hvis du signer op gennem dette link, får du 500 kroner til studiebøger. Udover at det er helt gratis:

dm.dk/112

Er du blevet nysgerrig på de fordele du kan få som medlem af DM og MA, så kan du læse mere her.

Har du et venskabsdilemma, som du gerne vil have, at vi vender i podcasten, så skriv en mail til os på 112forvenskaber@heartbeats.dk

Find mere om
Footer graphics