Efter fire årtiers tavshed er det svenske stjerneband ABBA tilbage med nyt album – ‘Voyage’.
De fire svenske musikere, der fandt sammen i starten af 1970’erne og dannede den internationale sucess ABBA, havde alle en længere karriere bag sig. I denne episode af Rockhistorier, tager journalist Henrik Queitsch og forfatter Klaus Lynggaard derfor lytteren igennem ABBAs historie og deres climb to fame.
ABBAs fødsel var en længerevarende process. De fire medlemmer begyndte at arbejde sammen i perioden 1967-1970, men forinden ABBAs skabelsesberetning havde de alle haft deres gang i de svenske hitlister.
Sangerinden Anni-Frid Lyngstad, som senere blev Prinsesse Anni-Frid Reuss von Plauen, sunget i bands, siden hun var 13 år. Hun fik hul igennem som solist og vinder af en musikkonkurrence i 1967.
Medsangerinden, Agnetha Fältskog, skrev sin første sang som seks-årig, forlod skolen som 15-årig for at blive sangerinde og nåede i 1968 for første gang førstepladsen på Svensktoppen.
Komponist og pianist Benny Andersson blev i 1964 medlem af Hep Stars, en af tidens mest populære popgrupper, der frem til 1969 konstant lå på hitlisterne.
Komponist Björn Ulvaeus blev allerede i 1961 medlem af den folkekære folk-gruppe ‘The Hootenanny Singers’, hvis plader udsendtes på Polar Records, stiftet af den legendariske Stig ‘Stikkan’ Anderson, der blev manager for ABBA og kendt som gruppens ‘femte medlem’.
Med den ihærdige Stikkan, ABBAs famøse og kontroversielle manager, lanceredes ABBA internationalt i 1974 – året før havde de dog som Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid forgæves forsøgt sig med at slå igennem til den svenske Eurovision, Melodifestivalen, med sangen ‘Ring Ring’.
1974 blev derfor året, hvor ABBA udgav sangen ‘Waterloo’, som vandt samme års Eurovision Song Contest. På få år overvandt kvartetten alle de hindringer, der normalt lå i vejen for et band, som kom fra et ikke-engelsktalende land. De opnåede en global popularitet, som til dato har resulteret i ikke færre end 400 millioner solgte enheder.
På privatfronten dannede både Benny og Frida og Björn og Agnetha par, så de var også lige sagen for den kulørte presse.
ABBAs ry hviler dog hverken på sex-appeal, skandaler eller hype – men på et tårnhøjt kunstnerisk niveau, fortæller værterne Henrik og Klaus. Det betyder at et hav af deres sange i dag anses for popklassikere – i flæng kan nævnes ‘Mamma Mia’, ‘Dancing Queen’, ‘Knowing Me, Knowing You’, ‘The Name of the Game’, ‘Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)’, ‘The Winner Takes It All’, ‘One of Us’ … ja, fortsæt selv. Og fra og med ABBA’s fjerde LP, ‘Arrival’ fra 1976 og frem til den majestætisk kuldslåede svanesang ‘The Visitors’ i 1981 leverede kvartetten fem LP-mesterværker på stribe. Og sluttede på toppen.
For i 1982 sluttede en æra. Begge par var blevet skilt, stemningen i studiet var dårlig, og i de tidlige firseres digitale synthpop-miljø lød bandet forældet. Årtiet ud lå deres stjerne lavt på pophimlen, men da pladeselskabet i 1992 udsendte deres 19 (!) største hits som ABBA Gold, gik det stærkt, for skiven solgte 30 millioner eksemplarer.
I 2008 lanceredes den stjernespækkede ABBA-musical Mamma Mia! The Movie (på teatrene fra 1999), hvor bl.a. Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth og Stellan Skarsgård spillede med – og de yngre generationer fik igen øjnene op for gruppens kvaliteter. Her i 2021 synes dens plads på stjernefirmamentet sikret.
Nu er ABBA så tilbage med deres første LP i 40 år, Voyage. En god grund til at kigge nærmere på det største popfænomen, som Skandinavien nogensinde har leveret.
Du kan lytte til podcasten her.