Når OL i Tokyo officielt skydes i gang ved den stort anlagte og længeventede åbningsceremoni fredag, vil intet være, som det plejer.
Nok er der plads til mere end 60.000 tilskuere, men det nybyggede stadion vil stå næsten gabende tomt. Ingen klaphatte, store bannere eller jublende glade fans vil sidde klar til at byde atleterne velkommen. I stedet vil der sidde cirka 900 pressefolk og delegerede fra hele verden og se på.
En af dem er Heartbeats’ udsendte, journalist og podcastproducer Emil Bach, der har drømt om at dække De Olympiske Lege, siden han som otteårig så åbningsceremonien i Sydney fra sit børneværelse.
“Jeg er på toppen. Simpelthen. Bogstaveligt talt er jeg på toppen. Jeg sidder på den øverste etage på mit hotelværelse. Og så er jeg så glad for at være i Japan. Det er fuldstændig vanvittigt. Min ambition har altid været at dække OL, så da jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne være atlet, så måtte jeg prøve at dække det, og nu sidder jeg her. Og det er så surrealistisk,” siger Emil Bach i podcasten ‘Telefon til Tokyo’.
Under OL vil Heartbeats dagligt udgive ‘Telefon til Tokyo’, hvorfra Emil Bach vil give dig alt det, du ikke anede, du manglede. Resultater og danske vinkler må du finde andetsteds. På Heartbeats vil vi i stedet lægge os i selen for at sætte fokus på de nye sportsgrene som surf og skate, finde de skøre og skæve sportspersonligheder og fortælle om hverdagen i den lukkede OL-by.
“Vi vil prøve at zoome ind på de sportsfolk, som har kæmpet i rigtig lang tid for at komme hertil, og som har en særlig historie. Blandt andet er der et landshold for flygtninge, som kunne være rigtig spændende at tale med. ‘Telefon til Tokyo’ er en wokgryde, hvor vi kan skyde alle mulige ingredienser i,” siger Emil Bach.
Landsholdet lukket inde
Som barn drømte han om at opleve stemningen, euforien, fans fra hele verden, glæden ved at opdage nye sportsgrene, han ikke anede fandtes. Klip til i dag – 20 år senere – hvor landet er lukket ned og er gået i nødberedskab, og hvor han end ikke må forlade sit hotelværelse efter klokken 20.
Landstræner for Danmarks håndboldlandshold, Nikolaj Jacobsen, har ved flere lejligheder sagt, at han ikke forstår, at man overhovedet afholder OL, når det skal være under så rigide forhold. Blandt andet har håndboldherrerne ikke måttet forlade deres hotelværelse i to uger, mens de trænede op til legene. En enkelt time ved poolen var det muligt at forhandle sig frem til for Dansk Idrætsforbund.
Også Heartbeats’ udsendte har mærket coronarestriktionerne på egen krop. Allerede inden han landede i Tokyo, skulle Emil Bach igennem ti obligatoriske punkter på de japanske myndigheders liste, heriblandt at blive uddannet til såkaldt Corona-ansvarlig og måle sin temperatur hver dag i to uger. Derudover har han sagt ja til at lade sig GPS-tracke, mens han er i byen. Og så er der blevet sendt strikse formaninger ud til pressen om, at det er absolut forbudt at drikke en fyraftensøl downtown eller løbe en tur uden for de markerede områder.
Alt det og meget mere kan du høre om i ‘Telefon til Tokyo’ – vi høres ved!
GPS-tracking og temperaturmålinger
Indtil videre har Emil Bach:
- Udfyldt en ansøgning for at blive uddannet Corona-ansvarlig (såkaldt Corona Liason Officer).
- Downloadet appen OCHA hvor han skal registrere temperatur og evt. symptomer.
- Downloadet COCOA hvor han kan blive GPS-tracket. Det er en app, der skal opspore smitte, og som alle atleter og pressefolk skal have.
- Underskrevet en “Written Pledge” hvor han lover at overholde alle Coronarestriktioner.
- Læst en 60-siders manual omkring håndteringen af Corona før, under og efter legene.
- Booket et af ca 150 særlige mediehoteller.
- Ladet sig teste to gange inden afrejse med en speciel form for PCR-test, der kommer 550 kr pr test. Den hedder “Japan Saliva” og skal bruges, fordi de japanske myndigheder ikke har godkendt den danske PCR-test.
- 14 dage inden afrejse startede han med at tage sin temperatur og skrev den ned.
- Købt 100 mundbind, da der skal bæres mundbind, hver eneste gang han går udenfor en dør.
- Bestilt testudstyr, der kommer til hans hotel, så han kan tage en spyttest hver eneste dag.