Børn skal læse 20 minutter om dagen. De skal nå at lave lektier. De må ikke sidde for meget foran skærmen. De skal gå til fritidsaktiviteter. Og så er det vigtigt, at de trives.
Listen af krav til forældre bliver længere og længere, og man kan hurtigt føle sig utilstrækkelig i forældrerollen.
Børnepsykolog Ulla Dyrløv har gennem sin praksis erfaret, at der særligt er én ting, forældre kan gøre for at minimere følelsen af utilstrækkelighed.
– Det er vigtigt at sænke baren. Drop lektierne. Børnene får proppet testninger og parathedsvoteringer og sproglige vurderinger i hovedet hele tiden. Gør oprør mod det. De skal nok få lært det. I stedet kan man jo læse noget sjovt sammen som Harry Potter, Anders And eller Tintin, siger hun.
Ifølge børnepsykologen er det bedste, forældre kan gøre for deres barn, at smide den dårlige samvittighed væk.
– Den dårlige samvittighed fjerner fokus fra barnet. Hvis du har råbt af dit barn, og så får dårlig samvittighed, så kommer det pludselig til at handle om dine følelser, siger Ulla Dyrløv og understreger, at det er vigtigt, at forældre lærer at undskylde uden at tilføje et “men”, så undskyldningen ikke udvandes.
Sabrina og Kristoffer, der begge har tre børn, kan godt genkende følelsen af utilstrækkelighed i deres eget forældreskab.
– Det er jo nærmest et vilkår at føle sig utilstrækkelig som teenageforældre. Der er mange vej ind i utilstrækkeligheden. Både i forhold til ens egen børn, om man føler, man er lykkedes, er man der nok og så videre. Men der er også en utilstrækkelighed i forhold til ens arbejde. Jeg kan have svært at gå på arbejde, hvis jeg har haft travlt derhjemme, siger Kristoffer.
Struktur og sjov er løsningen
Selvom struktur kan virke kedeligt, har man som forældre en vigtig opgave i at sætte gode rammer for sine børn, så der er klare rutiner og forventninger i familien. I hvert fald hvis man spørger gæsterne i dagens afsnit, der alle er enige om, at struktur er med til at minimere følelsen af utilstrækkelig og mængden af konflikter i hjemmet.
Hjemme hos Sabrina har de indført en familiekalender for at sætte struktur på hverdagen og sikre tid med hvert barn.
– Vi har købt en familietavle, hvor vi skriver, hvad vi har af planer. Også lektier. Så har vi sammen lavet struktur og nogle faste rammer, siger Sabrina og fortæller, at det hjælper med at forebygge konflikter.
Også Kristoffer har oplevet, hvordan mangel på struktur kan være frustrerende for barnet såvel som forældrene.
– Vi har haft dage, hvor vi ingen struktur har haft, fordi nu skulle vi bare slappe af, og det er endt helt galt, siger Kristoffer.
Selvom struktur er vigtigt for familielivet, er der dog én ting, der ifølge Ulla Dyrløv er vigtigere.
– Man kan ikke rende rundt og have det sjovt hele tiden, og man kan ikke lave struktur i alt. Der skal være balance i det. Men skal man vælge, så skal man vælge at have det sjovt, siger Ulla Dyrløv og understreger, at latteren kan bruges som en test af barnets trivsel.
– Hvis bare man hører sit barn grine højt en til to gange om dagen, så er der nok ikke den store grund til at tro, at de mistrives, siger hun.
Lyt til hele episoden af ‘Er du helt væk!?’, og bliv klogere på, hvornår man skal sætte grænser, og hvordan man som forælder bedst håndterer den evige følelse af utilstrækkelighed.