Det er ikke nemt. For hvordan skal man være ung i en kultur, hvor kun det perfekte er godt nok? Mange teenagere oplever, at der er et utal af krav. At man skal have en six-pack, ligne en influencer, have de rigtige venner, det rigtige tøj, få gode karakterer og spise sundt.
Trine Natasja Sindahl, der er psykolog og har specialiseret sig i unges påvirkning af perfektheds- og kropskulturen, nævner, at der er tre primære faktorer, der spiller en rolle i unges jagt på det perfekte. Herunder sociale medier, omverdenens omtale om kroppen og overgangen fra sport i foreninger til i fitnesscentre, hvor det handler mere om kroppens æstetik frem for at have det sjovt.
Et stigende fokus på krop og udseende blandt teenagere har også ændret de unges lyst til fællesbade efter idræt i skolen. Men det er ikke svedlugtende armhuler, der er problemet. Problemet er, at det er et tegn på unges kropsusikkerheder.
– Det er vigtigt at se uredigerede kroppe. Også selvom det er virkelig sårbart, siger Trine Natasja Sindahl i dette afsnit.
Nogle af de teenagere, der ikke hopper under bruseren efter idræt, nævner at illusionen og ønsket om den perfekte krop kan have konsekvenser.
– Jeg trænede en til to gange hver dag. Jeg sagde nej til at være sammen med mine venner, og nej tak til chips. På et tidspunkt blev det for meget, siger en af de unge, som deltager i podcasten.
Nathja og Sebastian, der begge er forældre til teenagere og som begge gæster i afsnittet, kan godt genkende det billede og nævner i afsnittet, at deres børn er særligt opmærksomme på deres udseende.
– Da min søn var 16-17 år, lige før han begyndte at gå i byen, havde han hørt influencere fortælle om, hvor godt proteinpulver var, og at man ikke behøvede spise andet end det, træne derudaf, og så ville det være fint, siger Sebastian.
Fejl er perfekte
Selvom det kan være skræmmende at begå fejl, har man som forældre en vigtig opgave i at fortælle sin børn, at fejl ikke er det modsatte af perfekt. I hvert fald hvis man spørger gæsterne i dagens afsnit, der alle enige i, at fejl er vigtige at begå.
– Man må godt må være skuffet over sig selv. Og hvis man ikke er glad, så skal det ikke nødvendigvis fikses, siger Trine Natasja Sindahl.
– Fejl er guld værd. Det er det, som er med til at forme, give liv og gøre det sjovt. Det kan være udfordrende en gang imellem, men det skal man kunne være i. Det gælder faktisk begge veje, også som forældre. Ens barn må gerne have det ubehageligt, og man skal have tillid til, at de finder deres vej, tilføjer Sebastian.
Lyt med og bliv klogere på, hvordan man som forældre til et ungt menneske i rivende udvikling bedst kan støtte og hjælpe sit barn, når vært Maria Koch Aabel i dette nye afsnit af podcasten ‘Er du helt væk!?’ stiller skarpt på præstationspres, perfekthedskultur og sociale medier.