Katrine Engberg

‘Livet længe leve’: Sådan opleves de sidste måneders rædsel som nær pårørende

Eller vælg, hvor du vil lytte
Forfatter Katrine Engberg. Foto: Lube Glien Andersen

‘Livet længe leve’: Sådan opleves de sidste måneders rædsel som nær pårørende

Eller vælg, hvor du vil lytte

Forfatterne Katrine Engberg og Mads Christoffersen fortæller om, hvordan det er at miste en, man elsker højt i et hospitalsvæsen, der ikke altid er gearet til den sidste tid.

Sundhed & krop En del af serien:

Livet længe leve

I ‘Livet længe leve’ kommer samtalen vidt omkring de aspekter, der udgør livets sidste tid.

Filosofien, psykologien, de sundhedsprofessionelle og mennesker, der selv har været døden nær, giver deres bud på, hvad døden er for en størrelse og endnu vigtigere; hvordan det liv der kommer før døden leves med værdighed.

Forfatter og vært David Pepe Birch møder mennesker, der fortæller om kærligheden til deres nærmeste og til livet selv. Oftest med den konklusion at døden slet ikke er så skræmmende, når blot man vover at tale om den, mens man lever.

Hvordan er det at være pårørende til et menneske, der gennemgår deres endelige sygdomsforløb? Hvilke udfordringer bringer det med sig, og hvilke tanker sætter det i gang? Skal man for eksempel kemobehandles helt ind i døden, og hvornår skal man fra hospitalsbehandling til hospice?

Gæsterne har begge mistet vigtige mennesker i deres liv. Katrine Engberg og Mads Christoffersen er begge forfattere og fortæller om deres forløb med deres elskede i den sidste tid.

“Der var ikke nogen, der skulle passe på mig. Jeg skulle passe på hende”, fortæller Mads Christoffersen om at være fuldtidssygepasser for sin kone. Han har siden skrevet interviewbogen ‘Mænd der mister’ om mænd i sorg.

Katrine Engberg var meget tæt med sin stedfar og beskriver den sidste tid, som varede hele seks år, som et totalt kontroltab, hvor hun nogle gange var nødt til at melde sig ud med den skam, det medførte.  

Find mere om
Footer graphics