Det skal jeg spise med Eva Hurtigkarl: “I april begynder det for alvor at komme”

Årstiderne skifter, og vores madlyst ændrer sig året rundt. Hver måned spørger Heartbeats et udvalgt madøre om, hvad han eller hun spiser lige nu. Denne gang med kokken, Eva Hurtigkarl, der arbejder i Gannis kantine.


Tekst: Johanne Feldthaus
Foto: Rita Kuhlmann

Hvordan starter din dag?

Min morgen starter med, at mit vækkeur ringer omkring 06.30. Jeg sætter altid to alarmer, så jeg lige har ti minutter til at snooze. Så står min kæreste og jeg op, men han skal lige vækkes først, og det tager lidt tid. Han laver kaffe, mens jeg tager tøj på, og så drikker vi en kop kaffe sammen. Jeg møder på arbejde klokken 08.00, hvor jeg spiser morgenmad. På mit arbejde serverer vi hver dag hjemmebagt brød, yoghurt, ost, og så laver vi også en granola. Jeg plejer bare at spise en skive brød med smør og ost medmindre, der er en eller anden god rest fra dagen før. I morges fik jeg for eksempel rejesalat, og det var rigtig godt. Hvis jeg har nogle kogte æg liggende i køleren, kan jeg også godt finde på at spise sådan et.  

Hvad er dit favoritmåltid i løbet af dagen?

Jeg tror, det er frokost. Til hverdag plejer jeg at spise frokost på mit arbejde. Det er et fast holdepunkt, hvor jeg sidder sammen med mine kollegaer og spiser og drikker en kop kaffe, efter vi har serveret frokost. Det synes jeg er rigtig hyggeligt. Jeg elsker også at spise aftensmad med min kæreste, men det er ret få gange om ugen, at vi rent faktisk laver mad. Vi spiser tit bare rester fra mit arbejde, og ellers laver jeg bare lige hurtigt en pasta- eller nuddelret af det, vi lige har liggende i skufferne. Så måske frokost i hverdagene og aftensmad i weekenden?     

Jeg tænker rigtig meget på påskefrokoster, når jeg tænker på april. Og jeg kan rigtig godt lide påskefrokoster. Jeg synes også, at en æggemad er meget aprilagtigt.

Eva Hurtigkarl

Hvor vild er du med april som mad-måned?

April er en lidt svær måned. April ligger i en periode, hvor man har brugt vinterens lager op. Man har brugt de sidste æbler, kartofler og grønkål over vinteren, og forårets råvarer er heller ikke helt kommet endnu. Men især i slutningen af april begynder de for alvor at komme, og så kan man virkelig mærke, at foråret er her. Og jeg kan rigtig godt lide forår. Der kommer blandt andet alle mulige kålskud. Alle de små udgaver af rødkål, hvidkål, grønkål, savoykål og rosenkål, som man kan stege og spise med spejlæg. Det synes jeg er virkelig lækkert. Der kommer også persille, løvstikke, salater, agurker og radiser til sidst på måneden.

Jeg glæder mig rigtig meget til, at de danske rabarber kommer, hvilket er en stor ting for april. I år startede ramsløgene allerede med at komme i marts, men de har flere gode faser, der rækker sig helt fra de første spæde skud, til de begynder at blomstre og derefter til de afblomstrede knopper, som man kan lave ramsløgskapers af. Min mor bor lige ved Faksinge skov, hvor der er sindssygt mange ramsløg. Dem sanker hun og fragter ind til mig på Nørrebro, så jeg kan lave olie og pesto ud af dem.

Men selvom der er nye råvarer på vej, er april også udfordrende på den front, og så må man til Sydeuropa. Og det må man faktisk godt. Mine venner fra Planetarisk Kogebog har nemlig lært mig, at det kan være bedre for vores verden at spise grøntsager fra Sydeuropa, der vokser under naturlige forhold, end det er at spise danske drivhusgrøntsager. Så når de spanske asparges kommer, så køber jeg dem med god samvittighed. Vi må godt tyvstarte en lille smule på sæsonerne, synes jeg.

Hvor vigtigt er det grønne for dig?

Det er det, jeg primært laver. På mit arbejde serverer vi en lille smule fisk men ellers er det kun grønt og bælgfrugter. Jeg elsker virkelig bælgfrugter. Meget. Det tror jeg også, man er nødt til, hvis man skal lave vegetarmad fem gange om ugen. Der er mange grunde til, at det grønne er så vigtigt for mig. For det første synes jeg, at det smager rigtig godt. For det andet er det både sundt, bedre for vores verden, og så er der også mere diversitet i det grønne køkken. Der er mange flere farver, smage og teksturer. Jeg spiser også kød, men der er bare ikke lige så mange muligheder med det. Det er også meget det grønne køkken, jeg er vokset op med. Min mor er gammel hippie og har været grøntsagskok på Christiania.

Hvad er essensen af april-mad for dig?

Jeg tænker rigtig meget på påskefrokoster, når jeg tænker på april. Og jeg kan rigtig godt lide påskefrokoster. Jeg synes også, at en æggemad er meget aprilagtigt. Jeg elsker æggesalat, men jeg ville klart køre kogte æg til påskebordet.

Jeg har holdt mange sammenskudsgilde-påskefrokoster med forskellige temaer igennem årene, hvor der blandt andet har været æggetema og mad fra film-tema. For nogle år siden var vores tema en facebookgruppe, der hedder: Hvad skal vi have til aftensmad i dag. Det er en gruppe, hvor almindelige danskere poster, hvad de skal have at spise til aftensmad. Nogle af medlemmerne laver nogle ret sjove posts, og andre er virkelig dygtige.

En af de dygtige i gruppen hedder Ria, som vist nok er fra Sønderjylland. Hende kan mine venner og jeg ret godt lide. Hun lavede på et tidspunkt en Smörgåstårta, som vi syntes var mega flot. Så vi lavede en magen til, tog billeder af den og postede den, som en tribute til deres facebookgruppe. Og den blev faktisk ret populær derinde.

En Smörgåstårta er en svensk tradition og er en slags lagkage, men lavet med komponenter fra det salte køkken fremfor det søde. Man putter forskelligt pålæg på noget brød og lægger det i flere lag, så når man skærer igennem den, får man en mad med flere lag. Jeg mener, at vi lavede et lag med tunsalat, æggesalat og et med ørredsalat. Den smagte faktisk bedre, end man lige tror. Min veninde og jeg har aftalt at lave en igen i år, som skal være endnu større med et ekstra lag, så den bliver et level up fra vores sidste Smörgåstårta.  

Hvad har du ikke lyst til at fortælle, at du faktisk spiser?

Jeg står gerne ved, at jeg godt kan lide en pizza med pepperoni, ananas og dressing. Men der er faktisk noget, som jeg ikke rigtig har lyst til at fortælle. Jeg har aldrig rigtig kunne lide McDonald’s, fordi jeg ikke kan lide ketchup, men nu har jeg fundet ud af, at jeg kan spise den der Tasty Cheese. Den kan jeg ret godt lide, men jeg får den ikke så tit.        

Kan du anbefale et godt sted at spise lige nu?

Jeg vil altid anbefale Silberbauers Bistro. Det er og forbliver min yndlingsrestaurant. Jeg vil gerne komme der i alle sæsoner, så også i april. Jeg plejer at bestille noget af det, der skifter med sæsonen. Men jeg kan rigtig godt lide deres løgtærte og deres Baba au rhum, når de har den. Det er min yndlingsdessert. Det er sådan en kage, man overhælder med rigtig meget romsirup, og så får man flødeskum og mere romsirup til. Jeg kan godt lide ting med sprut og især desserter med sprut.  

Jeg synes ikke, at man skal undervurdere de retter, man kender til i forvejen

Eva Hurtigkarl

Har dit job som køkkenchef i en kantine ændret din tilgang til madlavning?

Ja, det tror jeg faktisk lidt. I starten var det ret svært at finde ud af, hvad folk gerne ville have. Faktisk var der nogen, der var lidt utilfredse i starten. Dengang tænkte jeg, at det ville være lækkert med nykogte torskerognsbukser og en lille selleriremoulade til. Men så fandt jeg ud af, at folk egentlig bare gerne vil have retter, de kender.

Jeg synes ikke, at man skal undervurdere de retter, man kender til i forvejen. Lige siden jeg gik på kokkeskolen, har jeg ikke haft brug for at opfinde retter. Jeg kan godt lide at lave retter, der findes i forvejen, og så bare lave de lækre udgaver med økologiske grøntsager og hjemmelavede saucer. Hjemmelavet creme fraiche-dressing til pitabrødet for eksempel. Det er bare lækkert. Jeg tror faktisk ikke, at jeg har tænkt på det før, men der er nok noget nostalgi i det. Mad kan egentlig være ret simpelt, for at folk bliver glade.   

Hvad er de 3 vigtigste ting for dig, når du er i køkkenet?

På mit arbejde i kantinen er det helt klart ovnen. Hvis man skal lave mad til mange mennesker på kort tid, så er det bare rigtig godt at have en god ovn. Jeg synes, også det er vigtigt at have nogle gode kollegaer og god stemning i køkkenet. Og så er musikken også helt vildt vigtig for mig. Vi hører rigtig meget trap faktisk. Det må være tre ting; en god ovn, gode kollegaer og god musik.  

Hvad drømmer du om med din madlavning?

På hverdagsplan synes jeg, at det er vildt rart at give folk en god oplevelse og at jeg er med til at give folk en god dag. Det lyder ret enkelt, men det er derfor jeg går på arbejde til hverdag. Det er også et ekstra plus, hvis jeg kan inspirere folk til at lave flere grønne retter derhjemme. På mit arbejde oplever jeg nogle gange, at folk kommer og fortæller mig, at de har lavet samme ret til deres familie, som jeg har serveret i kantinen. Det er jo bare vildt skønt, hvis jeg kan få folk til at stå og lave en linseragout til deres familie i weekenden.

I fremtiden kunne jeg nok godt drømme om at lave en kogebog og måske også lave mad på tv en dag. Det kunne være ret sjovt tror jeg. Men lige nu er jeg glad for det, jeg laver.

Footer graphics