Journalist Sisse Sejr har det egentlig meget godt. Men hverdagene kan godt være pressede. Så hvad gør man? I podcasten ‘Hvad gør de andre?’ taler hun med folk, der både ligner og ikke-ligner hende selv, om, hvordan man kan få hverdagen til at blive lidt bedre.
Tekst: Thomas Balslev
Video: Embla Egelund
Hej Sisse. Tillykke med den nye podcast! Hvorfor har du egentlig lavet den?
“Fordi vi godt kan have det lidt svært, min mand Esben og jeg. I hverdagen kan det være svært at få skemaet til at gå op, og nogle gange sidder vi myldretrafikken og kigger på alle de andre børnefamilier og tænker “hvordan fuck får I det til at lykkes?”. Det er jo en helt almindelig undren. Selvom vi føler, vi er meget priviligerede og har meget overskud, har vi jo uger, hvor vi bliver stressede og dage, der går helt af helvede til. Det er næsten forfærdeligt at sige, når jeg ovenikøbet har en veninde, der er singlemor og arbejder som pressefotograf. Jeg har en klar følelse af, at nogen knokler mere end andre derude.”
Hvorfor er det egentlig spændende, hvad de andre gør?
“Det er jo også, derfor vi er på sociale medier. Vi vil gerne inspireres og sidde i det skjulte og dømme andres valg. Det kan vi jo se i ethvert kommentarspor. Og jeg har selv lyttet til podcasts, hvor der er den der dømmende jargon af, at det, alle de andre laver, er spændende, men også forkert. I den her podcast vil vi gerne vende den om: Hvad er det rent faktisk, de andre gør? Lad os invitere dem over og høre.”
“Jeg bruger min egen familie i podcasten, og vi snakker om, hvor forskellige vi er, for eksempel bare når vi køber ind. Og vores barn er med på en tredjedel af podcasten, fordi ingen af os havde mulighed for barsel, og så måtte hun jo med. Det er bare for at sige: Vi er ikke perfekte. Og vi vil gerne inspireres eller finde ro i det.”
Holder du selv af hverdagen?
“Ja. Det gør jeg da. Jeg er jo super heldig, jeg har den bedste hverdag. Det er noget værre fyfy at sige, men jeg har besluttet mig for kun at tage jobs, der gør mig glad. Nogle gange har jeg en hverdag, hvor jeg arbejder alt for meget og andre perioder, hvor jeg arbejder alt for lidt.”
“I morges for eksempel så jeg min datter tage sit første skridt, og der kunne jeg mærke, at alt gav mening. Jeg så ikke min første datter tage sit første skridt. Og selvom jeg hele tiden er usikker på fremtiden og ikke får en fast check ind ad døren, har jeg tid foran mig til at finde på sjove projekter. Og det er vigtigt for mig i min hverdag.”
Hvorfor tror du, at hverdagen føles som om, den er ved at eksplodere for så mange danskere?
“Jeg tror ofte – uden at jeg er ekspert – en af årsagerne er de forventninger, vi har til os selv. Da jeg var barn, og når vi holdt weekend, så skulle mine forældre ikke en skid. Måske skulle de ud at spise en sjælden gang imellem. Men der var ikke nogen skam i bare at se tv og gå i haven uden at se andre mennesker i to dage. Men i dag ved vi, hvad alle andre laver hele tiden. Vi sidder som nybagte forældre med mælk fossende ud og ser, hvor fedt alle har det. Det føles som om, alle andre har styr på det og valgte den rigtige vej. Jeg tror også, at folk tænker “hvor er det bare for meget og uretfærdigt, at hun kan drikke kaffe en torsdag eftermiddag”, når de ser på min Instagram.”
“Det er super for meget, at alle kan følge med hele tiden. Jeg ser jo også, hvordan alle andre har det. Nu har de mega meget tid i sommerhuset, og gud hvor er det wholesome at tage på rygsæktur med tre bleblørn. Det er den slags, der gør, at vi koger over. Vi ser alt det, man kan, men ikke har tid til. Tid er det mest kostbare, vi har. Det er derfor, der er så mange, der vil have, at vi skal bruge den på arbejde. Men når alt kommer til alt, handler det om de mennesker, vi vælger at bruger den på.”
Okay, men altså, de folk, som har brug for at høre den her podcast, har jo slet ikke tid til det så…
“Jo jo, de har altid tid til at lytte. Det får vi jo at vide, at vi skal. Vi skal være opdateret.”
Hvorfor er vi havnet der, hvor vi bruger så meget energi på at interessere os for og gøre som alle de andre?
“Jeg tror ikke, vi er havnet der. Mennesker har altid gjort det, altid stilet efter en norm. Man kan måle sig selv som en succes på den måde. På de ydre parametre er det nemt at finde ud af, hvor man placerer sig i flokken. Hvordan ser jeg ud? Ligner jeg de andre? Og altså, jeg har jo selv to af de der trenchcoats, man skal have. Men jeg har selvfølgelig også en, der viser, at jeg ikke helt er som alle de andre.”
Hvordan ser den ud?
“Den er blå, haha.“
“Det er det samme med små børn: De har det samme tøj, fordi vi giver dem det på, så de ikke falder ud. Vi pacer dem i den retning, så de har det godt. Det er helt fint, men nogle gange rammer den måde at opdrage på os i røven, og vi bliver bange, når vi finder ud af, at børn er transseksuelle eller homoseksuelle eller har flydende kønsidentitet, fordi så passer de ikke ind. Og det er vores største skrækscenarie som forældre.”
Hvad er dit bedste råd til en bedre hverdag?
“Det er sygt svært at svare på. Det bedste råd er ikke at lytte til andres råd. At gøre det man selv føler er rigtigt. Og har man ondt i maven over tingene, så tag en pause fra sociale medier. Det gør jeg tit.”
Hvad kan vi forvente os af den her podcast?
“Det er lidt ligesom en mødregruppe, men den her podcast er bare en forældregruppe. Og i stedet for at man går og får klamme håndflader, fordi man har glemt at tage kage og surdej med til gruppen, så kan du læne dig tilbage og tage imod. Derudover kan man forvente den her helt klassiske ting med at høre, hvad andre folk gør, og sige “det er fandme idiotisk. Gud, hvor er jeg glad for, at det ikke er mig”. Og nyde dét. Andre gange kan man være heldig at støde på en fed idé. Men man kan være helt sikker på, at den intet kræver af dig, når du lytter.”
Hvilke gæster har du med, og hvorfor lige dem?
“Kendte som ukendte. Jeg har valgt folk, som også bakser med det at hente og handle og passe et liv med skiftende arbejdstider. Men også folk fra andre kår end mig. For eksempel Adnan, som er vært på DR og vokset op i Jylland med irakisk baggrund – det var meget spændende. Og så har jeg snakket med Irina The Diva, som fortæller nogle interessante ting om at løsrive sig fra de forventinger, der var til hendes liv. Det har jeg aldrig selv haft noget som helst af. Men hendes fremtid var kortlagt, og da hun ikke ville være skøjteprinsesse alligevel, røg kontakten til hendes forældre. Den slags personlige fortællinger fylder også en del i podcasten.”
Hvad har du lært af at lave ‘Hvad gør de andre?’?
“Jeg har lært at være lidt mere rolig omkring mine valg i livet. At jeg fravælger noget andet, når jeg vælger de ting til, som føles godt for mig.
Og så er jeg blevet mindet om den evige sandhed om, at bare fordi folk gør noget, man ikke forstår, så er det ikke nødvendigvis forkert. Jeg har haft svært ved at sætte mig ind i andres liv, men har fået et bedre blik for det nu.”
Første afsnit af ‘Hvad gør de andre?’ handler om penge og har premiere 27. september på Heartbeats.