Simone Nygaard-Hauerslev manglede en løbeklub, som ikke fokuserede på fart, men på oplevelsen. Derfor har hun startet løbefællesskabet ‘Rookie Runners’ på Nørrebro.
Den sorte bluetooth-højttaler spiller Gillis sommerhit fra 2021, ‘Baianá’, og lyden af hurtig vejrtrækning og løbesko mod asfalten bliver et ekstra instrument i trommerytmen. Afrotrap-trommerne fra nummeret bliver grundlaget for tempoet af den løbende gruppe kvinder, der med høj energi og humør, lunter ned ad Nørrebros gader og ind på Assistens Kirkegården.
Bagerst i gruppen løber Simone Nygaard-Hauerslev, som har startet løbegruppen ‘Rookie Runners’. Hun har et lyserødt løbesæt på og højttaleren i hånden. Hun løber ikke bagerst, fordi hun løber langsomt, hun løber bagerst, fordi energien skal holdes høj – særligt for dem, som synes, det er hårdt.
Der manglede et sted at starte for dem, som gerne ville i gang, men ikke havde et sted at gå hen
Simone Nygaard-Hauerslev startede med at løbe, da hun var udvekslingsstuderede i Cape Town i Sydafrika. Her begyndte hun at løbe med klubben ‘adidas Runners’, fordi hun følte sig alene. Hun opdagede, hvor stor en mangel der er på sociale løbeklubber, særligt for dem, som synes, det er svært at komme i gang. Og det er en mission, hun har fortsat på dansk jord.
Derfor har hun startet Rookie Runners, hvor hun spreder løbeglæde for ‘løbe-rookierne’. Det er et socialt fællesskab for begynderløbere, hvor de sammen trækker i træningsskoene hver mandag klokken 17.
“Der manglede et sted at starte for dem, som gerne ville i gang, men virkelig ikke havde et sted at gå hen. Et sted som ikke var for intimiderende. Det var derfor, jeg startede Rookie Runners, så man kan gøre det i sit eget tempo. Et sted hvor der ikke er fokus på præstationer, men der er fokus på bare at komme afsted og det fællesskab omkring det,” fortæller hun.
Kavaleriet kommer
De cirka 15 løbere starter altid turen på Den Sorte Plads på Nørrebro. Løbeturene har som regel en længde på fire til seks kilometer, og hvis man tit kommer i postnummeret 2200, har man muligvis set dem løbe ned ad Elmegade, rundt om Søerne eller op igennem Nørrebroparken. For ‘hæren’ af løbende kvinder, som Simone Nygaard-Hauerslev selv beskriver dem, vækker opsigt i gaderne:
“Folk kigger på os, som om vi er en enhed. Ligesom en hær, ‘der kommer kavaleriet galopperende’ – det er så empowering. Det er den vildeste følelse.”
Simone Nygaard-Hauerslev fortæller, at det handler om, at folk skal komme for fællesskabet, og ikke kun for at løbe. For det er følelsen, man får af løbet, der skal huskes, og ikke selve løbet. Og det spreder sig, når man møder dem i gadebilledet, fortæller hun:
“Folk synes, det er fedt, og børnene, vi løber forbi på gaden, danser. Det er mega nice. Jeg vil gerne have, at de forbinder det med en god følelse, så de vågner mandag morgen og har lyst til komme ud.”
Simone Nygaard-Hauerslev beskriver turen mere som en fest end en løbetur. ’En løbende mandagsfest,’ kalder hun det:
“Jeg er ikke så glad for at feste i weekenden, om natten. Jeg vil gerne feste om dagen – så jeg holder en mandagsfest. Det er min vision.”
Og det er også nemt at blive revet med af stemningen, beskriver hun og fortæller, at hun ofte må holde løberne tilbage fra at løbe sig selv udkørte:
“Jeg plejer at sige til pigerne, at de lige skal skrue ned, hvis de løber for hurtigt. Ellers dør de efter 200 meter, for man bliver grebet af en stemning og får et ekstra skud energi.”
Men ligesom for mange andre fester med højttaler og god energi, er hun godt opmærksom på, at alle ikke er lige glade, når løbeklubben kommer ned ad gaden.
“Altså, hvis ikke man er en mor eller en far med et lille barn, som man prøver at få til at sove, så synes man, det er rigtig fedt, at vi løber forbi på gaden,“ tilføjer hun og griner.
En hård start
Hun startede løbeklubben i slutningen af 2020, efter hun kom tilbage fra Capetown.
Projektet startede, da Simone Nygaard-Hauerslev og to veninder begyndte at løbe sammen, men vinterens corona-nedlukning satte hurtigt en kæp i hjulet på projektet, da folk ikke kunne løbe med. Men det holdt hende ikke tilbage,
“I tre måneder løb jeg hver mandag selv og lagde det op på Instagram og var sådan ‘løb med mig, hver mandag klokken 17’. Så da landet åbnede op igen, kom folk og begyndte at løbe med,” fortæller hun.
Siden da har løbeklubben været stabilt voksende og har i skrivende stund omkring 15 faste medlemmer. Og der kommer fortsat nye medlemmer til.
Christina Schjellerup har været medlem af løbeklubben i lige over et år og faldt over projektet i en artikel fra NørrebroLIV. For hende var det afgørende netop rummeligheden i løbeklubben.
“Jeg prøvede selv at komme i gang med at løbe i foråret, men det her har virkelig hjulpet mig. Og så er jeg begyndt at løbe lidt mere for mig selv ved siden af, for jeg har fundet motivationen og ved, at jeg kan.”
Ringe i vandet
For Simone Nygaard-Hauerslev er løbet ikke kun et mål – det er et middel til at opnå sine ambitioner i dagligdagen.
“Jeg har en oplevelse af, at når jeg har løbet en tur, så har jeg bevist overfor mig selv, at jeg kan overkomme noget – og det skaber så ringe i vandet, til det næste som jeg skal. Det vil sige, at hvis jeg løber om morgenen, så har jeg allerede fået en succesoplevelse,” fortæller hun.
Og det samme gør sig gældende for Christina Schjellerup.
“Det giver mig luft i hovedet. Den times tid vi er sammen giver energi til hele ugen. Man er helt høj og klar til, at ugen skal komme en i møde,” fortæller Christina Schjellerup.
Denne artikel er sponseret af adidas running