På torsdag vender ‘Rejsen’ tilbage med en ny sæson, og det med en helt ny vært. Vi har mødt Ida-Sophia til en snak om ‘forkerte’ følelser, fællesskab og at finde sig selv.
Tekst: Louise Yasmin Rimkjær
Video: Rasmus Kahlen
Foto: Rita Kuhlmann
Det er nok de færreste, der ville sige ja til at have et tv-hold i hælene, når de presser bumser, diskuterer med deres kæreste eller pakker hele deres liv ned for at flytte til et nyt land. Krænger deres sjæl ud i emotionelle rants på podcast flere gange om ugen. Hænger alle de ængstelige og forbudte følelser frem på tørresnoren.
Men 32-årige Ida-Sophia kan sætte flueben ved all of the above. Den mangeårige The Voice-vært har gjort det til både sin force og varemærke at dele ud af sig selv, sit privatliv og sine dybeste følelser. Det gjorde hun i DR-dokumentaren ‘99% forelsket’, hvor man kunne følge hendes og kæresten Simon Makienoks tid, før og under at de flyttede til Hamborg sammen for Simons arbejde som fodboldspiller. Hun gør det på sin Instagram og i podcasten ‘Sød Tøs’, hvor hun i ukommateret dagbogsform vender alt fra venindejalousi til sexlegetøj.
Efter to år i Tyskland er hun nu tilbage i Danmark, hvor hun skal indtage og overtage værtsrollen fra Danijel ‘Drux’ på vores podcast ‘Rejsen’, som Heartbeats laver i samarbejde med DSB – og det bliver med et fornyet fokus på det indre liv og de svære følelser, der gemmer sig i folks historier.
Hvordan er det at skulle overtage værtsrollen for Danijel ‘Drux’?
“Det er lidt angstprovokerende faktisk, for jeg synes, det er noieren at skulle blive sammenlignet med nogen, der har gjort det så godt, som Danijel har. Jeg har selvfølgelig præstationsangst over at skulle gå i hans fodspor. Hele holdet omkring ‘Rejsen’ har skabt sådan et stærkt brand og en så god platform til at fortælle historier på, og jeg ved, der er ret stor respekt omkring podcasten, som jeg meget gerne vil leve op til. Så jeg er meget nervøs faktisk.”
Tror du, programmet kommer til at ændre sigmed dig som vært?
“Mig og Danijel ‘Drux’ er meget forskellige i måden, vi går til ting på. Formatet kommer nok til at ændre sig en smule, fordi jeg gerne vil sætte mere fokus på det følsomme i folks rejse og gå endnu mere i dybden med det, der har været hårdt eller svært, den følsomme rejse og folks indre udvikling – ikke kun karrieremæssigt, men også den personlige udvikling. Det glæder jeg mig rigtig meget til.”
Det har på mange måder været en egoistisk rejse for mig at dele så meget ud, fordi jeg har opdaget, hvor stor en fællesskabsfølelse jeg selv får af det, og hvor meget jeg selv føler mig accepteret, når jeg gør det.
Hvordan er din tilgang til at lave ‘Rejsen’?
“Jeg håber på at kunne bidrage med små historier, anekdoter eller følelser fra mit eget liv, som kan gøre, at gæsterne føler sig trygge, på en måde så de også får lyst til at dele noget personligt – måske noget, de ikke før har talt så meget om i andre interviews. Det er en måde, jeg selv prøver at åbne op på, både off og on record. Hvis andre mennesker åbner op for ting, som jeg måske ikke selv har turdet tale om eller ikke har turdet bringe til bordet, så tør jeg også godt, fordi de ligesom er gået forrest. Og jeg tror særligt i interviews, at det er vigtigt at give noget af sig selv som den, der interviewer, for at kunne skabe den balance, sådan at det ikke kun er én person, der sidder og virkelig udleverer alt – uden at det selvfølgelig skal handle for meget om mig.”
Du har medvirket i en DR-dokumentar om dit parforhold, har en podcast, der hedder ‘Sød Tøs’, og du har næsten 30.000 følgere på Instagram. Hvordan har du det med at dele så meget ud af dig selv?
“Jeg har angst, så nogle gange kan jeg godt fortryde alt og få lyst til at slette alle mine opslag og tage alt ned, som jeg nogensinde har lavet. Hvorfor skulle nogen overhovedet gide høre om, da du var ude at lufte din hund forleden og havde trådt i en lort? Og hvorfor skulle nogen gide høre om, at du havde hjertesorger i 2017? Jeg får totalt imposter-syndrom og lyst til at gemme mig, sådan ‘hvem tror jeg, at jeg er, at jeg kan tage andre menneskers tid med mit røvsyge privatliv?’ Men så kan jeg godt sige til mig selv, at det er min angst, og jeg måske er lidt udkørt og lige skal holde en pause. Men når jeg så kan mærke, jeg er i balance igen, så er jeg altid klar til at dele mere. For det er som regel også sådan, jeg får det bedre. Det har på mange måder været en egoistisk rejse for mig at dele så meget ud, fordi jeg har opdaget, hvor stor en fællesskabsfølelse jeg selv får af det, og hvor meget jeg selv føler mig accepteret, når jeg gør det.”
Hvad er du mest stolt af fagligt?
“Jeg tror egentlig, jeg er meget stolt af det meste, jeg har lavet efterhånden, fordi jeg har skabt meget af det helt selv, og jeg føler, at jeg har fundet mig selv i det at bruge mig selv. Mange af de facetter, som jeg normalt er blevet slået oven i hovedet med, lige siden jeg var barn og ung, er noget, jeg nu kan bruge i mit arbejde og rent faktisk kan se er gode kvalifikationer, som ikke er onde eller dårlige. Jeg er bare vokset op i et samfund, der syntes, at jeg skulle være på en bestemt måde.”
Hvad er det for nogle ting?
“Det er sådan noget med at snakke meget, fylde meget, føle meget, tænke meget, sige sine meninger, turde at sige folk igen, ville diskutere og alt sådan noget. Selvfølgelig er noget af det også noget, jeg har skullet arbejde med. Jeg har været en pain in the ass sikkert. Men med størstedelen af det har jeg dog aldrig haft noget ondt i sinde, men så har folk bare syntes, jeg var irriterende af den ene eller anden eller tredje årsag. Og det er jo det, jeg lever af nu på mange måder – altså at tale højt om mine følelser, og at føle meget og at gå forrest i, at man gerne må gøre det. Jeg er meget stolt af det community, jeg føler jeg har skabt på min Instagram og med min podcast, hvor jeg føler vi kan være mange mennesker, som kan spejle os i hinanden og være trygge omkring det.”
Hvad er du mest stolt af personligt?
“Anerkendelsen af, at jeg er god nok. Jeg arbejder stadig på det og er glad for, at jeg er nået til et sted, hvor jeg virkelig er blevet god til den der kliché med at sige søde og gode ting til mig selv og lære at håndtere min angst på den måde også. Selve anerkendelsen af, at de følelser ikke er forkerte, men at de godt må være der, ikke gå og skamme mig over at have det på en bestemt måde, det er jeg meget stolt af, at jeg er nået til.”
Jeg elsker at tale med mennesker og med meget forskellige mennesker, som har forskellige baggrunde og udgangspunkter i livet.
Hvorfor har du sagt ja til at være vært på ‘Rejsen’?
“Fordi jeg rigtig gerne vil være med til at fortælle historier. Jeg elsker at tale med mennesker og med meget forskellige mennesker, som har forskellige baggrunde og udgangspunkter i livet. Jeg synes, det er fedt at være med til at fortælle den slags historier, der kan komme ud, så der forhåbentligt er nogle mennesker, der kan spejle sig i det eller blive underholdt.
Er du selv på en rejse lige nu?
“Lige nu er jeg jo lige flyttet hjem til Danmark, efter at jeg har boet to år i Hamborg. Min rejse er at finde den der balance i, hvad jeg skal være, nu hvor jeg er hjemme, og det tror jeg kommer til at tage længere tid, end jeg lige havde regnet med – og så ikke give slip på nogle af de ting, jeg har lært i Hamborg, som for eksempel at jeg i virkeligheden er mere introvert, end jeg er ekstrovert.”
Hvad kan lytterne af ’Rejsen’ forvente af dig som ny vært?
“Jeg håber, man kan forvente, at jeg er naturlig, kan formå at give plads til personen, som skal være i fokus, og at jeg kan skabe en balance, så at det både bliver sårbart, men også sjovt, og at det ikke bliver for tungt og skal gøre for ondt, men at vi også godt kan tale om opture og sjove episoder og røverhistorier. Og så håber jeg, at man kan høre, at jeg gør mig umage, og at jeg gerne vil det. Jeg håber, folk får noget ud af det – det er ligesom min største mission med det.”
Fem for fun
Hvad hører du på repeat for tiden?
“Jeg hører rigtig meget en artist, der hedder Mina Okabe, og Ida Laurberg. Det er vildt behageligt at lytte til, når man sidder og skriver, som jeg gør.”
Hvem ville du helst interviewe i hele verden?
“Lige nu er en af dem, jeg synes er allersejest, Lil Nas X. Ham ville jeg elske at tale med. Jeg skal til koncert med ham i Hamborg her til oktober, og jeg er meget fascineret af hans måde at være på og synes, han er mega modig og mega sej og har så mange budskaber som er vigtige, så ham ville jeg elske at have en snak med.”
Hvad er din yndlingsis?
“Kæmpelæske – jeg kan ikke lide flødeis. Tror der er mange, der synes, den er lidt boring. Jeg kan rigtig godt lide, den er lidt sorbetagtig, så det ikke bare er en helt tør sodavandsis, men at den er lidt mere cremet.”
Hvad er den næste bog, du gerne vil læse?
“Jeg skal læse ‘Når flodkrebsene synger’. Jeg fik den, da jeg boede i Hamborg, af en af min kærestes holdkammeraters mor. Vi sad og snakkede i en eller anden vinbrandert, efter vi havde været inde og se fodbold, og så sagde hun bare, at den havde lært hende rigtig meget i forhold til ups and downs i livet. Og så syntes hun åbenbart efter ti minutter med mig, at den skulle jeg læse, så den fik jeg med hjem.”
Beskriv dig selv som barn med tre ord:
“Snakkesalig, nysgerrig og fantasifuld.”