SPONSORERET AF ERHVERVSSTYRELSEN

I Søborg er en virksomhed begyndt at lave læder ud af æbler: “Du kan ikke se eller mærke forskellen i forhold til ægte læder”

Hvert år genereres der massive mængder affald i juice- og ciderindustrien, som kan være med til at løse et af tøjindustriens største miljøproblemer, læder. Virksomheden Beyond Leather har nemlig opfundet materialet Leap, der er et bæredygtigt alternativ til læder baseret på æble-affald.


Tekst: Thomas Balslev
Foto: Rita Kuhlmann

Video: Embla Egelund
Klip: Andreas Brink

Mange kender sikkert følelsen af at stå derhjemme og smide madaffald ud og tænke på, om det mon ikke kunne bruges til noget smartere end at blive brændt af. Vi har jo efterhånden lært, at genbrug potentielt er guld værd. Men hvad skal man egentlig gøre? 

For et par år siden fik Hannah Michaud den idé, at man måske kunne lave læder ud af et æbleskrog. Eller det vil sige: Noget, der minder om læder ud af tusindvis af æbleskrog fra hele juice- og ciderindustrien.

Den idé var Mikael Eydt med på. Og i dag er de i fuld gang med at realisere deres grønne iværksættereventyr med virksomheden Beyond Leather, hvor de har skabt det materiale, de kalder Leap. 

Navnet kommer af left over apples og spiller samtidig på det engelske udtryk take a leap – altså at springe ud i noget for at skubbe grænserne for, hvad man tror er muligt.   

For de fleste betragtes ægte læder som et uforligneligt naturligt materiale med unikke anvendelsesmuligheder. Men i fremtiden kommer vi måske allesammen til at gå rundt med jakker eller tasker over skulderen, som er lavet af noget mindst lige så naturligt, æbler altså. 

“Du kan ikke se forskellen i forhold til læder, du kan ikke mærke forskellen i forhold til læder, du vil bare være helt klar over, at det her er meget mere bæredygtigt,” siger Mikael Eydt, der er CEO i Beyond Leather, om deres materiale.

Og hvis vi gerne vil passe på kloden, er læderindustrien ikke et helt dumt sted at kigge hen. 

Produktionen af læder fra køer har nemlig store konsekvenser for klimaet og miljøet. Faktisk indtager læderindustrien en klar førsteplads over de mest belastende materialer i tøjindustrien. Dels på grund af udledningen af drivhusgasser og arealforbruget, og dels fordi der bruges massive vandmængder i forbindelse med forarbejdningen af læderet, som kan skabe døde miljøzoner. Kina er i øvrigt den største producent af læder, efterfulgt af Brasilien, Rusland og Indien.

“Indtil videre har det eneste alternativ været “falsk læder”, som i virkeligheden bare er plastik. Så lad os gøre noget andet,” siger Mikael Eydt.

Du kan ikke se forskellen i forhold til læder, du kan ikke mærke forskellen i forhold til læder, du vil bare være helt klar over, at det her er meget mere bæredygtigt.

Mikael Eydt

“Vores materiale vil blive lige så godt, som læder er i dag, men uden de ødelæggende sideeffekter. Vores produkt er omkring 80 procent naturligt og 20 procent syntetisk, hvor hovedingrediensen altså er affaldet,” siger han.

Konkret findeler Beyond Leather affaldet til en såkaldt “pulp”, en grynet masse, som efterfølgende bindes sammen af blandt andet cellulosefibre for at lave et sammenhængende materiale. Lige nu genereres der mere end tre millioner ton æble-affald om året, og med Leaps metoder kræver det kun 5 kilo at lave en kvadratmeter.

Den specifikke ingrediensliste er selvfølgelig en forretningshemmelighed. Men Beyond Leather sigter efter at blive mindre syntetiske med tiden. Hvilket Mikael Eydt vurderer er muligt, selvom det hele tiden handler om at finde en balancegang for at holde materialet holdbart og anvendeligt for forbrugere og virksomheder.

Den hellige gral

Beyond Leather har efter 4,5 år ni ansatte og holder til i Søborg, hvor de konstant er i gang med at produktudvikle og teste kvaliteten på deres materiale. Konkret står der rundt omkring maskiner, der hiver og flår i “læderet” tusindvis af gange for at se, hvad det kan holde til.

En lædersko – for eksempel – dén skal jo kunne holde til en del tryk og vrid for at fungere. Med en urrem eller en håndtaske er kravene til gengæld anderledes, og her har Leap allerede knækket koden.

“Når du sammenligner vores materiale med ægte læder, er de meget ens på mange parametre. Leap er faktisk allerede delvist bedre end læder, men læder kommer også i forskellige kvaliteter. Der er anderledes krav til læder til en sko i forhold til læder, der bruges i interiøret til biler,” siger Mikael Eydt. 

Måske skyldes det også, at Mikael Eydt er halvt tysker, men som virksomhed har Beyond Leather en drøm om netop at blive det foretrukne valg, når en Porsche, en BMW eller en Mercedes skal betrækkes indvendigt i fremtiden. 

“Bilindustrien er lidt den hellige gral for os, og vi vil rigtig gerne have, at Leap bliver en del af den branche,” siger han. 

Vores overordnede ambition for Leap er at nå hen til et sted, hvor vi er det bæredygtige alternativ i alle de situationer, hvor læder bruges i dag. I sko, håndtasker, møbler, biler, overalt.

Mikael Eydt

Sammen med bilindustrien er møbel- og tøjindustrierne de største spillere på lædermarkedet. Og sidstnævnte viste allerede tidligt i Leaps historie stor interesse i deres forretning og nye læderagtige materiale.

“Jeg havde ikke været i gang i mere end to uger, før vi blev inviteret til at komme forbi de store modehuse i Paris, og investorer begyndte at tage kontakt. Der er stort potentiale her, fordi modeindustrien er en af de mest forurenende i verden, og generelt omstiller vi os ikke hurtigt nok. Men du kan rimelig nemt med brugerpåvirkning skifte til et mere bæredygtigt materiale – som vores,” forklarer Mikael Eydt. 

Han påpeger dog, at potentialet i deres produkt er stort nok til at omfatte samtlige anvendelsesområder for læder, uden at man som forbruger kommer til at kunne se eller mærke forskel i forhold til ægte læder. Derfor er deres ambitioner også store.

“Vores overordnede ambition for Leap er at nå hen til et sted, hvor vi er det bæredygtige alternativ i alle de situationer, hvor læder bruges i dag. I sko, håndtasker, møbler, biler, overalt,” siger Mikael Eydt.

Ingen har gjort det før

Den største udfordring for Beyond Leather har fra start af ligget i selve produktet. Hvis ikke deres produkt er godt nok, er der ingen gunstig fremtid for virksomheden. At udvikle materialet er derfor hele tiden det primære fokus.  

“Vi er jo i gang med noget, som ingen har gjort før os. Vi er i gang med den første industriproduktion her i Danmark, og vores plan er at producere en million kvadratmeter om året,” siger Mikael Eydt.

Netop nu er de dog også i gang med virksomhedens første større opskalering. Det foregår i nogle industrilokaler på adressen i Søborg, hvor de nødvendige maskiner blot står og venter på, at der bliver trykket på startknappen. 

Mikael Eydt anser dog ikke Beyond Leather for at være i konkurrence med hverken læderindustrien eller andre aktører i udlandet, som også eksperimenterer med at lave læderlignende materialer. 

“Jeg synes ikke, at alternative læderfirmaer skal kæmpe mod hinanden for at få en lille bid af den kage, som det alternative lædermarked udgør. Jeg synes i stedet, vi skal samarbejde om at disrupte læderindustrien, fordi det er absolut nødvendigt,” siger Mikael Eydt og pointerer samtidig, at der vil være huder, som bør udnyttes, så længe vi fortsat konsumerer kød.

Der vil også være visse steder, hvor Leap ikke kan erstatte konventionelt læder. At skabe en ruskindskvalitet er eksempelvis ikke en del af Leaps portefølje. Ikke endnu i hvert fald. 

Jeg tænker ikke på det som en kage, der skal fordeles mellem os, men mere som en kollektiv bevægelse frem mod en mere bæredygtig verden.

Mikael Eydt

Meget kan nå at ske endnu for den unge virksomhed med de store planer, men allerede inden for en overskuelig fremtid vil Beyond Leather ifølge Mikael Eydt have fået en del vokseværk.  

“Om fem års tid har Leap mindst én til produktionsenhed, måske i Kina, men det kunne også være i USA, det ved vi ikke endnu. Men vi har i hvert fald en velfungerende produktion her i Danmark, og ideelt set vil Leap allerede dér blive brugt indenfor alle de områder, som læder anvendes i i dag,” siger han. 


Footer graphics