Gry Jexen: ”Jeg vil slå en stor fed streg over, at kvinder ikke har fyldt noget i historien”

Den femte sæson af podcasten ’Kvinde kend din historie’ har netop premiere, og som noget nyt er den flyttet ind hos Heartbeats. Her fortæller værten Gry Jexen om, hvorfor den er så vigtig, og hvordan den aldrig vil løbe tør for emner.  

Hendes bog ’Kvinde kend din historie’ har ligget på bestsellerlisten i flere år, og hendes podcast er utrolig populær. I en periode har den ligget bag en betalingsmur, men i samarbejde med Heartbeats, giver Gry Jexen nu mulighed for, at alle kan høre den (og frivilligt støtte den, hvis man vil).

Vi har spurgt hende, hvorfor projektet er vigtigt, og hvad vi kan forvente af de nye afsnit.

Hvornår kom idéen til dit arbejde med portrættering af kvinder? 

Når jeg studerer historie, forstår jeg begivenheder bedst, hvis jeg lærer de personer at kende, som har oplevet det eller haft indvirkning på det. For man kan jo sige, at historien er drevet af menneskelige handlinger. Historien er fyldt med levet liv. Man spejler sig jo ikke i en krig. Men man spejler sig i de mennesker, der har været involveret i den. 

Da jeg begyndte at interessere mig for kvinder i historien, følte jeg en enorm begejstring og lyst til at fortælle de her historier, for de er meget vildere end antaget. Virkeligheden overgår ofte fantasien. Jeg har altid fået at vide, at kvinder ikke har fyldt i historien, fordi de ikke har bedrevet noget betydeligt. Det kan jeg så slå en stor fed streg over. Det passer ikke. Jeg havde det indtryk, at kvinder nok gennem historien har været sådan nogle forsagte og uvidende typer, som ikke har gjort væsen af sig i samfundet, og derfor har de ikke fået plads. Det passer heller ikke. Kvinder har altid blandet sig. Kvinder har altid haft holdninger. Kvinder har altid været videbegærlige, brudt grænser, opdaget og opfundet.

Jeg har også hele tiden vidst, at jeg gerne ville formidle til det brede publikum. Til nogle af de mennesker, som ikke nødvendigvis ville tænde for en historiepodcast eller tage en historiebog ned fra hylden.

Der er en sindssygt fed vifte af temaer og utroligt spændende historier. Jeg er undervejs blevet rørt og oprørt. 

Gry Jexen

Hvordan vil du beskrive den nye sæson af podcasten?

Vi bestræber os altid på at være brede i temaer og tid. Det fantastiske ved min podcast er, at historie aldrig bliver uaktuelt.  Vi tænker også altid i sæsoner, da jeg giver mig god tid og gerne vil være forberedt og tid til at tænke mig om, inden jeg går i studiet. Gæsterne er også altid særligt udvalgt. 

Der er eksempelvis en episode i denne sæson, som jeg har kæmpet for at få med siden starten. Siden før jeg havde en podcastkontrakt faktisk. Det har altså taget mig fem år at få præcis denne gæst med i podcasten, fordi hun har haft så travlt. Men nu er det endelig lykkedes. 

Den her sæson er også lidt mere politisk-historisk faktisk. Der er mere fokus på nogle ting, der rører sig her og nu, som også er historiske, hvor vi forklarer nogle af de kampe, der bliver taget kønsmæssigt i dag, og hvordan de hænger sammen historisk. 

Der er en sindssygt fed vifte af temaer og utroligt spændende historier. Jeg er undervejs blevet rørt og oprørt. 

Det specielle ved den nye sæson er, at man nu kan støtte podcasten. Hvorfor er det vigtigt for dig, at man nu kan det?

I denne sæson lægger vi den, sammen med Heartbeats, helt åbent ud. Uden betalingsmur. Det betyder også, at den her podcast ikke kommer til at være noget, hvis ikke man støtter den. Og jeg kan rigtig godt lide tanken om, at der er sådan et direkte link mellem mig og lytterne. Det er noget, vi skaber sammen. Så jeg håber rigtig meget, at der kan komme en god kultur omkring podcasten. 

Hvordan har du indtil videre oplevet, at de ting du laver, bliver taget imod?

Jeg har været utrolig forkælet. Jeg har virkelig haft medgang. Jeg føler mig meget knyttet til mine lyttere, til mine følgere på Instagram og til mine læsere, fordi jeg kan mærke, at der fra starten har været sådan en fælles mission. Selvfølgelig står jeg i spidsen for min formidling, men det vælter jo ind i indbakken med støtte og gode forslag. Jeg sørger for et bredt udvalg af historier og temaer, og også historisk tid, men jeg føler meget, at det er noget, jeg gør sammen med lytterne.  

Jeg føler virkelig et stærkt fællesskab omkring ’Kvinde kend din historie’, og det er blandt andet også derfor, at jeg bliver ved. 

Jeg har været nødt til at acceptere, at jeg kommer højst sandsynligt ikke til at opleve i min egen tid, at vi får den ligestilling i historien, jeg arbejder for.

Gry Jexen

Podcasten startede i 2019, og din første bog udkom i 2021. Tror du, at dit projekt var blevet modtaget på samme måde for ti år siden?

Jeg synes, at det er sådan et svært spørgsmål, for det ved jeg jo ikke.  Men jeg vil starte med at sige, nej det tror jeg ikke. Der er helt sikkert noget med timing, men det hører også med til historien, at jeg startede min formidling i 2018, før den såkaldte ”bølge” ramte Danmark. Der var ikke så mange, der havde fokus på feminisme, da jeg begyndte. Emma Holten og andre feministiske debattører havde faktisk lige trukket sig fra debatten, fordi de ikke længere orkede at få at vide, at de ikke havde noget at skulle have sagt. Så der var stille i 2018, da jeg startede. 

Tror du nogensinde, der kommer en dag, hvor du er tilfreds og færdig med dit projekt?

Dengang jeg begyndte ’Kvinde kend din historie’, var der rigtig mange der spurgte mig, om jeg ikke var bange for at løbe tør for indhold. Og jeg må gang på gang sige til dem, at I forstår slet ikke, hvor stort det her er. I forstår ikke, at det er det fuldstændig omvendte, jeg er bange for. Jeg kommer aldrig til at blive færdig. Jeg har været nødt til at acceptere, at jeg kommer højst sandsynligt ikke til at opleve i min egen tid, at vi får den ligestilling i historien, jeg arbejder for. Men jeg er parat til at blive ved resten af mit liv.

5 HURTIGE:

Hvad er den seneste roman, du har læst?

Jeg er i gang med Glasklokken af Sylvia Plath. Den sidste jeg har læst er ’Detransition, Baby’ af Torrey Peters. 

Hvad er det seneste album, du har lyttet til?

Det er faktisk ikke et album, men en EP med Holly Humberstone. Den hedder ’The walls are way too thin’. Hun er virkelig god. Sådan lidt Phoebe Bridgers agtigt. Men hun er sådan lidt mere poppet hende her.

Hvad er din seneste Google-søgning?

’Hvornår skal man klippe en lavendel ned’. Jeg har fået egen have sidste år. For første gang i mit liv.

Hvad er det bedste, der er sket i dag?

Jeg lider meget af spændingshovedpine og har fået massage her til morgen. Jeg går hos en massør, som prøver at hjælpe mig af med mine spændinger. Så det bedste, der er sket i dag, er, at jeg har fået massage.

Hvad har du spist til morgenmad?

Jamen jeg faster indtil klokken 12. Et utrolig irriterende svar egentlig. Haha. At jeg ikke spiser morgenmad. For jeg er overhovedet ikke et menneske, der ikke spiser mad. 

Nå, men jeg har fastet indtil kl. 12 hver dag i to måneder. Og det gør noget godt for mig. Sulten kommer jo, men den varer ikke så længe. Det er faktisk det, man lærer af fasten. At maven beder om mad, men den har faktisk ressourcer, og når den tager dem i brug, forsvinder sulten igen. Jeg oplever, at fasten giver mig mere energi og yder min koncentrationsevne. 

Gry Jexen afholder foredraget ‘Kvinde kend din historie’ på Bremen Teater den 24. september kl. 15.

Denne aften binder hun generationer sammen, så tag din mor, far, datter, søn, bedsteforælder, søskende under armen og lær mere om jeres fælles fortid. For jo mere vi kan spejle os i fortiden, jo bedre kan vi forstå vores nutid.

Footer graphics