De kalder sig selv to unge, uegnede og uduelige gutter, som politiet aldrig ville tage i betragtning som efterforskere. Alligevel hopper Emil Mercedes og Mathias Skywalker nu i trenchcoaten for at opklare nogle af Sønderborgs glemte mysterier, når de inviterer inden for i ’Mysteriebussen’.
Tekst: Louise Rimkjær
Video & stills: Christoffer Stjernholm
En blodplet på Sønderborg Slot, der altid kommer igen. Et oxideret stof, der gør huden blå. Et skib fyldt med billig sprut på Flensborg Fjord. Alt sammen tips, der lander på Mathias Skywalkers og Emil Mercedes’ telefonsvarer.
Det er nemlig ikke en almindelig telefonsvarer. Det er en detektiv-hotline.
Som en blanding af Scooby-Doo og Inspector Gadget skal de to nemlig køre rundt i en gammel folkevogn og afdække Sønderborg-mysterier i den nye Heartbeats-podcast ’Mysteriebussen’.
Hvis der er ét ord, der er sigende for de to værter, er det ’leg’. Ordet går i hvert fald igen og igen, da vi taler om, hvorfor de nu er blevet mysteriejægere og nyslåede podcast-værter:
”Det er en drengeleg, der bliver til virkelighed. Det er jo noget, vi har leget ude på vejen, da vi var børn. På den måde har det ligget i os som en lille drøm. Men drømmen var også at dyrke vores gode pingpong og finde en måde at få afløb for det på,” siger Emil Mercedes og fortæller, at deres detektivuniform hjælper til, at de kan indleve sig i rollen som efterforskere.
”Vi har altid leget, når vi har været sammen, også selvom vi har været voksne. At lave podcasten var også bare en leg for os,” siger Mathias Skywalker.
Men hvem er de to store legebørn med de skæve navne?
Skole, nej tak
Lad os starte netop med det – navnene. Modsat hvad man kunne vente, har deres ’kunstnernavne’ faktisk ikke noget med hinanden at gøre. Men i Sønderborg – værternes hjemstavn – er der tradition for øgenavne, fortæller Emil Mercedes:
”Der har altid været en ting med, at vi elsker at give hinanden navne. Der er en hjemmeside, der hedder sønderborghistorier.dk, med en liste på 500 øgenavne, som folk har givet hinanden i Sønderborg. Vi håber da på, vi kommer ind på et tidspunkt, når vi bliver …”
”… nogle store kanoner,” supplerer Mathias Skywalker kækt. Sit navn har han fået i en god brandert:
”Jeg kan godt lide Star Wars, og så sagde jeg lidt for sjov, at det fandme kunne være sejt at hedde Skywalker. Så begyndte mine venner at sige, at jeg skulle ændre det, men det gad jeg ikke betale penge for. Så sagde de: ’Så betaler vi’. Så var der jo ikke rigtigt nogen vej udenom. Men jeg er glad og stolt over det,” siger han.
For Emil Mercedes var der mere symbolik i navneskiftet:
”På et eller andet tidspunkt i mit liv skete et skift, hvor jeg gerne ville tages seriøst og prøve at komme væk fra fjolle-Emil og ham, der ikke rigtigt havde nogen plan med livet. Jeg hed Knudsen før. Det var for mig lidt mere viceværttyper, der hed det – sådan en man laver sjov med og kaster vand på nede i gården,” fortæller han og fortsætter:
”Jeg ville gerne have min far med i navneskiftet, og vi har altid hygget os ude i værkstedet, snakket om veteranbiler og skruet lidt på maskiner, så jeg tænkte: Hvis jeg nu tager Mercedes efter vores drøm om at få en gammel veteran-Mercedes, så er hans ånd med i det.”
I podcastens intro bliver I præsenteret som ’to fuldstændig uduelige unge mænd’. Hvordan ville I selv præsentere jer?
”Vi er sgu sådan nogle med begge ben plantet solidt i jorden og begge arme oppe over hovedet,” siger Mathias Skywalker med et strejf af sønderjysk i røsten.
”Jeg tror også, vi er lidt som et uslebet gulv, hvor man får lidt splinter; vi er lidt upolerede og lidt grove i kanterne, men måske er det også her, vi kan noget, fordi vi er lidt mærkelige, og det er der, det spændende opstår. Vi har ikke rigtigt en formel på, hvordan noget fungerer. Det er nok vores styrke, at vi har spillet lidt for meget ’Runescape’ og drukket lidt for meget energidrik,” tilføjer Emil Mercedes.
Vennerne mødte hinanden til en gymnasiefest på Sønderborg Statsskole, hvor Emil havde mistet sin telefon, og Mathias var finderen af den. Ingen af dem var mildest talt skoleglade, og det var ikke et fedt label af have, når man voksede op i Sønderborg:
”Det har været forfærdeligt, og det har været fantastisk. Vi var ikke så gode til at gå i skole, men det, at vi blev kigget skævt til, da vi var yngre, er bare en styrke nu. Vi har jo ikke været nogle dovne bumser, men vi har bare ikke passet ind i den kasse, der var,” siger Mathias Skywalker.
”Vi kunne have kæmpet med at farve med de farver, vi blev givet i skolen, men fordi vi valgte ikke at gøre det, kommer der nogle nye farver på paletten. Vi har ikke en formel, fordi vi ikke passer ned i den, og det kommer der så noget mærkeligt og anderledes ud af,” siger Emil Mercedes.
De ser det nu som en styrke, som de bruger aktivt i for eksempel podcasten. Men selvom det kan være en styrke, spøger fortiden sommetider stadig inden i dem – i form af imposter-syndrom.
”Folk har jo været sådan: Kan de to lave noget? Er der nogen, der gider at arbejde med dem? De er overraskede,” siger Mathias Skywalker.
”Der er lidt Kejserens Nye Klæder over det. Hvornår er der nogen, der opdager, at mig og Mathias bare går nøgne gennem Sønderborgs gågade?” supplerer Emil Mercedes.
Rockere og røverhistorier
At det netop blev mysterieløsning i Sønderborg, de to venner kastede sig over, var helt naturligt:
”Der har altid været røverhistorier ad libitum i Sønderborg. Vi har brugt mange af vores timer på et værtshus, der hedder Vikingen, hvor man får sin snaps med en røverhistorie. Det har altid været interessant for os,” fortæller Emil Mercedes. Og der bliver da også både drukket øl og spist pølser på deres færd.
”Det var sjovt at lege detektiver, men ikke nyt for os. Når vi er sammen, finder vi tit på sådan nogle roller og går rundt og snakker med folk. Jeg elsker Sønderborg. Det er nogle dejlige mennesker, som er sjove, åbne og søde,” siger Mathias Skywalker.
En af de personager, man blandt andet kan møde i podcasten, er den sønderjyske rapper L:Ron:Harald, der giver sit besyv med til et mysterium om Dybbøl-rockerne og Ingolf Listetyv.
Ifølge værterne var det kæmpestort at møde den legendariske rapper.
”Han har fandme røverhistorier – også mange, han ikke ville fortælle. Da vi slukkede for mikrofonen, fik vi bare ekstra meget for pengene,” fortæller Emil Mercedes om audiensen.
Hvilket mysterie var jeres favorit?
”Det må nok have været det i sidste afsnit, hvor vi kommer ind på Sønderborg Slot med en totalt fed clairvoyant, der hedder spøgelses-Finn,” siger Mathias Skywalker.
”Det var fantastisk at kunne lave et kreativt projekt det sted, man har allerkærest,” siger Emil Mercedes.
Hvis de skal lave en sæson 2, er de ikke i tvivl om, at turen skal gå til Nordjylland.
Men for nu må du nyde turen med mysteriebussen i Sønderborg, hvor de to amatørdetektiver væbnet med trenchcoats og slikhår i første afsnit farer rundt i en slotskælder for at opklare mysteriet om Den Hvide Dame.
”Inspector Gadget er et totemdyr for mig og Mathias. Han er en detektiv, som måske ikke er den skarpeste, men som på en eller anden måde lykkes med sine fejl alligevel,” fortæller Emil Mercedes.
Men selvom de godt ved, de ikke er de oplagte efterforskere, vil de gerne love én ting: Gode historier bliver der nok af.
‘Mysteriebussen’ har premiere 27. december.