Debat om mangfoldighed: “Vi håber på, at det bliver trivielt at tale om at være en ung, sort kvinde i Danmark”

Heartbeats nye podcastserie ‘A Seat At The Table’ består af Stephanie, Naima og Ingrid, der lufter tanker og refleksioner om at være en ung kvinde med afrikanske rødder i et meget hvidt Danmark.

Naima Yasin, Stephanie Asi Brix og Ingrid Magnifique Baraka følte sig ikke repræsenteret i de danske medier, så de besluttede for tre år siden at repræsentere sig selv. Det blev til podcastserien ’A Seat At The Table’. 30 podcastafsnit senere har trioen behandlet emner som traumer, diskrimination i nattelivet og hyggeracisme, hår, mode, selvkærlighed og musik. Og har flyttet deres podcast til os her på Heartbeats. Podcasten er opkaldt efter Solanges plade, ‘A Seat at the Table’.

Hvordan har I udviklet jer fra første udsendelse til i dag?

”Det startede som et fubu-projekt, altså et ’for us by us’-projekt, og vi skulle lige finde vores fodfæste i det hele og tænkte egentlig ikke så meget på modtagerne. Det er nogle ret personlige ting, som vi kommer ind på, og man bliver virkelig udfordret på ny hver gang, så det er en ongoing process, hvor vi hele tiden udvikler os. Men vi er da helt klart blevet bedre til at være podcastværter,” siger Stephanie Asi Brix.

Hvordan kan I mærke, at I har fået flere lyttere?

”Vi får mange meget specifikke og seriøse henvendelser fra lytterne. Det giver en form for ansvarsfølelse og sætter gang i tanker om, at vi skal blive ved med at udfordre os selv, men også hvor meget vi egentlig gerne vil give af os selv, fordi det handler pludselig om andet og mere end bare os tre. Lytterne er blevet det fjerde medlem af podcasten, som pludselig ’taler med’,” siger Ingrid Magnifique Baraka.

”Det er lidt mærkeligt, når jeg møder folk ude i virkeligheden, og de føler, at de kender mig. Pludselig står jeg overfor et helt fremmed menneske, som kan referere til alle mulige private ting i mit liv,” supplerer Stephanie Asi Brix.

Kan I forestille jer, at I bliver trætte af at tale om at være en minoritet?

”Vi håber, at det om ti år bliver trivielt og overflødigt at tale om de her ting. Men lige nu er det meget relevant, fordi der stadig er mange, som ikke er vant til at få sorte kvinders perspektiver på helt generelle emner. Lige nu er det sådan, at hver gang en sort kvinde får taletid i medierne, skal hun kommentere på vegne af alle sorte kvinder i Danmark,” siger Ingrid Magnifique Baraka.

”Vi er to sorte kvinder og en brun kvinde. Vi er vidt forskellige, og vi har vidt forskellige baggrunde, men vi bliver næsten altid sat i samme bås. Vi vil gerne nuancere opfattelsen af os, og det vil vi blandt andet ved at tale om noget helt praktisk og hverdagsagtigt. Derved insisterer vi på, at vi er her, og at vi har noget at skulle have sagt om alt muligt. Det er ikke noget, som jeg kan forestille mig, at jeg bliver træt af at tale om,” siger Naima Yasin.

Hvad synes I, status er i mangfoldighedsdebatten i forhold til for tre år siden, da i startede jeres podcast?

”Jeg oplever, at der er flere, som bare taler om de her ting. Der er flere sorte kvinder og mænd, der laver deres egne platforme, og selv bestemmer, hvad der tales om. Det fortsætter forhåbentlig! Og jeg håber, at det kan bliver endnu større,” siger Naima Yasin.

”Vi er en del af en bølge – vi er inspireret af tiden – og det er da helt klart noget, der kommer til at fortsætte. Det er i dag relativt nemt at komme til orde, men der er stadig folk derude, som mangler de her stemmer. Jeg håber, at det kan blive til en endnu større bevægelse herhjemme, så vi ikke hele tiden behøver at kigge mod USA eller England for referencer. Vi skal lave vores egne eksempler, som er baseret på det liv, vi lever i Danmark,” siger Ingrid Magnifique Baraka.

Hvilke drømme har I for fremtiden med ’A Seat At The Table’?

”Lige nu tjener vi ikke penge på det, og der er en naiv barndomsglæde ved, at det er en hobby for os. Det her ’eksistentielle’ ansvar om, at det skal lykkedes, så vi kan betale vores huslejer, er der ikke endnu. Jeg har ikke noget imod kommerciel succes, men det må ikke blive sjæleløst, og vi skal ikke være succesfulde for enhver pris. Det skal give mening, men det ville da være fedt at kunne leve af det,” siger Ingrid Magnifique Baraka.

”Jeg ville gerne kunne leve af det, men det skal ikke udelukkende være podcastdelen, det skal være alle de ting, som ligger rundt om; events, foredrag og debat. På den måde kan vi gøre en større forskel. Vi gider ikke flyde med på den der influencer-trend. Vi vil være seje, fordi vi rent faktisk har noget på hjerte, og fordi vi starter en vigtig samtale om noget, som normalt ikke ville blive talt om,” siger Stephanie Asi Brix.

”Det her med at skulle skelne mellem, hvad der er job, og hvad der er hobby, det ser jeg faktisk ikke som nogen fordel. At gøre noget godt for verdenen og samtidig kunne betale sine regninger, det er da målet. Jeg tror, det ville gøre noget godt for mig mentalt, hvis jeg ikke skulle arbejde ved siden af,” siger Naima Yasin.

Indtil videre skal I lave 13 afsnit i samarbejde med Heartbeats, kan I afsløre noget om, hvad lytterne kan forvente?

”Vi skal tale om hår – igen! Vi skal tale om, hvad det betyder at være dansker, og vi skal tale om, hvad det vil sige at være etnisk blandet. De fleste afsnit kommer til at være med gæster, men hvilke gæster – det kan vi ikke afsløre endnu,” siger Naima Yasin.

”Det overordnede tema for den her sæson er ’angry black girl’. Vi skal nuancere den stereotyp på alle mulige måder, og vi skal tale om, hvorfor det er vigtigt at udfordre den tankegang hele tiden,” siger Ingrid Magnifique Baraka.

Naima Yasin arbejder som community manager hos Copenhagen FinTech. Stephanie Asi Brix er fornylig blevet selvstændig som hår- og makeupartist. Og Ingrid Magnifique Baraka er freelance grafisk designer.

Find mere om
Footer graphics