Tre jazz artister du bør tjekke ud (også selvom du ikke kan lide jazz)
Radio & podcast
menu-close

Tre jazz artister du bør tjekke ud (også selvom du ikke kan lide jazz)

18. marts 2016 |

Jazzmusikken har længe levet en forholdsvis isoleret tilværelse, men genren oplever lige nu lidt af en renæssance i hjemlandet USA.

Fabian Hansen er DJ og musikjournalist. Han har desuden en alsidig musikbranche-erfaring fra arbejde på pladeselskab.

Man fornærmer næppe nogen, hvis man siger, at det er længe siden jazz har været en relevant genre i populærmusikken. Trods flere forsøg fra jazzmiljøets side på at komme i dialog med den bredere befolkning gennem årene har jazzen længe levet en isoleret tilværelse uden nævneværdig indflydelse på det bredere musiklandskab.

Derfor er det interessant, at jazzmusikken for nylig har fået lidt af en renæssance i hjemlandet USA. Dette kan langt hen ad vejen tilskrives en enkelt udgivelse, nemlig Kendrick Lamars kommercielt succesfulde og kritikerroste hiphop-album To Pimp a Butterfly fra 2015. Blandt mange andre inspirationskilder var albummet stærkt præget af jazz, hvilket hang sammen med at flere anerkendte jazzmusikere spillede en stor rolle under tilblivelsen af det kompakte og organiske lydunivers.

Men også udgivelser som Flying Lotus’ You’re Dead fra 2014 og Robert Glaspers Black Radio fra 2012 har de senere år været med til at skubbe jazzmusikken lidt længere ind mod mainstreamen med frugtbare resultater til følge. Fælles for disse udgivelser er deres evne til succesfuldt at spæde jazzen op med genrer som hiphop, elektronisk og soul. Forneden er tre jazzmusikere, der har medvirket på flere af de førnævnte udgivelser og som du bør tjekke ud. Også selvom jazz ikke normalt er din kop te.

Thundercat

thundercat_

Bassisten og vokalisten Thundercat mestrer mange genrer og stilarter. Han indspiller jævnligt med det elektroniske wunderkind Flying Lotus, men har også været medlem af punk/heavy metal bandet Suicidal Tendencies. Thundercat gæstede desuden To Pimp a Butterfly og pladen bærer i høj grad præg af hans karakteristisk svulstige og funky baslyd. Han har også spillet på albums som Erykah Badus New Emerykah pt 1 og 2 og Flying Lotus’ Cosmogramma og You’re Dead. Han udgiver desuden musik som soloartist på Flying Lotus’ respekterede pladeselskab Brainfeeder.

 

Robert Glasper

robertglasper2

Pianisten Robert Glasper har længe været en go-to-guy for hiphop-artister der skulle have jazzet deres produktioner op. Han har blandt andet arbejdet sammen med artister som Kanye West, Jay-Z og Lupe Fiasco. I 2012 udgav han det albummet Black Radio med sit band The Robert Glasper Experiment som var et hovedværk i nyere tids fusion af jazz, hiphop og RnB.

 

Terrace Martin

terrancemartin2

Produceren og multiinstrumentalisten Terrace Martin spillede ligeledes en central rolle To Pimp a Butterfly, hvor han både producerede og spillede saxofon, Vocodor og keyboards. Han har desuden produceret for prominente artister som Stevie Wonder, Busta Rhymes, Snoop Dogg og Chance The Rapper. Og så er han i øvrigt fætter til Thundercat.

Fabian Hansen

Fabian Hansen er DJ og musikjournalist. Han har desuden en alsidig musikbranche-erfaring fra arbejde på pladeselskab.