Topchef og mor til tvillinger: Husk også at nyde livet
Radio & podcast
menu-close

Topchef og mor til tvillinger: Husk også at nyde livet

21. august 2017 |

Hun voksede op på familiens svinefarm i Jylland. I dag er hun topchef for Hitatchi.

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk

“Jeg har en råstyrke. Jeg vælter ikke så nemt. Når jeg tror på noget, så går jeg efter det. Det er godt, hvis man skal stå foran andre og lede dem.”

Merete Søbys råstyrke er ikke noget, hun er kommet sovende til. Opvæksten på en svinefarm i Jylland lærte hende at arbejde hårdt fra barnsben. Her stod familien sammen, og det betød også, at Merete måtte hjælpe på lige fod med de andre.

Senere pakkede hun sine sager og drog mod København, hvor hun blev ansat hos A.P. Møller-Mærsk. Virksomheden er notorisk kendt for sine trainee-programmer, hvor man bestemt heller ikke får noget foræret.

”Det var en hård tid, men en væsentlig grundsten i min karriere. Der var ingen gratis lærepenge. Jeg lærte at gøre mit hjemmearbejde ordentligt.”

Mentor-ordningen hos Mærsk, hvor unge medarbejdere coaches af erfarne ledere, betød også, at Merete blev set og anerkendt i det, hun var god til. Uden den ordning var hun ikke der, hvor hun er i dag.

”Jeg var helt sikkert havnet som advokat eller jurist, hvis ikke jeg havde haft nogle gode ledere, der også var mentor for mig. Jeg blev guidet den rigtige vej, og det havde jeg ikke selv kunnet se. Jeg tror, at en mentor er utroligt vigtig. Specielt i den første del af din karriere, fordi det er så svært at se sig selv udefra.”

Det skal være sjovt at arbejde
Hvis man kigger på hendes cv, ligner det til forveksling opskriften på en klassisk karrierekvinde. Men spørger du hende selv, har det aldrig været mål at ende på toppen.

”Jeg har aldrig gået efter at være salgschef eller administrerende direktør. Aldrig. Jeg har aldrig søgt jobbet. For mig har det handlet om, at være god til det jeg laver, og jeg gerne vil være i et job, hvor jeg synes det er sjovt.”

LÆS ARTIKEL IVÆRKSÆTTER: JEG HAR SET MANGE, DER HAR ARBEJDET SIG TIL EN SYGEMELDING

Og hun er god til det. Det afslører stillingen som administrerende direktør for Hitachi. Men selvom man er dygtig og ambitiøs, så er det ikke nødvendigvis det, der skal til for at være en god leder.

”For mig er en god leder en, der er troværdig og som har sin person med i sin ledelse. Jeg har i min tid haft mange ambitiøse medarbejdere, som gerne ville være chefer. Jeg kunne se, at de var skide gode til det, de lavede, mens de til gengæld var alt for konkurrenceorienterede til at lede gennem andre.”

Men ifølge Merete Søby selv, så fortæller CV’et også om et menneske, der har haft meget travlt. Derfor har hun et lille, stille råd til de unge mennesker:

“Husk også at nyde livet.”

LÆS ARTIKEL FILMINSTRUKTØR: DERFOR STARTEDE JEG EN FRISKOLE

Se hele interviewet her, hvor du også kan høre om at begå fejl, og om man kan være topchef og mor til tvillinger på samme tid:

Søren Vestergaard Thiesen

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk