Grønlandsk kultur drømmer om nordamerikanske dollars
Radio & podcast
menu-close

Think BIG: Grønlandsk kultur drømmer om nordamerikanske dollars

29. maj 2018 |

En monumental bygning vil sætte Grønland på verdenskortet. Men det imponerende byggeri har lange udsigter.

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.

Foto: BIG

Grønland har både en rig historie og en potentielt stor fremtid som selvstændig nation.

Det skal en ny bygning skabt at det verdenskendte arkitektfirma BIG være med til at sætte en tyk streg under.

Bygningen skal huse Grønlands Nationalgalleri for Kunst og er udtænkt som en ren abstrakt form, der følger grundens naturlige landskab og danner en smeltet cirkel langs den skrånende fjord, med associationer til isbræer og snefaners geometriske forenkling af forrevne klipper.

Det skrånende cirkelslag danner en beskyttende ring om en skulpturgård, som er galleriets centrale omdrejningspunkt for besøgende, personale og udstilling – her fusioneres kultur og natur, inde og ude.

LÆS ARTIKEL GRØNLÆNDERFORDOMME UNDER LUP. SKAL MAN HAVE KØREKORT TIL HUNDESLÆDE?

Ifølge partner i BIG, Bjarke Ingels er konstruktionen helt bevidst meget anderledes end danske museer.

”Den danske funktionalistiske arkitektur i Nuuk har karakter af firkantede kasser, som ignorerer landskabets særlige karakter og vi foreslår derfor et Nationalgalleri som både fysisk og visuelt eksisterer i harmoni med den dramatiske natur, på samme måde som livet på Grønland i høj grad foregår i symbiose med naturen og på elementernes præmisser. Vi har skabt en enkel funktionel og symbolsk form, hvor den rene cirkel tilføres egenskaber af den lokale topografi og danner en unik hybrid i mødet mellem den abstrakte form og det konkrete sted, har Bjarke Ingels sagt om sit kommende bygningsværk.

LINK SE PROJEKTET PÅ BIGS HJEMMESIDE

Men det var helt tilbage i 2011. Siden da har projektet stået stille. Det skyldes blandt andet at den oprindelige placering helt ned til vandet i Godthåbsfjorden – som ellers ifølge den udskrevne arkitektkonkurrence var den perfekte placering – er et lidt vovet sted. Vandstanden kan med tidevandets skiften nemlig stige helt op til seks meter.

Samtidig er der et andet meget praktisk problem med byggeriets konstruktion, som jo blandt andet rummer en stor åben gård i midten. Det fortæller bestyrelsesmedlem i Grønlands Nationalgalleri og i øvrigt musemsdirektør for Bornholms Kunstmuseum, Lars Kærulf Møller.

”Det kan være upraktisk, når der jo på Grønland falder mange meter sne. Så der skal i hvert fald indtænkes en plan for, hvordan man får kørt sneen væk”, siger han.

Projektet skal med andre ord gentænkes både i forhold til placering og udformning. Og så skal økonomien på plads. De forventede 260 millioner kroner skal blandt andet hentes hos store udenlandske fonde.

”På verdensplan er der en stor interesse for Arktis, og der er rigtigt mange, der gerne vil være gode venner med Grønland. Især i USA og Canada er der nogle kæmpestore fonde, som vi da sikkert vil søge hos”, fortæller Lars Kærulf Møller og fortsætter dog:

Men inden da skal vi naturligvis have plangrundlaget på plads og projektet ordentligt beskrevet både indholdsmæssigt og arkitektonisk. Vi er kommet et stort skridt videre i og med, at både Grønlands selvstyre og Nuuk kommune har givet tilsagn om dækning af galleriets drift, når det står færdigt, så bestyrelsen er meget optimistisk.”

Nationalgalleriet er ikke det eneste grønlandske bygningsværk, BIG har tegnefingre i.

Firmaet har desuden tegnet et forslag til et nyt stort stadion. Læs mere om det på KNR

LÆS ARTIKEL ESBJERG VENDER ANSIGTET MOD NATUREN OG ARKITEKTUREN FØLGER MED

Martin Finnedal

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.