Swamp Thing: En bæredygtig superhelt
Radio & podcast
menu-close

Swamp Thing: En bæredygtig superhelt

2. juni 2017 |

Din guide til tegneserier

Podcast-redaktør på Heartbeats.dk.

Så er det officielt! Den orange ‘Captain America’, Donald Trump, har taget sine præsidentielle handsker på og trukket USA ud af den internationale klimaaftale (eller i hvert fald så langt han kunne trække den). Kulminearbejdere fra Pennsylvania jubler, mens resten af verdens ledere og Elon Musk samstemmigt forudser en dyster fremtid uden amerikanerne for enden af det grønne bord.

Eller hvad? For måske skal vi blot kigge til 80’ernes kitchede tegneseriehelt ‘Swamp Thing’ efter vores redning. Eller i hvert fald et kærkomment skræmmebillede på, hvad der risikerer at ske, hvis ikke vi behandler naturen ordentligt.

Det er en ordentlig mundfuld at skulle begynde at forklare alle de ting som ’The Saga of Swamp Thing’ er, hvor stor betydning den har haft for tegneserieverden, og hvor helt igennem vanvittigt cool, den er. Lad mig dog alligevel prøve at gøre et forsøg.

For det første vil jeg gerne knytte lidt anekdoter til, hvorfra jeg først stiftede bekendtskab med sumpmonsteret. Det var igennem en tv-tegneserie, som kørte da jeg var ganske lille. Jeg kan ikke huske særligt meget om den andet end denne meget kitchede introsekvens:

Da Alan Moore begyndte at skrive månedlige udgivelser af ’The Saga of Swamp Thing’ i 80’erne for DC Comics, var det et sådan lidt glemt kuriosum fra de tidlige 70’eres udgivelser, som fik nyt liv og bevidsthed igennem Moores skriverier. ’Swamp Thing’ gik fra at være en småfjollet historie om en død biolog, som genopstod i form af sumpmanden, til en historie om sumpen i Louisiana, der tilegner sig bevidsthed igennem den døde videnskabsmand Alec Holland. Serien begynder med sumpens erkendelse af, hvad den er, og herfra udvikler ’Swamp Thing’ (det grønne) sig til at være en beskytter af al planteliv på kloden fra menneskenes industri- og miljøaffald og andre trusler mod planetens overlevelse.

Swamp ThingSerien favner dog bredere end en løftet pegefinger til miljøsvinere. Det er en gotisk thriller, der udforsker fortidens spøgelser i de amerikanske sydstater. Det er en kærlighedshistorie mellem to usandsynlige partnere. Det er sci-fi, og det er body horror. Det er fantasy, det er rendyrket ondskab, og så er det en superheltefortælling som du ikke ser den i biografen.

LÆS ARTIKEL: Preacher: En stor langefinger til Gud

Alan Moore er efterhånden lidt af en legende i tegneserieverdenen. Både på grund af hans vidunderlige udgivelser, men også fordi han er en selverklæret ceremoniel magiker, som dyrker det spirituelle og det mystiske. Det smitter også af i hans værker og ikke mindst i ’Swamp Thing’, med hvilken han fik sit store gennembrud. Der er en hel masse mysticisme, levende døde, dæmoner og stofinducerede ekstaser i ’Swamp Thing’, som tryllebinder læseren til de grønne sider. Men der er også rigtig meget kærlighed til Swamp Thing, alias Alec Holland, fra sin forfatters side. Og det er kærligheden til den skønne Abby Cable, med fyldigt kridhvidt hår, der motiverer Alec Holland til at beskytte menneskeheden fra det overnaturlige. Kærligheden til et menneske som forener naturen med sin ødelægger.

Swamp ThingHele Alan Moores ’The Saga of Swamp Thing’ strækker sig over seks imponerende bind, der bygger op og ned til store og små klimaks, som nogle gange er hyggelige og som andre gange bevæger sige uden for tid og rum i et uigenkendeligt samsurium af farver, former og følelser, der udforsker den menneskelige hjerne indefra og ud. Det er et værk som forfatter Neil Gaiman (American Gods, Stardust m.m.) kalder for et af sine yndlings litterære værker, og det ER virkelig et litterært værk. For til forskel fra andre tegneserier, som jeg tidligere har anbefalet, så er ’Swamp Thing’ ikke læsning man med lethed skøjter igennem. Det kan tage tid at tyde tekst og billeder, som ofte vækker fantasien til live i usammenhængende horrible kompositioner. Det tager med andre ord tid, at komme igennem de seks bind, og det bliver kun mere og mere komplekst, jo dybere du træder ind i sumpen. Ind i det sublime.

Swamp ThingSelvom det til tider er en kringlet omgang er det al din tid værd at komme igennem alle frygtindgydende bind af ’The Saga of Swamp Thing’.

LÆS ARTIKEL: Y: The Last Man. Når Mændene bliver væk

For ud over Alan Moores udskejelser præsenteres du også for et væld af fantastiske karakterer. Ikke mindst John Constantine, den kæderygende spiritualist fra Liverpool, som siden hen fik sin egen tegnserie ’Hellblazer’. Der er Abby Cable, som forelsker sig i ‘Swamp Thing’, der er hendes onde onkel Arcane, som forsøger at ødelægge romancen og naturen, og der er den gamle hippie, som tilbyder syretrips, induceret af magiske rødder, som gror på sumpmonstret. Der er virkelig mange gode grunde til at lade dig rive med ud i Louisianas sump, og ikke særligt meget som burde holde dig tilbage. Så træd ned i sumpen og bliv overdynget med galskab, uhygge, ondskab og kærlighed. Det vil du sent fortryde. Og naturen vil takke dig for det.

Andreas Saxild

Podcast-redaktør på Heartbeats.dk.