Succes med sneakers lavet af plastik fra havene
Radio & podcast
menu-close

Over 1 million solgt: Succes med sneakers lavet af plastik fra havene

7. august 2018 |

Adidas sætter nye normer for sneakers med bæredygtig storsælger

Foto: Adidas. UltraBoost sneakeren fra Adidas’ Parley ocean plastic-kollektion.

Adidas’ initiativ til at lave bæredygtige sko formerer sig.

I marts måned afslørede Adidas, at de har solgt mere end en million par sko lavet delvist af plastik fra havene. Skoene er lavet af et garn udviklet af Parley, som omdanner plastik til polymer, der så kan bruges til at lave den strikkede sko-konstruktion.

Ved første blik ligner skoene et par helt almindelige sneakers, men de skjulte fordele af hvordan de er lavet ser ud til at kunne have stor betydning for, hvordan sko bliver lavet i fremtiden.

Adidas startede sit partnerskab med Parley i 2006 med en limiteret udgivelse, mens de i 2017 udvidede de drastisk med en hel kollektion.

Til hvert par sko går der i gennemsnit 11 plastikflasker, mens genbrugsmaterialet går til snørebånd, dele af hælen og strømpe-covers.

Adidas er ikke det eneste firma, der satser på bæredygtighed. Det komfort-fokuserede brand Allbirds, kendt for deres sneakers lavet af uld, har introduceret en sko lavet af eucalyptus-træfiber. Firmaet udtaler, at de med detnye materiale gentænker hvad sko kan laves af, og at de er betydeligt mere “grønne” end andre.

allbirds tree runners 1Foto: Allbirds’ sko lavet af fiber fra eucalyptustræ.

Nike er også med på den grønne bølge. De har sendt sneakers på gaden lavet af såkaldt Flyleather – et bæredygtigt materiale, der er lavet af genbrugslæder, og som er op til 40 procent lettere og fem gange så stærkt som konventionelt læder. Nike udtaler, at det er den sko med laveste CO2-aftryk i virksomhedens historie og stadig føles som førsteklasses læder.

Der er selvfølgelig mange fordele ved bæredygtigt fodtøj. Genbrugsinitiativerne hjælper virksomhederne til at skære ned på spild, og de kan være med til at sætte større fokus på grønne initiativer på markedet. Men det ser ud til, at det er sådan alle virksomhederne vil lave sko i fremtiden, når den traditionelle og petroleumstunge metode bliver for dyr. Det er også et glimt ind i en bæredygtig fremtid, hvor de “grønne sko” ikke bare er et limiteret produkt i en eksklusiv kollektion.

FlyleatherFoto: Nike. Sko lavet af Nike’s Flyleather.
Redaktionen