Som 10-årig besluttede Nis Jakob, at han ville være forfatter. Han har aldrig haft en skriveblokade, men vejen til forfattertilværelsen har været fuld af krumspring. I dag er han en af landets mest lyttede spændingsforfattere og aktuel med den neglebidende krimi ‘Fremmed blod’. En roman, der er skrevet på grundlæggende panik, siger han.
Tekst: Thomas Balslev
Video og foto: Lasse Lund
De færreste af os ved, hvad vi vil med vores liv i 10-års alderen. Mange har måske et håb eller en drøm. Men det er som bekendt kun ganske få forundt at blive prinsesse eller Spiderman. Det samme kan man sige om titlen som ‘bestseller forfatter’.
Og selvom det ikke ordret var Nis Jakobs drengedrøm, fordi han som 10-årig blot besluttede, at han ville være forfatter, så endte han alligevel med at være en ret godt kørende én af slagsen.
I dag er han 63 år, har 25 romaner på cv’et og mange af dem er blevet læst af så mange, at han figurerer på bestsellerlisten side om side med navne som Camilla Läckberg, Jo Nesbø og Jens Henrik Jensen. Eller det vil sige; Nis Jakobs bøger er faktisk blevet lyttet. I mange år udgav han bøger på etablerede forlag, men i dag udgiver han bøgerne selv og primært som lydbøger.
Den seneste i rækken hedder ‘Fremmed blod’, og det er den femte i en grusom krimiserie med navnet ‘Rød hævn’, der i denne omgang handler om skuddrabet på to iranere foretaget af 28 maskerede mænd.
“Jeg kan simpelthen ikke lade være med at forestille mig alle mulige ting og sætte liv i forskellige personer, intriger og farefulde ting og sager,” forklarer Nis Jakob.
Sådan har det næsten altid været for ham, og det er nok grunden til, at han blev forfatter.
“Jeg kan huske tilbage i 4. og 5. klasse, hvor vi havde en dansk stil, og lige pludselig så sad jeg og skrev om en mørk bil, der holdt uden foran en bygning og sådan noget. Altså, der skal ske noget i det, jeg skriver om, og netop som forfatter er der fuldstændig åbne døre til at lade alt muligt ske. Jeg kan bevæge mig ind i og forsvinde i min fantasi,” siger han.
For Nis Jakob er det netop adgangen til fantasien og dens magi, der afgørende for at lykkes som forfatter. Selve skriveriet er sekundært. For en tekst er i virkeligheden som en form for hypnose, hvor forfatteren skal lykkes med at bilde læseren ind, at der nu kan ske hvad som helst.
Selvom Nis Jakob var god til at skrive som barn og ung, var det først senere i livet og i en helt anden sammenhæng, nemlig som autodidakt forsanger i det hedengangne rockband Return of Andy, at han fandt en troværdig stemme inde i sig selv.
“Det var en lang proces. Og det var faktisk på scenen som sanger, at jeg opdagede, hvad det ville sige at have en stemme. Det var faktisk der, jeg fandt min forfatterstemme. Jeg var ikke nogen særlig dygtigt sanger, men jeg havde nogle tekster, og jeg havde en fortolkningsevne. Og så opdagede jeg, at folk bare blev suget ind i mit univers,” fortæller han.
Bladtegner og satireforfatter
Udover en beskeden karriere som rocksanger i starten af 90erne har Nis Jakob en stribe af titler i bagagen. Han kan blandt andet kalde sig bladtegner, børnebogsillustrator, tv-satireforfatter og filminstruktør. Som ung droppede han ud af sin uddannelse på universitetet, fordi han ikke ville leve sit liv efter nogen factliste. Tilværelsen kan hurtigt blive for kedelig og konform, hvis man ikke sætter sig selv på gyngende grund og kaster sig ud i livets kaos, mener han.
Og det er netop sådan, han har det, hver gang han sætter sig for at skrive en ny roman.
“Hver gang jeg starter på en ny roman, så tænker jeg, shit, hvordan er det nu, man skriver en roman? Jeg vil ikke bare gentage min formel, fordi jeg er nødt til at opleve det som sandt og nyt. Så på en eller anden måde skal jeg bilde mig ind, at jeg aldrig har skrevet noget før,” siger han.
Har du nogensinde haft en skriveblokade?
“Nej, jeg har aldrig haft skriveblokade,” siger han og fortsætter:
“Men omvendt vil jeg sige, at hver eneste dag, når jeg sidder og kigger på det hvide papir, så ved jeg ikke, hvad jeg skal skrive. Så det er jo en form for skriveblokade. Men den varer ikke mange sekunder, så på den måde kaster jeg mig bare ud i det og siger, okay, hvad har jeg at give i dag?”
Hvad driver dig i dit arbejde, når det er svært?
“Det er at møde noget i min egen tekst, hvor jeg tænker, okay, ja, sådan her er det. Sådan er livet. I en krimi har man jo den her motor, der er et mysterium, et mord typisk, der skal opklares. Men det, der i virkeligheden er saften og kraften i romanen er hovedpersonernes opfattelse af deres tilværelse og deres indre konflikter, deres indre dæmoner, som de hele tiden skal forholde sig til.”
For hans eget vedkommende er Nis Jakobs store konflikt frygten for at gentage sig selv og sin egen formel i sit arbejde. Grundlæggende er han heldigvis drevet af en stor nysgerrighed, når han skriver, fordi han aldrig på forhånd beslutter sig for, hvad bogen skal indholde.
“Jeg bevæger mig fremad i en tilstand af både stor nysgerrighed og engagement, men også en grundlæggende panik over: lykkes det her? Når jeg skriver, så er det, der ligger foran mig total kaos. Som forfatter står jeg på den her grænse mellem total kaos og total orden,” forklarer han.
Umættelig krimitrang
At Nis Jakob i år kan fejre 25 års jubilæum som forfatter er i virkeligheden en smule naturstridigt i lyset af hans konstante modstand mod det rutineprægede her i livet. Med mere end 3,2 millioner timers lytning af hans bøger tjener han imidlertid mere i dag, end han nogensinde har gjort tidligere. Det er dog også et resultat af en flittig arbejdmoral, som konkret betyder, at han tvinger sig selv til at skrive syv sider om dagen.
Derudover er der som bekendt en tilsyneladende umættelig trang blandt danskerne til at læse og lytte til romaner i krimi- og thrillergenren. Det er ifølge Nis Jakob slet ikke så underligt – det er nemlig her livets store spørgsmål bliver eksponeret.
“Vi vil jo alle sammen gerne have harmoni og fred i vores liv. Men samtidig har vi også en fascination for død og ødelæggelse, fordi det vender tilbage til os som spørgsmål om, hvad er det egentlig, vi gør her i vores liv?”, siger han.
Samtidig har de fleste en indbygget fascination af historier om de mennesker, som formår ikke at gå i panik, selvom de mest forfærdelige hændelser udspiller sig for dem.
“Jeg kan godt lide helte, som arbejder med ikke at gå i panik, selvom det hele ramler omkring dem, og jorden er nærmest ved at gå under. Det synes jeg er heltmodigt. Det er også det, der ligesom er den menneskelige karakters største udfordring og bedrift, når det lykkes – ikke at gå i panik,” siger Nis Jakob.
Ud over den aktuelle Mofibo Original-serie ‘Rød Hævn’ har Nis Jakob udgivet thrillerserien ‘Wolf’, der hen over syv bind følger den tidligere jægersoldat Andreas Wolfs livsfarlige missioner. Hans forfatterskab er dog særdeles alsidigt og indeholder også science fiction, erotik og humor.
Hvad adskiller sig ved din seneste bog?
“Den tager os med ind i nogle indvandrermiljøer og ser på, hvad det er for nogle interne kampe, der foregår der. På den måde er den meget aktuel. Den handler om æresdrab og narkohandel og alt muligt dårligt, men den handler også om rigtig mange gode ting,” siger han.
Inspirationen finder han ude i den virkelige verden. Man behøver blot at tænde for sit fjernsyn for at blive inspireret til kriminalhistorier lige for tiden. Men når Nis Jakob sidder og skriver om en efterforsker, som skal opklare et mysterium, handler det dybest set om noget helt andet, nemlig hans eget liv, fortæller han.
“Det er i virkeligheden ikke anderledes, end at vi alle er efterforskere i vores eget liv og skal prøve at finde ud af, hvem er jeg? Hvad var det, der skete i min barndom?”, siger han.
“Eller hvad var det, der skete for fem minutter siden, da jeg fuckede det her op?”
Du kan lytte til alle Nis Jakobs krimier og nyheden ‘Rød Hævn 5 – Fremmed blod’ hos Mofibo.