Muldyr

18-årige Louis: ”Jeg ville aldrig have hævet penge for mennesker, jeg ikke kender, hvis jeg vidste, at det kunne ende på min straffeattest”

Da to unge mænd henvender sig til Louis og spørger om hjælp til at hæve penge til en taxa, overvejer han ikke, at han kan være på vej til at hjælpe kriminelle med at hvidvaske penge. I dag ved han, at den ellers gode gerning kunne have kostet ham en plet på straffeattesten.

Louis er i godt humør, da han på vej hjem fra en bytur bliver stoppet af to fremmede unge mænd ved Christianshavns Torv, der vil have hans hjælp til at hæve penge, så de kan komme ind til byen med en taxa. 

De fortæller, at de begge mangler deres dankort, men kan overføre beløbet via MobilePay med det samme. En god gerning, tænker den 18-årige gymnasieelev, der siger ja til at hjælpe. 

”De er megasøde, meget imødekommende og virker som nogen, der oprigtigt har brug for hjælp. Det, tror jeg, er med til at gøre mig mere tilbøjelig til at hjælpe dem i situationen,” husker Louis. 

På det her tidspunkt – i maj sidste år – aner han stadig ikke, at han er ved at ende som såkaldt muldyr – en person, der hjælper med at hvidvaske penge for kriminelle. Louis ved heller ikke, at det beløb, han selv får ind på bankkontoen, stammer fra en helt tredje mand, der netop har fået stjålet sin telefon i byen. 

De to fremmede unge mænd er glade for hjælpen. Ikke anmassende, ikke truende. Derfor er Louis heller ikke utryg i situationen. Det kunne jo lige så godt være ham selv, der havde tabt sit dankort, tænker han. 

”De udviser rigtig stor taknemmelighed for, at jeg vil hjælpe dem. Jeg får en krammer, og så sætter de sig ind i en taxa og kører ind mod byen,” fortæller han. 

Det er først, da han vågner dagen efter, at Louis tænker, at det måske ikke var den bedste idé at være den barmhjertige samaritaner for to fremmede. 

Jeg får en krammer, og så sætter de sig ind i en taxa og kører ind mod byen

Han står op og gør sig klar til at tage i skole, men over morgenmaden indvier han ikke sine forældre i, hvad der er sket aftenen før. Han er bange for deres reaktion, og tankerne kører rundt. 

Hvem kan have fået adgang til hans kontooplysninger og telefonnummer? Vil de to fyre opsøge ham? Har han overhovedet gjort noget forkert, eller overtænker han det hele nu?

”Jeg er aldrig skeptisk i situationen. Det er først dagen efter, at jeg begynder at tænke, at det måske ikke er det mest smarte, jeg kunne have gjort i den situation,” husker han.

Ovre i skolen fortæller han vennerne, der var med i byen aftenen forinden, om situationen. De tror først, at han laver sjov, indtil alvoren går op for dem. 

”De troede, at det var en joke, for sådan noget gør man bare ikke for fremmede. De siger, at det godt nok er dumt,” husker Louis. 

Et kriminelt muldyr

– Kriminelle kan forsøge at skjule pengespor ved at lokke andre til at modtage sorte penge, som de skal føre videre til andre konti eller hæve kontant.

– Dem, der stiller deres konto til rådighed, kaldes muldyr – og det vil ofte være dem, politiet først finder frem til.

– Ofte vil man som muldyr blive tilbudt penge for overførslerne, og det kan virke som en let måde at tjene nogle hurtige penge på. 

– Som muldyr begår du en kriminel handling og medvirker til alvorlig økonomisk kriminalitet.

– Udover en bødestraf og/eller fængsel risikerer muldyr at få en plet på straffeattesten.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Dagene går, og efter en uge ringer hans telefon pludselig fra et nummer, han ikke kender.

”I den anden ende er der en stemme, der siger noget med nogle penge og noget med MobilePay og noget overførsel, og så rammer det mig, at okay, der er nogen, der ved, hvad der er sket. Det er virkelig ubehageligt.” 

Stemmen i den anden ende tilhører en ung mand, Nikolaj, som har fået stjålet sin telefon i byen ugen forinden. Han kan nu se, at der er blevet overført penge fra hans konto til Louis’ telefonnummer og vil høre, hvad der er sket. 

”Han forklarer sin historie og siger, at han vil kontakte politiet. Da jeg finder ud af, at det er en uskyldig mands penge, som jeg har hjulpet med at hvidvaske, får jeg enormt meget skyldfølelse,” siger Louis.

Kontakter politiet

Nikolaj, hvis efternavn Heartbeats er bekendt med, men heller ikke bringer, bebrejder ikke Louis. Han er udelukkende interesseret i at opklare, hvad der er op og ned i sagen, inden han kontakter politiet. 

”Jeg er helt forvirret, men pludselig falder brikkerne på plads. Han er ikke sur og blaimer mig ikke, men vil bare høre, hvordan jeg pludselig er blevet en del af det hele.”

Da Louis lægger røret på, kører tankerne kører rundt. 

”Jeg bliver meget, meget bange, og senere begynder jeg også at blive paranoid. Jeg er bange for, at der er nogle, som vil kontakte mig og sige, at de vil smadre mig eller noget i den stil.”

Louis indvier stadig ikke sine forældre i, hvad der er sket, men forsøger at glemme episoden. Tiden går, og da han aldrig bliver kontaktet af politiet, tænker han, at sagen er lukket. 

“Det er meget skræmmende, at en normal bytur med vennerne kan ende ud med, at jeg hjælper nogen med at hvidvaske penge. Især når jeg bare prøvede at hjælpe.”

Først i forbindelse med denne artikel har hans forældre fået at vide, hvad der er sket. 

”De er ikke blevet sure overhovedet. De har sagt, at det var dumt gjort, men har ikke skældt mig ud. På den måde kunne jeg sagtens have fortalt dem det noget før,” siger Louis, der har valgt at stå frem med sin historie i håb om, at andre unge ikke falder i samme fælde som ham selv.

Se minidokumentaren med Louis.

Undgå at ryge i fælden

– Hold dine bankoplysninger for dig selv

– Har du mistanke om, at du medvirker til kriminalitet, så kontakt straks banken og politiet

– Er du utryg ved situationen, kan du sige, at du ikke har MobilePay eller et betalingskort på dig

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Footer graphics