Sex Education Otis & Eric
PR-foto

Serien ‘Sex Education’ er tilbage og tager et opgør med giftig maskulinitet og forsigtige kvinderoller

På fredag ringer klokken igen ind på den sexfikserede Moordale Secondary School, når anden sæson af den britiske ungdomsserie ‘Sex Education’ har premiere. Heartbeats talte med castet i London.

Ustoppelig trang til kronisk masturbation. Angstprovokerende klamydiaepidemier. Smertefuld vaginisme. Bekymringer omkring den seksuelle debut. Homofobi. En pinlig mor med et meget aktivt sexliv. Åh ja, den populære serie ‘Sex Education’ er i den grad tilbage!

I første sæson mødte vi den nørdede hovedperson Otis (Asa Butterfield) og hans dybt charmerende ven Eric (Ncuti Gatwa). Otis er søn af den berømte sexterapeut Dr. Jean F. Milburn (spillet sublimt af Gillian Anderson), og sammen med den hårdkogte outsiderpige Maeve (Emma Mackey) tjener han lette penge ved at starte og drive en rådgivende sexklinik på skolen for de mange forvirrede og hormonfyldte teenagere. Eric er åbent homoseksuel og kommer fra en kristen familie af ghanesisk afstamning, med alt hvad det indebærer af besvær.

Anden sæson af ‘Sex Education’ har premiere 17. januar på Netflix, så Heartbeats tog en tur til London for at tale med castet bag den populære serie forud for den nye sæson på det fancy hotel, The Rosewood.

”I denne sæson skifter fokus over på de kvindelige karakterer. Vi fortsætter selvfølgelig historien om Otis og hans forhold til sin mor. Og Eric blev jo efterladt i en cliffhanger. Men efter en meget hård første sæson for Eric, kommer vi til at se ham udvikle sig til at være den unge mand, han gerne vil være,” fortæller seriens forfatter, Laura Nunn.

”Vi arbejder videre med seksualitet, labels og kasser, som folk putter sig selv og andre i.”

Aimee Gibbs (Aimee Lou Wood) og Maeve Wiley (Emma Mackey) på den lokale politistation. PR-foto

I anden sæson af ‘Sex Education’ spiller de kvindelige karakterer altså en større rolle i Moordale-universet. Og de er hardcore. Det så vi allerede med Maeve i første sæson, men hun er absolut ikke den eneste, der ikke finder sig i noget bullshit.

”De kvindelige karakterer er ret selvsikre. Måske fordi jeg selv er kvinde, men mit writers room (hvor manuskriptet blev udviklet og skrevet) bestod også primært af kvinder. Ser du på de mandlige karakterer, er de primært bare søde, mens kvinderne er mere sådan: Det er, hvad jeg vil have, og det er sådan her, jeg har tænkt mig at skaffe det! Det var faktisk ikke bevidst. Vi var bare kvinder, der skrev de karakterer, vi selv gerne ville se. De kvindelige karakterer viser også mere af deres sårbarhed. Jeg mener, det er vigtigt at have begge aspekter i dine karakterer,” fortæller Laura Nunn.

Nogle af de kvindelige karakterer, vi kommer til at se endnu mere til i anden sæson, er Lily Iglehart (Tanya Reynolds) og Ola Nyman (Patricia Allison). PR-foto

Et særligt venskab

Men hvad så med vores yndlinge, Otis og Eric, og deres helt særlige relation og venskab?

”De forsætter med deres kærlighed og idealisering af hinanden. De betyder alt for hinanden. Det er bare skønt at se deres forhold blomstre videre. De komplementerer hinanden virkelig godt og vil hinanden det absolut bedste,” fortæller Ncuti Gatwa, der spiller Eric.

”De får det bedste frem i hinanden. I situationer hvor Otis er ubekvem, kommer Eric og skubber ham ud af hans comfort zone. Otis derimod støtter Eric og får ham til at få det godt med sig selv, når han prøver nye, vilde outfits. De har hinandens ryg,” siger Asa Butterfield, der spiller Otis.

Erics (Ncuti Gatwa) garderobe skuffer heller ikke i anden sæson. PR-foto

Noget af det helt særlige ved Otis og Erics venskab er, at det ikke er så ofte, et så nært venskab mellem en heteroseksuel og en homoseksuel mand bliver vist på film og i tv-serier.

”Men den slags venskaber sker jo hele tiden. Jeg tænker, at det vi ikke er vant til at se, snarere er den slags venskaber repræsenteret i medierne. Hvilket er mærkeligt, for det er jo sådan, livet er. Se på gaden her i London – du vil få øje på alle relationer, som du kan forestille dig. Så den slags venskaber er selvfølgelig mulige og normale, og jeg mener, at serien viser maskulinitet i et frisk perspektiv,” fortæller Ncuti Gatwa, der også trak på sin egen erfaring til rollen som Eric fra sin opvækst i et ret hvidt Skotland, når det kommer til følelsen af at være alene.

”Jeg er meget enig. Noget af det, der er meget specielt ved ‘Sex Education’ er, at i andre serier har du måske set en version af et venskab mellem en heteroseksuel og homoseksuel, men ofte er den homoseksuelle ven der som en karikatur. Du ser ikke et ægte venskab. Men her har du et venskab, hvor det centrale er, at de er bedste venner frem for bare at have forskellige seksualiteter,” uddyber Asa Butterfield.

Something about Adam

En af de største overraskelser i første sæson er, hvordan rektorens utilpassede søn Adam Groff (Connor Swindells), der systematisk har udsat Eric for hatecrimes og tilsvininger, efter et voldeligt intermezzo pludselig – i et vildt plot twist – sutter den af på Eric. For så derefter at blive sendt afsted på militærskole af sin strenge far. Så hvad sker der egentlig med Eric og Adam?

”Adam kommer tilbage til byen, og han møder ikke bare Eric, men en del nye mennesker i Moordale. Så spændingen stiger – gør den ikke?” svarer Ncuti Gatwa med et glimt i øjet.

Adam Groff (Connor Swindells) blev i slutningen af første sæson sendt på militærskole. PR-foto

Adam Groff er en af seriens mange karakterer, der bøvler med at leve op til forældrenes forventninger. Det samme kan siges om den lokale svømmestjerne Jackson (Kedar Williams-Stirling), hvis kærlighedsforhold til Maeve både begynder og slutter i første sæson. Både Jacksons og Adams anstrengelser for at leve op til deres forældres forventninger bliver uddybet i anden sæson. Men det er faktisk ikke det eneste, som de to karakterer kæmper med. De bøvler nemlig begge med maskuliniteten.

”Både Adam og Jackson er påvirket af ‘toxic masculinity’. Jeg har selv kæmpet en del med det. Jeg har altid tænkt på min familie som en meget maskulin familie – i hvert fald da jeg var yngre. Jeg følte, at jeg skulle leve op til deres forventninger. Så da jeg læste til rollen som Adam og vidste, hvilken retning vi gik i, var det meget interessant for mig at have mulighed for at arbejde med den dynamik og skaffe mig mere viden. Adams kamp har haft indflydelse på mig selv og mine synspunkter,” siger Conor Swindells, der også fortæller, at han ofte går efter roller, der udfordrer, hvad det vil sige at være mand. På den måde bruger han skuespillet til at finde sig selv som mand.

Men hvad så med Jackson? Skolens elitesvømmer med to mødre, hvor særligt den ene af dem presser ham til det absolut yderste.

“Jackson vil i anden sæson gå mere imod, hvad folk forventer af ham – hvad han gøre i andres øjne. Det er historien om den veltrænede atlet, der går imod omverdenens forventninger. Jeg mener, det er en meget vigtig historie, for der er mange unge i samme situation. Og det er ikke nemt med forældrepres. Derfor er det vigtigt at tale om det,” siger Kedar Williams-Stirling, der spiller Jackson.

Komik og drama

Da ‘Sex Education’ havde premiere sidste år, var det de færreste, der havde forudset, at serien ville blive en succes eller starte den offentlige samtale om sex, som den gjorde. Den ære tilfalder naturligvis seriens forfatter Laura Nunn og hendes skrivestil.

”Mine yndlingshistorier er historier, der indeholder både lys og mørke. Der er altid komiske elementer i de mest dramatiske øjeblikke. Du kan ikke have god comedy uden drama. Det er meget instinktivt for måden, jeg skriver på. Serien kan hjælpe med at åbne for nogle svære sexsamtaler, fordi vi gør det på en sjov og direkte måde, som forhåbentlig ikke føles prædikende. Unge mennesker er utroligt kloge, og de vil ikke moraliseres til,” fortæller hun og påpeger, hvor nyttig og oplysende en lignende serie ville have været for hende i den tidlige ungdom.

Sexterapeuten Dr. Jean F. Milburn (Gillian Anderson) er selvfølgelig også med i anden sæson. PR-foto

Derfor glæder skuespiller Kedar Williams-Stirling sig også over, at serien ikke bare henvender sig til en lille, specifik målgruppe:

“En god ting ved serien er, at der ikke er en specifik aldergruppe, som den bliver markedsført imod. Jeg mener thank God, at Netflix ikke har lavet en aldersgrænse. Den her serie er så sund for unge. Dengang jeg gik i skole, havde vi slet ingen åben samtale om sex. Så det, at alle aldre kan se den her serie, se relationen mellem Adam og hans far, Jackson og hans mødre samt Eric og hans kristne far – det er utroligt lærerigt for os alle”.

Seksualundervisning

‘Sex Education’ har startet en vigtig, åben og ikke mindst oplysende samtale om sex, som der bestemt er brug for. I oktober vedtog Polen en lov, der ifølge kritikere reelt forbyder seksualundervisning. Samtidig vil en republikansk senator fra Arizona forbyde seksualundervisning før 7. klasse. Samme lovforslag sletter for øvrigt homoseksualitet fra det seksuelle conduct, så den slags usædeligheder ikke indgår i undervisningen.

Som konsekvens af seriens fordomsfri og oplysende natur, har seriens forfatter, Laura Nunn, modtaget en række henvendelser fra seere, der takket være ‘Sex Education’ har lært om sygdomme eller lyster, som de selv havde.

”Det sjove er, at den henvendelse, som jeg har fået flest gange, handler om noget meget specifikt fra serien. Mange kvinder skriver til mig om noget, som Lily kæmper med – nemlig vaginisme. En række kvinder har skrevet, at de ikke vidste, hvad deres problem var, men at de takket være serien, ved det nu. Det var aldrig intentionen, men jeg er så glad for det. Lily redder liv,” udtaler hun.

Vaginisme eller ej, ‘Sex Education’ er i den grad tilbage og klar til at fortsætte, hvor den slap. Anden sæson har premiere 17. januar 2020.

Se traileren her:

Footer graphics