SELVKØRENDE, SELVTÆNKENDE OG SELVTANKENDE. SÅDAN BLIVER DIN BIL
Radio & podcast
menu-close

SELVKØRENDE, SELVTÆNKENDE OG SELVTANKENDE. SÅDAN BLIVER DIN BIL

30. august 2016 |

Bilen er den ultimative mobile gadget og en af de "things" i Internet of things trenden, som virkelig rykker. Fremtidens bil kommer til at minde meget mere om en smartphone end en bil, som vi kender den.

Christiane Vejlø er en hyppigt brugt digital trendekspert i danske og udenlandske medier. Emner tæller alt indenfor digital kultur.

(Foto: Mercedes)

Bilen er den ultimative mobile gadget og en af de “things” i Internet of things trenden, som virkelig rykker. Fremtidens bil kommer til at minde meget mere om en smartphone end en bil, som vi kender den. Den kan opdateres, den kan oplades, den kan genkende dig, du kan tale til den og gennem den – og den har apps. Her får du et overblik over de muligheder, som er lige rundt om hjørnet.

Farvel bilnøgle

Bilnøglen er allerede ved at være en del af fortiden. Vend dig til du ikke skal dreje nogen nøgle om for at sætte din bil i gang. I stedet genkender din bil dig, når du er i nærheden og sørger for at være ulåst, når du nærmer dig. Motoren starter du enten via en app eller en knap i bilen.

Bilen kender køreren

Hver bil i en husholdning vil have profiler med overblik over kørsel, benzinforbrug, status på olie og dæktryk, og hvem der har kørt bilen hvordan og på hvilken strækning. Det bliver med andre ord nemt at holde køreregnskab. Hvis man vil låne bilen ud, er det nemt at give adgang gennem app’en. Og bliver man træt af at teenageren aldrig tanker, kan man bare låse for adgangen til bilen.

Ikke flere problemer med parkeringspladser

Parkering i byen er altid et problem. Kigger vi ud i fremtiden, kan vi godt forvente at bilen er noget vi kalder på og så henter den os, og når vi er færdig med at bruge den, så kører den selv væk og finder en parkeringsplads. Eller et andet menneske, som har brug for transport. Men indtil vi har biler som parkerer sig selv, er det smart at få noget hjælp alligevel. Og det findes allerede. En app kan have et komplet realtidsoverblik over byens parkeringspladser og sørge for at anvise en plads i nærheden, så du ikke skal køre i cirkler. Samtidig sikrer den automatisk betaling for den tid, du holder på parkeringspladsen. Man vil kunne få abonnement på parkering på månedsbasis, som vi kender det fra andre all you can eat modeller som f.eks. Spotify.

Bilen tanker selv

Vi kommer til at se flere elbiler i fremtiden. Men så længe olien er så billig som den er, og så længe regeringen ikke støtter op med billigere afgifter, så er det svært for bilbranchen rigtigt at presse på med elbiler. Der er også stadig noget med rækkevidde og et begrænset antal ladestationer.

Men hvad enten man skal tanke bilen med strøm eller benzin, så bliver det nemmere i fremtiden. Om vinteren er det aldrig rart at stå ud af bilen i kulden for at tanke. Men det behøver vi heller ikke med fremtidens bil. En robotarm vil kunne sørge for at slangen eller strømkablet rammer bilen, mens du sidder inde i varmen. Pengene bliver automatisk trukket fra din konto og overblikket over forbrug og kvittering kan du se i din app. Måske vil du have abonnement på benzin, så du kan tanke for ét fast månedligt beløb.

Bilen kører selv

Der er en del snak om førerløse biler og teknologien eksisterer allerede. Flere stater i USA har allerede givet tilladelse til testkørsel. I praksis går der nok noget tid, inden vi allesammen lægger os på bagsædet og tager en lur, mens bilen fragter os til sommerhuset. Begyndelsen for de selvkørende biler på vejene vil i starten være forbeholdt kontrollerede miljøer som f.eks specifikke motorvejsstrækninger. Der vil være lovgivning, som kræver at føreren stadig sidder i førersædet, selvom bilen kører selv. Det betyder også at kørekort får en ny betydning. For hvad skal man egentlig kunne? Allerede nu kan biler selv overholde hastighedsbegrænsninger, holde afstand til andre biler, bremse forsigtig op hvis nødvendigt og undvige pludseligt opståede nødsituationer.

Slut med trafikuheld

En selvkørende bil vil være et mere sikkert valg end en menneskelig chauffør. Den bliver aldrig træt eller fuld, og den er aldrig i gang med at SMS’e, spise burger eller holde i hånd med kæresten. Vi kommer til at se markant færre skader både på biler og personer. Bilen er simpelthen programmeret til at undgå kollisioner og til at passe på mennesker. Den vil undervejs opbevare data, så vi kan se præcist hvad der er foregået, hvis uheldet alligevel skulle være ude. Det kan betyde, at det bliver nemmere at rede trådene ud i forsikringssager

Du taler til bilen

Mange uheld sker, når føreren mister overblikket fordi andet optager opmærksomheden. Det kunne være et telefonopkald eller indstilling af radio. Men i stedet for at skrue på din bil kommer du i fremtiden til at tale til den. Stemmekommandoer bliver standard og venlige digitale assistenter vil kunne hjælpe dig med at finde tankstationer, restauranter, venner i nærheden, hurtige omveje og andre informationer fra nettet. Er du vant til Siri eller Cortana kan du sagtens tage dem med på turen, hvor de vil virke gennem bilens systemer.

Bilens bedste ven er smartphonen

Næsten alt hvad din telefon kan tilbyde vil du kunne drage nytte af i bilen. Det er klart at det hele skal være “hands free”, men vejrapps, Spotify, kort, Yelp, Starbucks, lydbøger, Siri osv. giver god mening i bilen. Med Android Auto og Apple CarPlay kan du tage udgangspunkt i det styresystem du i forvejen kender i stedet for et system som bilproducenten prakker dig på. Skal du ringe eller skrive SMS’er vil en knap på rattet f.eks. aktivere Siri.

Christiane Vejlø

Christiane Vejlø er en hyppigt brugt digital trendekspert i danske og udenlandske medier. Emner tæller alt indenfor digital kultur.