Sænk ambitionerne i haven og red bierne
Radio & podcast
menu-close

Forsker: Sænk ambitionerne i haven og red bierne

31. maj 2019 |

Vi hører om det stadig oftere: Biodiversiteten er i krise, naturen er under pres og bierne dør som fluer. Men hvad kan vi selv gøre, hvis vi gerne vil være med til at vende udviklingen? Heldigvis er det ikke så svært – du skal bare sænke ambitionerne i haven.

Selvstændig journalist, som skriver om klima, bæredygtighed og grøn omstilling. Grundlægger af Hedegaard Media, som hjælper virksomheder med at udbrede deres bæredygtige budskab. Fan af hverdagsaktivisme, idealister og duften af hav. Kontakt: kontakt@dittehedegaard.com

Hvis du er over 20 år, er du måske én af dem, der kan huske, hvordan bilruden under de lidt længere køreture i din barndom hurtigt blev fyldt op med insekter, og hvordan vinduesviskeren måtte rense ruden fri fra insektmasse, inden bilens passagerer igen kunne få frit udsyn? Sådan er det som bekendt ikke længere. Antallet af insekter på ruden er i frit fald, ligesom antallet af dyrearter i verden. Det blev senest slået fast i starten af maj, da en stor FN-rapport konkludererede, at den sjette massedød hos dyre- og plantearter er på vej, og at en halv til en hel million arter menes at være truet af udryddelse.

Så hvad gør man, hvis man som privatperson gerne vil bidrage til at vende den kedelige udvikling? Det har Lise Hansted, forsker i bibestøvning på Institut for plante- og miljøvidenskab på Københavns Universitet, et ret konkret svar på. I weekenden var hun én af oplægsholderne på Bloom Festival i Søndermarken på Frederiksberg, en festival om natur og videnskab, og hun er en de personer i Danmark, der ved mest om bier. Og netop bier er nøglen til en mangfoldig biodiversitet.

”Vi skal for det første stoppe med at have så ordentlige haver. Det er frustrerende at se, at vi har så meget orden i vores græsplaner, og at det hele skal være så pænt og ordentligt. Vores haver er jo fristeder for bier. Hvis vi ville give plads til flere biblomster, meget gerne vilde, naturlige biblomster, og give plads til, at bierne kunne bo i haven – f.eks. i noget kvas henne i et hjørne, så ville det hjælpe rigtig meget. Et lille tørt varmt og gerne sandet område med ingen eller meget lidt bevoksning, hvor vores mange jordboende bier kan finde en redeplads, ville også være rigtig godt” siger Lise Hansted.

Læs også: Artikelserien ‘Ungdommen nu til dags’: ”Når jeg læser om, at koralrevene dør, og der er dyreliv, der allerede er gået tabt, går det op for mig, at der er et eller andet, der er helt galt”

Antallet af bier er stærkt dalende

Lise Hansted har i en årrække forsket i bibestøvning og bier på Københavns Universitet, og hun forklarer vigtigheden af bier i forhold til biodiversitet således:

”Biernes bestøvning af blomster er en forudsætning for plantediversiteten. Er der ingen bier eller insekter til at bestøve planterne – så dør mange af plantearterne, hvilket ville være katastrofalt for både biodiversiteten og den globale fødevareproduktion. Det er nu ikke der, vi er nu, men vi skal passe på bierne, så vi kan opretholde en stor plantediversitet,” siger hun.

Desværre er antallet af bier verden over stærkt dalende. Der findes ikke et præcist tal over, hvor stor en procentdel af bierne, der er forsvundet de seneste år, men Lise Hansted referer til en ny undersøgelse fra Tyskland, der viser, at insektmassen fra 63 naturreservater er faldet med mere end 75 procent på bare 27 år.

Mere bi-gift i Danmark

For nylig kom det desuden frem, at salget af bidræber-giften ’imidacloprid’ er steget med over 85 procent herhjemme på bare et år, ifølge nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet. Giften er forbudt i EU, men den danske regeringen har givet dispensation til landbruget herhjemme i Danmark. Men netop fravælgelsen af sprøjtegift er en anden opfordring til haveejerne fra Lise Hansted.

”Vi skal generelt stoppe med at sprøjte i vores private haver – det er jo helt galt. Jeg synes, det er så forkert at kunne gå ind i et havecenter og få de her sprøjtemidler præsenteret som det første for kunderne, fordi det er skadeligt for både bier og andre insekter. Vi kan jo sagtens undgå sprøjtemidler i vores haver,” siger Lise Hansted, der selv løfter sløret for, hvordan hendes egen have ser ud.

”Den ser… bivenlig ud. Nogle vil måske sige, den er uordentlig, men jeg synes jo, den er flot. I mange haver kan man gøre en forskel ved at lade være med at slå græsset så tit, og når man så endelig slår det, så fjern græsset, så jorden bliver mere næringsfattigt. Så vil der med tiden komme mere naturlige blomster op, som tiltrækker bierne. En bivenlig have behøver ikke at være en uordentlig have,” siger Lise Hansted.

3 tips til en mere bi-venlig have, der fremmer biodiversiteten

  • Drop sprøjtemidler og de hyppige græsslåninger. Jo vildere og mere naturlig have, jo bedre for bierne.
  • Sørg for, at der er naturlige blomster eller planter i haven eller gården som f.eks. mælkebøtter, hvidkløver, hindbær, brombær, kornblomst og tidsler. Gerne gennem hele sæsonen.
  • Skab bi-venlig plads i haven eller gården, hvor bierne kan bo. Sørg for, at der er noget kvas og visne planter i et hjørne. Lav også gerne en sandbunke på et tørt og solbeskinnet sted i et område i haven uden beplantning, hvor de jordboende bier kan lave reder og overvintre.

Kilde: Lise Hansted

Fotos: Jenna Lee /Unsplash og Malthe Ivarsson

Ditte Hedegaard Davidsen

Selvstændig journalist, som skriver om klima, bæredygtighed og grøn omstilling. Grundlægger af Hedegaard Media, som hjælper virksomheder med at udbrede deres bæredygtige budskab. Fan af hverdagsaktivisme, idealister og duften af hav. Kontakt: kontakt@dittehedegaard.com