Hippiesangen der blev ledsagemusik til historier om mord og undergang
Radio & podcast
menu-close

Portræt: Hippiesangen der blev ledsagemusik til historier om mord og undergang

22. januar 2018 |

Et tilsyneladende uskyldigt stykke musik fra 1968 bruges som ledsagelse til dramatiske og uhyggelige film og serier. Senest i HBO Nordic-satsningen Britannia

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.

Foto: HBO Nordic

Nikolaj Lie Kaas er en udstødt druide i besiddelse af jedi mind tricks.

En romersk general viser sig som ikke bare en uhyggelig hærfører men også mere og mere dæmonisk.

To keltiske stammer bekriger hinanden på drabelig vis.

Og en 2.000 år gammel indsunken skikkelse med sorte øjne og spidsede fortænder styrer det hele, som var førnævnte figurer blot brikker på et skakbræt.

Foto: HBO Nordic

Den nye HBO Nordic-satsning Britannia kan umiddelbart bedst beskrives som en fusion af Vikings, Game of Thrones og Star Wars – med Gladiator og Mad Max Fury Road i ascendanten.

LÆS ARTIKEL SERIER DER DRÆBER

Til at indlede og afslutte hvert afsnit af denne blodige og syrede saga sættes seeren i den rigtige stemning med psykedeliske grødede lilla og grønne billeder ledsaget af nummeret Hurdy Gurdy Man – en drømmende messias-agtig tekst om en musiker (en hurdy gurdy er en drejelire), som skal frelse verden med sin kærlighedsmusik.

Hurdy Gurdy Man blev skrevet og indspillet af den skotske folk-hippie Donovan i 1968, mens han var i indien med The Beatles, der samme sted skrev 18 numre til The Beatles-pladen også kendt som The White Album.

Sange om kærlighed
Umiddelbart synes valget af Hurdy Gurdy Man – en hippiesang om en spillemand, der synger sange om kærlighed – som intromusik til en voldelig og decideret makaber serie, der foregår i år 43 e.kr. lidt mærkeligt.

Og dog. For allerede den oprindelige video til sangen var både psykedelisk og ildevarslende og indeholdt da også et klip af en atomvåbensprængning. Og skaberne af Britannia har ikke truffet et valg, som andre – blandt andre David Fincher – ikke har truffet før dem.

Sangen begynder blidt med akustisk guitar, men Donovans stemme, der er blevet let forvrænget og tilsat ekko, antyder et dårligt trip. Da trommer og forvrængede guitarer stiger til et klimaks, kan sangen enten være en drøm eller et mareridt.

Thrown like a star in my vast sleep
I opened my eyes to take a peek
To find that I was by the sea
Gazing with tranquility

‘Twas then when the Hurdy Gurdy Man
Came singing songs of love
Then when the Hurdy Gurdy Man
Came singing songs of love

Men det er også en episk sang, som vel i virkeligheden passer ret godt til en fortælling om druider, dæmoner og skabelsesberetninger.

Histories of ages past
Unenlightened shadows cast
Down through all eternity
The crying of humanity

‘Tis then when the Hurdy Gurdy Man
Comes singing songs of love
Then when the Hurdy Gurdy Man
Comes singing songs of love

De mest ildevarslende eksempler
Ifølge interviews med Donovan selv er den rejsende Hurdy Gurdy Man en metafor for enhver spillemand eller historiefortæller.

På den måde kan sangen jo bruges til i virkeligheden hvilken som helst fortælling. Filmfolk har – længe før premieren på Britannia – brugt sangen på de mest twistede måder.

Hurdy Gurdy Man indgår for eksempel i 2001-filmen L.I.E. (Long Island Expressway), der handler om en midaldrende mand, der indleder et seksuelt forhold til en 15-årig dreng. L.I.E. har vundet en del priser. Blandt andet juryens pris ved Copenhagen Gay & Lesbian Filmfestival i 2002.

Samme sang spiller en vigtig rolle i spøgelsesjægerhistorien The Conjuring (2013), der er blevet kaldt en af de mest uhyggelige gysere nogensinde.

I traileren ledsages lyden af Hurdy Gurdy Man af teksten: Out of the thousand of cases they investigated, there is one so disturbing, they kept it locked away.

Før det – i 2007 – bliver morderen i David Finchers film Zodiac introduceret ved hjælp af Hurdy Gurdy Man.

Et ungt par på en rasteplads sidder i deres bil og hører netop denne sang. Den blander sig med lyden af fårekyllinger og grus under bildæk, da en stalker nærmer sig. Da de dræbende skud falder, stiger musikken netop som sangen klimakser til en vanvittig kraftudladning.

Og Zodiac er ikke færdig med Hurdy Gurdy Man endnu. Sidste replik i filmen er I’m very sure that’s the man who shot me, og lige der fader Hurdy Gurdy Man ind og spiller ind over rulleteksterne.

George Harrisons “glemte” vers
Det store spørgsmål er: Hvad har stakkels Donovan dog gjort, siden hans sang skal sættes i forbindelse med hallucinerende druider, paranormale aktiviteter og en af USA’s mest berygtede seriemordere?

Ja, det står faktisk ikke helt klart.

Men sangen i sig selv har en meget farverig historie. Den blev skrevet i 1968 under Donovans ophold i en indisk ashram. Han var der sammen med The Beatles for at studere transcendental meditation. Her skrev han Hurdy Gurdy Man og spillede den for George Harrison, som skrev en versetekst.

Dette vers kom dog aldrig på indspilningen, da sangen så ville vare længere end de tre minutter, man dengang havde at gøre godt med, når man skulle udgive en single.

Jimi Hendrix og Led Zeppelin
Det var så heller ikke meningen, at Donovan selv skulle indspille sangen. Det skulle Jimi Hendrix, mente Donovan. Men dels var den amerikanske kollega ikke til at få fat på, og dels forelskede Donovans producer sig voldsomt i Hurdy Gurdy Man.

En berømt anekdote om indspilningen var, at det var her, Led Zeppelin, blev dannet. Jimmy Page, John Bonham og John Paul Jones skulle alle være studiemusikere på Donovan-pladen. Især trommerne på sangen kan sagtens lyde som en tidlig Led Zeppelin-plade. Men hvor mange af zeppelinerne, der rent faktisk medvirker på nummeret er der efterhånden mange meninger om.

Sikkert er det dog, at John Paul Jones arrangerede nummeret og spillede bas.

Sangens indspilning har altså været ivrigt diskuteret siden 1968 – faktisk i en grad så Donovan helt er holdt op med at tale om den nu 50 år gamle udgivelse.

Men hvordan den tilsyneladende naive tekst fik en så voldsomt syret lyd er stadig uklart – ud over altså at det helt sikkert har noget med sangerens LSD-eksperimenter at gøre.

Sangens udtryk kunne dog sagtens være inspireret af George Harrison, der også gav Donovan en tambura – et indisk strengeinstrument – som er brugt til indspilningen af Hurdy Gurdy Man.

Ifølge Donovan selv er George Harrisons ”glemte” vers skrevet med deres meget berømte guru Maharishi Mahesh Yogi i tankerne. Igen umiddelbart meget fredsommeligt. Eller hvad? For beatlernes dyrkelse af guruen blev kort. Han blev beskrevet som for magtsyg og publicitysøgende, og da en anden stjerne, Mia Farrow, samt flere andre kvinder følte sig forulempet af guruen, ophørte samarbejdet med The Beatles.

Guruen var i bad standing, men blev  senere tilgivet.

Verset er under alle omstændigheder åbent for fortolkning.

When the truth gets buried deep
Beneath the thousand years asleep
Time demands a turnaround
And once again the truth is found

Sandheden KAN jo sagtens være en trussel. Og det samme kan omrejsende sangere og fortællere, som har deres egen agenda og ikke rigtigt hører til nogen steder. De er frie og ansvarsløse, og den slags kan være farligt. Tænk bare på Rottefængeren fra Hammel, der, da han blev snydt for betaling for at have lokket Hammels rotter til den visse død i floden, tager byens børn med sig til en grotte, hvor de forsvinder.

Rottefængeren har som Hurdy Gurdy Man magten til at forføre og evnen til at få dig til at miste kontrollen. Og det er jo i sig selv skræmmende.

Samtlige afsnit af Britannia, Sæson 1, er tilgængelige på HBO Nordic. Det samme er Zodiac. 

Hurdy Gurdy Man på soundtracks (iflg Wikipedia):

 

Martin Finnedal

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.