Polske plakatdesignere har det for vildt
Radio & podcast
menu-close

Polske plakatdesignere har det for vildt

9. januar 2017 |

Det er nogle gange blevet til stor kunst – andre gange står det meget klart, at grænsen er hårfin mellem en genial polsk plakatkunstner og en polsk plakatkunstner, der totalt har tabt småkagerne.

Freelancejournalist og forfatter.

I østeuropæiske lande har plakatkunst været helt fremme i støvlen i århundreder, og i særdeleshed i Polen er plakater præget af stor kreativitet. Ikke mindst når det kommer til filmplakater, hvor der i Polen siden filmens barndom har været tradition for, at man ikke benyttede de amerikanske plakater til Hollywood-film, men i stedet lavede egne fortolkninger. Det er nogle gange blevet til stor kunst – andre gange står det meget klart, at grænsen er hårfin mellem en genial polsk plakatkunstner og en polsk plakatkunstner, der totalt har tabt småkagerne.

Se med her:

Blues Brothers

Normalt prydes filmplakater af navnene på to eller måske tre hovedrolleindehavere. Denne polske plakatdesigner har virkelig forsøgt at imponere sin chef ved at klemme samtlige medvirkende i ’Blues Brothers’ med på plakaten. Det er alligevel flot. Så kan man godt tilgive de mærkværdigt tynde ankler og klumpede skuldre.

Abernes Planet

Den er bestemt interesseant, men her kan man måske indvende, at det er at give slutningen lige rigeligt væk at tegne en planet med Frihedsgudinden – lidt ligesom hvis plakaten for ‘Se7en’ var et billede af Gwyneth Paltrows hoved i en æske.

Alien

Dette polske bud på en plakat til Ridley Scotts klassiker fra 1979 bærer måske en lillebitte smule præg af, at plakatdesigneren (Jakub Erul, hvis det kan interessere dig) ikke som sådan har set filmen og derfor har været tvunget til at gætte på, hvordan sådan en alien mon ser ud.

 

The Terminator

Samme Jakub Eruls fortolkning af ‘The Terminator’ har til gengæld et vist schwung. Og så er ‘Elektroniczny Morderca’ vel egentlig også en federe titel end ‘The Terminator’ (ja, det betyder ‘Elektronisk morder’).

Raging Bull

Den klassiske, amerikanske plakat til Martin Scorseses bokse-mesterværk viser blot et nærbillede af Robert De Niros forslåede ansigt. Det er bestemt effektivt, men det er dette kunstværk, der på én gang er barnligt og brutalt sandelig også.

Dommedag nu

Ligeledes er Francis Ford Coppolas storværk ‘Apocalypse Now’, eller ‘Dommedag nu’, i sit hjemland faktisk udstyret med en ret generisk og forglemmelig filmplakat, mens den i Polen vel nærmest er et kunststykke på højde med filmen selv.

Fuglene

 

En fræk grafisk løsning på Alfred Hitchcocks gyser-klassiker. Der står strengt taget bare ‘fugle’ på polsk virkelig mange gange, og så er der et – bevares, ikke specielt subtilt – dødningehoved med vinger i forgrunden. Men som appetitvækker for en film har plakaten bestemt en værdi.

Crocodile Dundee 2

Mieczysław Wasilewski (nej, vi ved heller ikke, hvordan det udtales) er en af de helt store i polsk plakatkunst. En lille genistreg fra hans hånd er denne ultra-minimalistiske filmplakat til ‘Crocodile Dundee 2’. Ved første øjekast er den nærmest kedelig, men bemærk New Yorks skyline (filmen foregår i New York) nederst i krokodillens mund, og den kvindelige hovedrolleindehaver Linda Kozlowskis silhuet ved krokodillens hals.

Cabaret

Oscar-slugeren fra 1972, ‘Cabaret’, handler om en ung amerikansk danser, som bor i Berlin i starten af 40’erne og arbejder på Kit Kat Klub. Udover et kulørt trekantsdrama handler filmen også om nazistpartiets gradvise indtog i Tyskland – og hele herligheden er temmelig elegant illustreret på den polske filmplakat.

Bossen og bumsen

Her er det til gengæld gået en lille smule over gevind. ‘Bossen og bumsen’ er en meget letbenet komedie med Eddie Murphy og Dan Akroyd om en vagabond og en rigmand, der bytter liv. Den polske plakat signalerer ligesom… noget andet. En kamæleon? En dollarseddel? Okay, det giver mening, men Illuminati-pyramiden i baggrunden er måske lige i overkanten.

Fluen

Også i afdelingen for idéer, der måske skulle være arbejdet lidt mere med, finder vi David Cronenbergs ‘Fluen’. Som i Polen lidt ligner en mand, der kaster op tegnet af et barn udstyret med en Commodore 64.

Idioterne

Dansk film er også blevet taget under kærlig behandling af polske plakatkunstnere. Og vi husker vel alle den ikoniske scene i filmen, hvor der er en, der tager en art lædermaske med farvede knapper på hovedet og så kommer til at græde… eller… nå, måske ikke. Men sej ser den ud.

Se flere gale og geniale polske filmplakater på www.polishposters.com

 

 

Thomas Brunstrøm

Freelancejournalist og forfatter.