Vikingerne kommer! Med dystre spøgelsesvokaler og nøgleharpe
Radio & podcast
menu-close

Musikkens Rødder: Vikingerne kommer! Med dystre spøgelsesvokaler og nøgleharpe

29. juni 2018 | | En del af serien Musikkens Rødder

Hvad har 'Vikings', Fever Ray og Myrkur tilfælles? Lær om vikingernes musik i dette afsnit af 'Musikkens Rødder'.

Resonator er et musikmedie, der sætter fokus på roots-genrerne og formidler dem på en ny og underholdende måde. Via podcasts, videoer, blogindlæg og anbefalinger er Resonator med til at fremhæve den massive påvirkning, som de traditionelle root-genrer har på nutidens populærmusik og tendenser.

Afspil podcast

Musikkens Rødder er sponsoreret af Tempi

Har du hørt de mørke, atmosfæriske toner, der åbner ballet i den ultra-populære HBO-tv-serie ‘Vikings’? Nummeret ‘If I Had a Heart’ er skrevet af svenske Fever Ray, der med spøgelsesvokal og lange klangflader dykker ned i den melankoli, der karakteriserer de skandinavisk sagn og eventyr.

LYT TIL PODCAST FLEET FOXES SKANDINAVISKE FORBINDELSE

Der er naturligvis også blevet drukket en del mjød og danset lystigt til folkemusikernes harpespil, men det er de mørke fortællinger, der har fået en ganske særlig plads i historiebøgerne. Med ‘If I Had a Heart’ ryger vi ned i vikingernes mytologiske underverden, hvor guder og jætter huserer.

Den nye bølge af folkemusik

Efter årtiers dødvande har en ny bølge af skandinaviske folkemusikere bragt fortidens sangtraditioner frem i lyset på den danske musikscene. Neo-folk kaldes genren, der står på skuldrene af vikingernes traditionelle klagesang.

Genren opstod i midten af 1980’erne, som en afgren af postpunk og post-industrial musik og er karakteriseret ved at være hovedsageligt akustisk. Sangene indeholder ofte kulturelle og litterære referencer til gamle sagn og myter.

Den melankolske folk-tradition har på det seneste fået en opblomstring i form af nye, skandinaviske navne som Eivør, Dottir og danske Julie Hejtland.

Det hotteste navn indenfor genren er den danske musiker Amalie Bruun, bedre kendt under navnet Myrkur. Hun er måske bedst kendt som en af de meget få kvindelige musikere, der spiller black metal.

Vi kan anbefale at dykke ned i følgende tracks for at få en introduktion til Myrkurs dystre musikalske univers.

LYT TIL PODCAST GORILLAZ OG TILBLIVELSEN AF MOOMBATHON

Læg mærke til det indledende riff på nummeret ‘Skøgen skulle dø’. Hvordan de middelalderlige toner fra guitar og violin kobler fortiden og nutiden i det tunge lydbillede. Koret i indledningen leder også tankerne hen på fortidens melodikonstruktioner.

Nummeret ‘Vøvlens Spådom’ er et digt fra den islandske tekstsamling ‘Ældre Edda’, som Myrkur har sat musik til. Digtet er en monolog, der fortæller om verdens skabelse, undergang og genskabelse. Fortælleren er en vølve (kvindelig kultleder), og tilhøreren er selveste Odin.

På singlen ‘Två Kongungabarn’ spiller Myrkur på det traditionelle svenske musikinstrument nøgleharpen, der kan ses på kirkemalerier helt tilbage fra 1400-tallet. Det nummer er første gang, at fremadstormende Myrkur spiller decideret folkemusik.

Se hvordan Myrkur sætter gang i den hedenske fest på Wacken Festival Open Air i 2016.

Lyt til alle afsnit af Musikkens Rødder på iTunes her.

Resonator

Resonator er et musikmedie, der sætter fokus på roots-genrerne og formidler dem på en ny og underholdende måde. Via podcasts, videoer, blogindlæg og anbefalinger er Resonator med til at fremhæve den massive påvirkning, som de traditionelle root-genrer har på nutidens populærmusik og tendenser.