Nu har vi igen mæslinger i Danmark. Og det er vores egen skyld
Radio & podcast
menu-close

Sundhedsjunglen: Nu har vi igen mæslinger i Danmark. Og det er vores egen skyld

5. marts 2019 | | En del af serien Sundhedsjunglen

Når folk undlader at lade deres børn vaccinere, følger konsekvensen desværre også med. Derfor er der nu udbrudt mæslinger i Danmark. Så hvordan får man bekymrede forældre til igen at vaccinere deres børn?

Ida Donkin er læge, Ph.d. og vært på podcasten 'Sundhedsjunglen' om usande sundhedshistorier, der har fået sundhedsdebatten til at køre af sporet.

Afspil podcast

‘Sundhedsjunglen’ er produceret i samarbejde med Læger Formidler

Statens Serum Institut har netop meddelt, at Danmark er midt i et aktivt mæslingeudbrud. Da mæslingevaccinen blev indført af det danske børnevaccinationsprogram i 1986, var formodningen ellers, at mæslinger som sygdom kunne være elimineret i 2015, såfremt folk fulgte vaccinationsprogrammet. Sådan gik det som bekendt ikke. I 2018 blev 83.000 smittet med mæslinger i Europa, og 72 døde. Det skyldes, at vaccinationsdækning aldrig er blevet høj nok.

En voksende antivaccine-bevægelse verden over har haft held med at sprede antivaccine propaganda på sociale medier og bliver beskyldt for at være en af hovedårsagerne til det nuværende udbrud. Problemet er så stort, at WHO netop har udråbt vaccineskepsis til at være en af dette års 10 største udfordringer mod folkesundheden.

Men hvordan er vi kommet hertil? Hvorfor får antivaccine-propaganda og ikke myndighedernes anbefalinger lov at sætte sig fast i folks bevidsthed? Og hvilken rolle spiller internettet og de sociale medier i det nuværende mæslingeudbrud? Det handler dette afsnit af ‘Sundhedsjunglen’ om.

Gæster:

Astrid Haug: Rådgiver indenfor strategisk brug af sociale medier.

Ane Katrine Gammelby: Forsker i brug af sociale medier i forbindelse med sundhed og sygdom.

Thomas Senderovitz: Direktør for lægemiddelstyrelsen.

Om podcasten ‘Sundhedsjunglen’:

Er mælk sundt? Kan solcreme give hudkræft? Og er det bedre for mine børn at blive smittet med mæslinger på normal vis i stedet for at lade dem vaccinere?

Internettet er blevet en vildtvoksende skov af modsatrettet information, og det er svært at sortere i sandt og falsk – særligt på sundhedsområdet. Flere steder har mavefornemmelser, anekdoter og konspirationsteorier nemlig overtaget pladsen fra dokumenteret viden. Og tilliden til sundhedsautoriteterne er dalende.

Der søges i højere grad råd blandt venner, kendisser og behandlere fra den alternative verden. Nogle råd kan være gode, mens andre er direkte farlige. Men hvordan finder man ud af, hvilke råd man bør følge?

Ida Donkin er din vært på denne podcastrække, der handler om misinformation og mistillid på sundhedsområdet. Med hjælp fra en række fageksperter undersøger Donkin forskellige myter og trends indenfor sundhed og prøver at finde ud af, hvor den stigende mistillid til sundhedsvæsenet efterlader patienterne. For når du fravælger det etablerede sundhedsvæsen, fravælger du også din retssikkerhed som patient. Og efterlades i en jungle af velmenende, men udokumenterede, behandlingsråd.

Lyt til alle afsnit af ‘Sundhedsjunglen’ på iTunes her.

Ida Donkin

Ida Donkin er læge, Ph.d. og vært på podcasten 'Sundhedsjunglen' om usande sundhedshistorier, der har fået sundhedsdebatten til at køre af sporet.