Du kender helt sikkert Dolly Partons ulykkelige kærlighedssang ”Jolene”, guitarriffet i Lynyrd Skynyrds ”Sweet Home Alabama” eller Johnny Cash, der synger om livet som fange i Folsom State Prison. Hvad du nok ikke ved er, at disse populære sange står på skuldrene af skotske og irske immigranters musiktraditioner.
I 1700-tallet ankom de første europæere til den nye verden mod vest. Med sig i bagagen havde de skotske og irske immigranter deres musikalske traditioner fra de britiske øer, som skulle vise sig at få et nyt udtryk i de barske nordamerikanske bjerge. De tågede og ufremkommelige omgivelser i Rocky Mountains skulle være med til at forme den amerikanske musiktradition, som vi i dag kalder country-musik.
Sangen ”The Storms Are On the Ocean” af The Carter Family blev optaget i 1927, men faktisk er det en flere hundrede år gammel skotsk ballade. Den amerikanske sangskat er fuld af lignende eksempler på sange, der oprindeligt stammer fra de britiske øer.
Tab, gambling, druk og skilsmisse
Dolly Parton bygger videre på en oldgammel tradition fra immigranternes folkemusik, når hun på ”Jolene” hjerteskærende synger om en kvinde, der har stjålet hendes mand. Folkemusikken har en stærk tradition for at portrættere en socialrealistisk afspejling af det hårde liv. Teksterne handler ofte om tab, gambling, druk, skilsmisse og livet på landevejen. Dette element har Dolly Parton taget med sig i sin sangskrivning.
Dansk country
Herhjemme i Danmark har vi også kunstnere, der har ladet sig inspirere af den amerikanske sangskat. Bound By Law spiller skramlet country med stærke americana vibes. Bandet bygger videre på den socialrealistiske fortælletradition med tekster omkring global opvarmning og finanskrise. Det har de gjort med så stor succes, at de har varmet op for Beth Hart samt repræsenteret Danmark ved The European Blues Challange i 2015. Vi anbefaler, at du lytter til ”Tie a Rope”, og lader dig blive fanget af moderne dansk country.