Lydmor gik i stå og stak af til Shanghai
Radio & podcast
menu-close

De unge vilde: Lydmor gik i stå og stak af til Shanghai

24. juni 2019 | | En del af serien De unge vilde

I podcastserien 'De unge vilde' møder Iben Maria Zeuthen talenter, der er udvalgt til Statens Kunstfonds program ’Den unge kunstneriske elite’. Denne gang taler hun med Lydmor, elektronisk musiker og komponist, og hendes manager og mentor, Thomas Bredahl.

Afspil podcast

‘De unge vilde’ er sponsoreret af Statens Kunstfond.

Sangerinden Lydmor, med det borgerlige navn Jenny Rossander og en stor forkærlighed for UV-lys, har nok at se til. Hun er både komponist, musiker og sanger. Hun er lige kommet hjem fra en Europaturné og tager afsted igen til sommer, hvor hun skal spille på en lang række festivaler landet over. Så har hun for øvrigt også komponeret soundtracket til den moderne opsætning af den græske tragedie, ‘Orestien’, på Aarhus Teater. Og så er hun en af de 10 yngre kunstnere, der er blevet udvalgt til Statens Kunstfonds nye eliteprogram ’Den unge kunstneriske elite’.

I mange år var Lydmor overbevist om, at hun skulle være filminstruktør. Hun elskede idéen om at skabe universer. At få folk til at føle. Lydmor har gennem hele sit liv selv været en stor og hengiven forbruger af dem, der kunne skabe universer. Men da hun pludselig som 14-årig stod på en scene som solist for første gang, gik det op for hende, at hun med musikken kunne gøre nøjagtigt det samme, som hun ville som filminstruktør. Hun kunne få folk til at føle noget.

I dag er Lydmor 29 år gammel. Hun har udgivet tre plader. Hendes seneste plade, ‘I Told you I’d Tell them our Story’ (2018), betegner hun selv som sit hovedværk. Baggrunden for pladen er ret speciel.

Lydmor var kommet ud på et vildspor. Hun kunne ikke finde fokus. Som konsekvens stoppede hun alt og tog til Shanghai. Ikke til de varme himmelstrøg i Los Angeles. Ikke til det pulserende Berlin. Nej, hun tog til Shanghai. Ikke at hun vidste, hvad hun skulle lave der, når hun kom frem. Men hun var nødt til at stille svære og helt grundlæggende spørgsmål som: Hvad er det egentlig, jeg laver? Det kom der en masse kreativitet ud af og ikke mindst den før omtalte plade.

Nu er Lydmor et helt andet sted end vildsporet. Kreativiteten strømmer ud, og hun har masser af idéer. Derfor er timingen med at blive en del af eliteprogrammet god. Hun kan få lov til at udfolde sin kreativitet uden at skulle bekymre sig om den økonomiske bundlinje.

Den unge kunstneriske elite

Formålet med eliteprogrammet er at hjælpe kunstnere som Lydmor med at få foden indenfor på den danske og internationale scene. Når man kommer med i ‘Den unge kunstneriske elite’-programmet, indebærer det individuelle karriereplaner, støtte fra professionelle mentorer og økonomisk støtte til aktiviteter, der kan hjælpe talenterne til at blive en del af eliten indenfor deres fag.

Lydmor har udvalgt sin manager Thomas Bredahl som sin mentor, og sammen har de lagt en plan for, hvordan Lydmor kan nå sine mål i det to-årige forløb. Lydmor vil gerne komme ud til flere med sin musik, eksperimentere endnu mere med det visuelle til sine koncerter og så beskæftige sig mere med komponist- og soundtrackarbejdet.

I podcastserien, ‘De unge vilde’, er der med Iben Maria Zeuthen som vært fokus på talenterne. Hun undersøger, hvad de unge talenter håber på at kunne få ud af det to-årige forløb. Så lyt med, når hun taler med Lydmor og hendes mentor Thomas Bredahl.

Du kan lytte til alle afsnit af ‘De unge vilde’ i iTunes her.

Tekst: Mads Høyer Hansen

Foto: Matias Brogaard 

De unge vilde