Julian Juhlin er drengen, der aldrig flytter hjemmefra
Radio & podcast
menu-close

Han bruger sig selv i sin kunst: Julian Juhlin er drengen, der aldrig flytter hjemmefra

8. juli 2019 | | En del af serien De unge vilde

I denne podcastserie møder Iben Maria Zeuthen talenter, der er udvalgt til Statens Kunstfonds program ’Den unge kunstneriske elite’. Her taler hun med Julian Juhlin, scenograf- og performancekunstner, og hans mentor, Vibeke Windeløv, der er filmproducent.

Afspil podcast

‘De unge vilde’ er sponsoreret af Statens Kunstfond.

Scenekunstneren Julian Juhlin er ikke bange for at bruge sig selv og sine personlige erfaringer i sin kunst. Som da han som 30-årig tog på sin ‘Virgin Tour’ til 14 forskellige danske byer på 14 dage og udstillede sig selv badet i UV-lys i en lille glasmontre. Projektet tog udgangspunkt i virkeligheden, da Julian Juhlin var jomfru. Han kørte gennem det ganske, danske land i en lang, hvid limousine.

Eller hvad med dengang han som 25-årig flyttede hjemmefra. Fra de trygge rammer i mors lejlighed på Frederiksberg til en tilværelse som udeboende på Vesterbro. Her fik han idéen om skikkelsen, der var bundet til sit børneværelse. For altid. Derfor malede og indrettede han sit nye værelse helt i grønt. Alle vægge, gulve og lofter blev grønne. Så installerede han videoovervågningsudstyr på værelset. Her blev værelset optaget i døgndrift og livetransmitteret ind på hans gamle værelse i hans mors lejlighed, hvor han havde installeret en projektor.

Julian Juhlin tør tænke anderledes. Men hans kunst skal ikke tolkes som en samfundskritik. For det er det ikke. Han kigger efter smukke ting – skønhed. Og her kan det være en god idé at lede, hvor andre ikke kigger.

Den unge kunstneriske elite

Formålet med karriereprogrammet ‘Den unge kunstneriske elite’ er at hjælpe kunstnere som Julian Juhlin med at få foden indenfor på den danske og internationale scene. Programmet indebærer individuelle karriereplaner, støtte fra professionelle mentorer og økonomisk støtte til aktiviteter, der kan hjælpe talenterne til at blive en del af eliten indenfor deres fag.

Julian Juhlins mentor er filmproducent, Vibeke Windeløv, og hun skal hjælpe ham med at nå sine mål i det to-årige forløb. Julian Juhlin har ikke et eller andet konkret mål om, at han skal have solgt et bestemt antal værker eller lignende. Nej, han er glad for muligheden for at arbejde videre. Og han ønsker blandt andet med hjælp fra støtten at tage jomfruen på turné i verden.

I podcastserien ‘De unge vilde’, er der med Iben Maria Zeuthen som vært fokus på talenterne. Hun undersøger, hvad de unge talenter håber på at kunne få ud af det to-årige forløb. Så lyt med, når hun taler med scenekunstneren Julian Juhlin og hans mentor, Vibeke Windeløv.

Du kan lytte til alle afsnit af ‘De unge vilde’ i iTunes her.

Tekst: Mads Høyer Hansen

Foto: Josefine Stritich

De unge vilde