Et Åbent Sind?

Nyt afsnit af ‘Et Åbent Sind?’: Sådan undgår du debatfælderne ’røde sild’, ’kuglefisken’ og ’den berømte glidebane’

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Josephine la Cour Freiesleben og Rita Kuhlmann

Nyt afsnit af ‘Et Åbent Sind?’: Sådan undgår du debatfælderne ’røde sild’, ’kuglefisken’ og ’den berømte glidebane’

Eller vælg, hvor du vil lytte

Når vi diskuterer med hinanden, hvad enten det er i politik, på nettet eller til julemiddagen, kan vi mere eller mindre bevidst lægge debatfælder for hinanden. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe dykker til bunds i nogle af de mest anvendte.

Samfund En del af serien:

Et åbent sind?

Vi lever i en tid med konspirationsteorier, fake news, skjult reklame, coronaskepsis og meget andet. En tid, hvor vi bliver bombarderet med informationer og misinformationer, der forsøger at påvirke og manipulere os. Hvordan skal vi navigere i det? Hvordan skelne myter fra fakta og viden fra pseudoviden? Det er ikke spor let, for vi mennesker er ikke så rationelle, som vi tror. Vejen frem er at have et åbent, men samtidig kritisk sind. Værterne Torben Sangild og Morten Elsøe fortæller om, hvordan vi alle sammen bliver påvirket og manipuleret, hvordan vi har fordomme og tager fejl. Og så prøver de i al ydmyghed at vejlede i, hvordan vi - og de selv – kan tænke bedre og mere kritisk.

Den er så ildelugtende, at den kan aflede hundes lugtesans. Der er tale om ’røde sild’ eller ’red herring’, som det hedder på engelsk, hvor udtrykket kommer fra. Og så kan de stinkende fisk, der også er bedre kendt som kippers, bruges til at aflede en debat. 

”Som debatfælde er det, at man fokuserer på, en eller anden detalje i stedet for det vigtige i helheden for at aflede opmærksomheden,” forklarer Torben Sangild, der bliver suppleret af Morten Elsøe:

”Et eksempel, jeg er stødt på mange gange, når man deler en artikel fra fx Tjekdet.dk, er dem, der siger: ’Det site består bare af nogle unge journalistpraktikanter og teenagere, der sidder i en kælder’. På den måde flytter man opmærksomheden væk fra indholdet i artiklen hen mod en påstand om, hvem der har skrevet artiklen. I en debat skal man passe på ikke at følge den stinkende sild. Man skal hele tiden bringe fokus tilbage på indholdet.”

Det er ikke kun lugtende fisk, der bliver taget under behandling i dette afsnit af podcasten ’Et Åbent Sind?’. Her taler de også om to andre ofte brugte debatfælder, nemlig ’kuglefisken’ og ’glidebanen’. 

Kuglefisken er, når man tager en detalje og blæser den stort op.

”Man skal altid være opmærksom på, om folk er ensidigt meget kritiske om én specifik detalje. Det er ikke altid, de tilføjer samme kritiske blik på de påstande, de selv kommer med,” siger Morten Elsøe.

Derudover taler de i podcasten også om glidebanen, som ofte bliver brugt i politik. Man italesætter det ofte: ’Hvis vi gør dette, hvad bliver så det næste?’. 

Og så har de selvfølgelig også altid det faste element ’Fup eller fakta’, der handler om, hvorvidt FBI har bedre held med at få tilståelser ud af mistænkte, der ikke har sovet. 

Husk, at du kan skrive til Torben og Morten med ris, ros og ideer på: sind@heartbeats.dk

Show notes:


Værter:
Torben Sangild & Morten Elsøe

Producer:
Adam Emil Schierbeck

Redaktør:
Emil Norsker

Footer graphics