le gammeltoft heartbeats

Kommentar af Le Gammeltoft: P3 mener det ikke ironisk, når de sætter ‘Musikchefen’ himself i værtsstolen

Et nyt radioformat med P3’s egen kalif, Mathias Buch Jensen, bag pulten bekræfter den dommedagsretning, som radio-mastodontens strategi har taget de senere år.

Det danske radiomarked er gennem de seneste ti år blevet mere og mere ensformigt, særligt indenfor indholdet på musikkanalerne. De fleste numre der spilles, er at finde på top 50 og dukker selv op på forsiden af Spotify. Men der var engang – engang hvor særligt P3 stak ud. De ville og kunne noget helt andet end alle de kommercielle konkurrenter, og deres tone, målgruppe og DNA var noget helt specielt.

Men gennem de seneste fem års tid, er det skredet for P3. I jagten på højere lyttertal har ledelsen taget den ene dårlige beslutning efter den anden, og det er i den grad gået ud over P3’s brand og markedsposition.

Senest har P3 så fået sig et nyt musikprogram. Hver dag i primetime sendes ‘MUSIKCHEFEN’. Tages deres målgruppe i betragtning giver navnet associationer til noget ungt, urbant og lettere ironisk – CHEFEN! Ja, tak. Det lugter af Kidd, Kesi, og alle de andre kække unge drenge, som fylder rotationerne med deres cool tracks og gadeattitude.

Men det er ikke ironisk. Værten på ‘Musikchefen’, der sendes hverdage kl. 12-14, er nemlig P3s egen musikchef, Mathias Buch Jensen. ”Kom med ind i maskinrummet og bag om musikken på P3, når Mathias Buch Jensen sætter ord på de bedste nye udgivelser fra ind- og udland”, står der i programbeskrivelsen. Mathias Buch er en erfaren og dygtig vært, og der er godt flow hele programmet igennem.

Magtfuld position

Hvad er problemet så, spørger du sikkert? Jo, problemet med at sætte musikchefen, som bestemmer, hvad der skal spilles af musik på kanalen og er pladeselskabernes vindue ind til P3 og derudover styrer alle værternes rotationer og playlister, er, at han er netop det – chefen.

Skal der spilles et nyt nummer, er det ham, der beslutter det, ligesom det er ham, der er med til at beslutte, hvem der optræder til det store P3 Guld-show, og hvilke kunstnere der skal laves særlige programmer og optrædener med. Ønsker en musiker eller et pladeselskab at få et nummer spillet på kanalen, skal de indsende musikken til et såkaldt playlisteudvalg. De mødes en gang om ugen. Men som musikchefen selv nævner i sit program, så er det i sidste ende ham, der bestemmer.

Det fjerner armslængdeprincippet totalt og vil altid kunne åbne for mistanke om, hvem der bestemmer hvad og hvorfor. Vi har før hørt om tidligere musikchefer på P3, som blev kåret som musikbranchens mest magtfulde, og eksempler på hvordan denne magt er blevet misbrugt. Lige meget hvor god stil Mathias Buch Jensen kører, vil det være meget svært at skille skidt fra snot, når han sidder i værtstolen og taler positivt om al den musik, som han selv har godkendt til rotation.

At P3’s redaktion åbenbart har opgivet at finde en vært i målgruppen, der kan formidle P3’s musik og playlister troværdigt og lidenskabeligt, er et kæmpe problem i sig selv, og fratager i øvrigt DR retten til at afværge kritik fra os andre konkullegaer i medie- og radiobranchen med et: ”Du er ikke målgruppen”.

Taler ned til os

Måske gør P3 det for at afmystificere musikchefens rolle og arbejdsopgaver og virke mere i øjenhøjde med og ærlige overfor deres lyttere, når chefen selv svarer på spørgsmål om, hvordan det egentligt fungerer – det der med playlisterne. Men endnu engang begår P3 den fejl, at i stedet for at være i øjenhøjde med deres målgruppe, så taler de ned til dem, og det kommer til at virke søgt og kikset, at chefen sidder der hver dag og stikker ud i forhold til de andre værter, der trods alt befinder sig i målgruppen.

Dernæst fristes man til at stille spørgsmålet: Hvem er P3’s målgruppe egentlig? ‘De unge’, som de prøver at ramme med kække ‘se mig værter’ der hører urbane beats og er på vej til at uddanne sig til deres fremtidige karrierer? Eller ‘de unge voksne’ i midt- og slut-30’erne, som husker P3’s storhedstid og med skuffelsen lige under drøblen synker, hver gang der bliver introduceret nyt, ungt blod på playlisterne og bag mikrofonerne?

Beslutningen om at sætte musikchefen i værtsstolen på det mest betydningsfulde musikformidlingsprogram på P3 er med til at understrege, hvor mangelfuld kanalens retning er, og hvor store strategiske problemer DR sidder med i forhold til at rette op på P3’s mål, retning og musikprofil. De seneste fem år er det kun gået en vej. Og med denne beslutning lader det til, at P3 stadig er i frit fald.


Disclaimer: På Heartbeats.dk har alle radioværter fuld musikalsk og redaktionel frihed til at spille den musik, som de er optaget af. Le Gammeltoft blander sig ikke i andet musikudvalg end det program, som hun selv er medvært på, ‘Blandede bånd’, hver fredag.  

Foto øverst: Rasmus Weng Karlsen

Footer graphics