Ditte Giese
Foto: Rita Kuhlmann

Når #MeToo bliver dumt: Det er en offerløs ”forbrydelse” at have frivillig sex med en kollega

Det bør høre til privatlivets fred at have et sexliv, hvor voksne mennesker knalder med samtykke og uden krænkelser. Bare ikke på Ekstra Bladet.

Sagen om en anerkendt, kvindelig tv-vært fra TV2, der har haft sex med en praktikant, var i gul breaking farve og ledsaget af et ”Afsløring” på Ekstrabladet.dk i aftes. Motivet var klart: Nu skulle vi have en kvindelig Jes Dorph-sag. For det var præcis det samme som Dorph blev fyret for, mente Ekstra Bladets journalister. Sikke en afsløring, sikke en forargelse.

Jeg kan dog godt komme med endnu en afsløring til Ekstra Bladets redaktion: Folk har sex hver dag med mennesker, der er yngre eller ældre end dem selv. Det er faktisk helt normalt. Som udgangspunkt er sex ikke en ligestillingsrapport. Voksne mennesker der har lyst til hinanden, må gerne gå ombord i hinanden. Det er tilladt.

”Afsløringen” viser sig da også at være en både offerløs og krænkerløs forbrydelse, da ingen føler sig krænkede, pressede, truede, forulempede, udsat for vold eller sex uden samtykke. Men en af tv-værtens kollegaer, der åbenbart går i meget små sko, har videresendt en fortrolig SMS om hendes flirt med en yngre mand til Ekstra Bladet. Tænk at være den stikker-kollega, pyha, for en dårlig karma.

Men jeg vil egentlig gerne forklare #MeToo en gang mere for Prins Knud, for EB, for stikker-kollegaen og for de forargede typer på Twitter, der brøler, at kvinder også er røvhuller (Det er vi bestemt, bare ikke lige i dette tilfælde):

#MeToo, eller sexchikane, handler om magt. Det handler om at bruge sin magt og indflydelse til seksuel pression og få gennemtrumfet sin vilje gennem pression. At den kvindelige tv-vært for nogle år siden knaldede med en fotografelev på en reportagerejse, kan kun være #MeToo, hvis hun har brugt sin position på arbejdspladsen til at gennemtrumfe knaldet.

Det kan i teorien godt være sket, men vi har endnu ingen grund til at tro det. Jamen, hvad så hvis den unge mand om 20 år kommer og siger, at det var en krænkelse dengang i hans praktiktid på TV2? At han nu kan se, at han ikke ville, men ikke turde sige nej? Jamen, så må vi jo tage debatten til den tid. Lige nu er sagen, at to kollegaer, med en vis aldersforskel og forskel i position på arbejdspladsen, har delt et knald. Andet er det ikke. Men man må gerne knalde. Også når man er en voksen kvinde.

Det er derfor ikke ligestilling at begynde at hænge kvinder ud for deres seksuelle forhold, det er faktisk rimeligt grænseoverskridende og krænkende at få sit sexliv udpenslet i gult i en tabloidavis.

Men hovhov, hvad så med Jes Dorph spørger den vakse læser og kalder måske klummeskriveren for dobbeltmoralsk. Jo, sagen med Jes Dorph begyndte, fordi hans arbejdsplads, TV2, iværksatte en advokatundersøgelse internt på redaktionen for at rydde op i den tilsyneladende sexistiske kultur, der har hersket der eller måske stadig findes på TV2.

Der viste sig at være 14 sager om alvorlig krænkende adfærd, hvoraf fem fik ansættelsesretslige konsekvenser. En af disse sager var tv-værten Jes Dorph, der blev fyret af sin arbejdsgiver, hvorefter Dorph selv fortalte sin version af sagen i et senere meget kritiseret interview i Politiken. Hvis Dorph ikke var gået til Politiken, ville ingen have vidst, hvad der var foregået, og han var forblevet i anonymitetens gemmer.

For nylig kom så dokumentaren, ’MeToo: Sexisme bag skærmen’, hvor 150 mænd og kvinder har deltaget i tilblivelsen, og 11 kvinder deltog i programmerne og fortalte om en utroligt ubehagelig arbejdsplads med sexistiske kommentarer, afpresning af praktikanter, tilbud om seksuelle ydelser mod ansættelser og så videre. Altså noget helt andet end to kollegaer der indleder et frivilligt forhold af kortere eller længere varighed.

Alle på en arbejdsplads har et ansvar for at behandle hinanden ordentligt, og vi har især et ansvar for at behandle unge mennesker i starten af deres arbejdsliv ordentligt. Det er der indtil videre i denne sag intet, der tyder på ikke er sket. Hvis der var, havde det nok været med i advokatundersøgelsen og havde fået konsekvenser.

#MeToo skal bedømmes fra sag til sag. At indgå i seksuelle relationer med praktikanter er klart en gråzone, men at fordømme det helt overordnet er ikke løsningen. Min holdning er, at praktikanter på journalistiske arbejdspladser er voksne mennesker med både libido og drømme for deres arbejdsliv. Selvfølgelig har de da sex med folk de arbejder med. Rundt omkring i den danske mediebranche sidder der masser af par, der har mødt hinanden netop sådan: Som fastansat og praktikant.

Denne Ekstra Bladet-“afsløring” skulle aldrig have været lavet, den er med til at udvande #MeToo-debatten med ikke-historier drevet af click-sult og underholdning.

Så skal vi ikke lade de to mennesker have deres privatliv i fred, og så i øvrigt lade være med at gå og stikke hinanden til tabloidpressen? Jeg opfatter ellers Ekstra Bladet som en rimeligt frisindet avis med interesse og respekt for det seksuelle, men her går avisen altså moralisternes ærinde ved at forarges over en kendt kvindes sexliv.

Men kendte mennesker må også gerne have et sexliv, det manglende da bare! Kendte mennesker er også mennesker.      

De fleste danskere møder for øvrigt deres kærester på studiet eller på arbejdspladsen. Og mange af os har haft flirter, knalderi og kæresteri med kollegaer, sådan helt frivilligt og dejligt. Sådan skal det helst blive ved med at være, for vi skal ikke blive en nation af hæmmede mennesker, der ikke tør indlede en flirt ude i virkeligheden.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics