Modig kærlighed - historier fra lande, hvor det er ulovligt at være queer
Radio & podcast
menu-close

BILLEDER: Modig kærlighed – historier fra lande, hvor det er ulovligt at være queer

4. august 2018 |

Det er ulovligt være en seksuel minoritet i mere end halvdelen af verdens lande. Hvordan føles livet for dem, der i frygt må skjule sin kærlighed og identitet?

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk

Foto: Robin Hammond/Fhochdrei

I den vestlige verden har det aldrig været lettere at være homoseksuel end nu. Og selv her kan det volde problemer.

Men i mere end halvdelen af verdens lande er det stadig decideret ulovligt.

Så mens Pride er hyldest til rettighedskampen og mangfoldigheden, er det også en påmindelse om de mange stemmer, der hver dag forties, tæves og i værste tilfælde slås ihjel på grund af seksualitet.

Og hvordan er livet for dem, der i frygt må skjule sin kærlighed og identitet?

Det spørgsmål stiller den London-baserede fotograf Robin Hammond, som gennem fire år har fotograferet og dokumenteret ulovlig kærlighed i så forskellige lande som Rusland, Tunesien, Uganda, Malaysia og Jamaica.

For at få en mere oprigtig og ægte intimitet med de mennesker, han har fotograferet, lod han dem instruere fotoseancen. Ifølge Robin Hammond giver det en autentisk repræsentation af marginaliserede grupper, som alt for ofte bliver endnu mere marginaliserede af en udefrakommende kameralinse.

Resultatet udstilles lige nu i Berlin på Fhochdrei-galleriet indtil 2. september 2018. Og hvis du ikke har mulighed for at opleve det med egne øjne, får du her syv billeder og syv fortællinger om en utrolig modig kærlighed i lande, hvor du kan miste livet ved at elske den, du elsker. Fortællerstemmen er fotografen selv.

 

Walid (37) og Abdesattar (26) fra Tunesien

“Walid og Abdesattar har været kærester i fem år. De har holdt forholdet hemmeligt på grund af en ondsindet holdning til homoseksuelle både i regionen og i loven, der gør deres kærlighed til en forbrydelse. De siger: “Vi flyttede fra sted til sted, og vi løj overfor vores forældre og venner. Vi blev nødt til at lade som om, vi var nogle andre end dem, vi var. Vi elsker hinanden, og vi vil aldrig give op – uanset hvad der sker.”

Foto: Robin Hammond

 

Mitch Yusmar (47) og Lalita Abdullah (39) fra Malaysia

“Mitch på 47 er transmand og har været sammen med sin kæreste Lalita i 17 år. De har to adopterede børn, Izzy på 9 og Daniya på 3. Mitch er Senior Manager i Seed, en NGO, der hjælper hjemløse i landets hovedstad Kuala Lumpur, og Lalita er Regional Learning and Development Manager i et olie- og gasfirma. Deres forhold er ikke anerkendt pr. lov, og derfor er livet forbundet med stor usikkerhed og en vished om, at deres familie kan blive splittet, hvis der skulle ske Lalita noget. Hun er nemlig den eneste lovlige forælder.”

Foto: Robin Hammond

 

J og Q, anonym, fra Uganda

“De vil ikke røbe deres identitet af frygt. Selv siger de: “Vi er et gift, lesbisk par, hvis ægteskab ikke anerkendes fordi homoseksualitet i Uganda er en sygdom, der skal kureres. Homoseksuelle betragtes som spedalske, og vi bliver verbalt angrebet af mænd, der har set os sammen. Vi kan ikke fortælle nogen, at vi er gift (Uganda har meget strenge love, der både indeholder tvungne analundersøgelser og fængelsesstraf – i 2013 indførte landet dødsstraf, som dog blev annulleret igen året efter, red.). Loven har øget opmærksomheden på homoseksuelle, og det har påvirket befolkningens holdning til LGBTIQ-samfundet. Det gør livet som lesbisk meget farligt.”

Foto: Robin Hammond

 

Buje (dæknavn) fra Nigeria

“I december 2013 blev Buje kidnappet i sit hjem af en milits, der arbejder for sharia-domstolene i Bauchi City, fordi han er homoseksuel. De holdt ham fængslet i mere end 40 dage, hvor han fik tæsk og slag med strømkabler.”

Foto: Robin Hammond

 

Mo (41) fra Jamaica

“Transmanden Mo er kriminalbetjent. Han siger: “Jamaicanere er meget intolerante og homofobiske, men jeg lever stadig mit liv uden frygt. Du ved aldrig, hvornår du bliver et mål, så jeg er altid på vagt.” Mo har i mange år levet med Pinkie, en 30-årig lesbisk kvinde. Hun siger, at hun ikke personligt udsættes for forskelsbehandling, som ellers er normalt i Jamaica. Hun forklarer det med sin feminine karisma. Dog siger hun: “I Jamaica er der mange, der ikke kan tænke selv. De har bare brug for nogle, der siger, “Ok, du er lesbisk, så skal du dø”. Det er massernes brøl. Der er ingen, der siger, “Bare lad dem være”

Foto: Robin Hammond

 

O og D (anonyme) fra Rusland

“På vej hjem fra jazzkoncert tog de hinanden i hånden på rulletrappen og kyssede. Da de kom ud af stationen følte O pludselig et åndedrag i nakken. “Lesbiske! Lesbiske!” råbte den fremmede og slog D i ansigtet. O forsøgte at forsvare hende, men fik også slag, mens hun bønfaldte og råbte, “Vi er bare søstre!”. Manden svarede, “Lad være med at lyve, jeg så jer kysse. I spreder homopropaganda!”

Mandens kommentar handlede om den nyligt vedtagne lov i Rusland mod homoseksuel propaganda blandt mindreårige. Han sparkede dem og fortsatte med at slå, mens hans kollega filmede hele seancen.

O siger om situationen: “Jeg var mindre bekymret for mig selv end min skat. Frygten greb mig, da jeg indså, at jeg ikke kunne gøre noget for at beskytte hende. I Rusland er det farligt for os at holde hånd. Men hvis angriberne havde det mål at skille os fra hinanden, så svigtede det. Det har kun gjort vores forhold stærkere”

Foto: Robin Hammond

 

Steven Monjeza Soko og Tiwonge Chimbalanga fra Malawi (bosat i Sydafrika)

“I 2009 bliver parret anholdt i hjemlandet Malawi og i 2010 anklaget for sodomi og for umoralsk adfærd mellem mænd under artikel 153 og 156 i landets straffelov. De blev idømt 14 års fængsel, og ifølge dommeren var straffens hårdhed nødvendig for at beskytte det malawiske samfund. Siden har staten underskrevet flere internationale menneskerettighedsaftaler, og fundet modstanden mod homoseksuelle forfatningsstridigt. Sagen skabte røre i det internationale samfund, og begge mænd fik senere straffen lempet under forudsætning af, at de ikke ville have nogen yderligere kontakt med hinanden. Af frygt for sin sikkerhed flygtede Tiwonge til Sydafrika efter hans løsladelse.”

Foto: Robin Hammond
Søren Vestergaard Thiesen

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk