Modeuge og forsvarsforlig: Vi elsker uniformer
Radio & podcast
menu-close

Modeuge og forsvarsforlig: Vi elsker uniformer

2. februar 2018 |

Taxi Driver, Oasis og Nikolaj Kirk. Heartbeats ser på ikoniske militærjakker

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.

Fotos: Wikimedia Commons og DR. Fotomontage: Mathias Kølben.

Trenchcoats, bomberjakker, camouflage.

Den militært inspirerede mode går igen og igen, hvert eneste gang, der er modeuge.

Faktisk i en grad, så man kunne forledes til at tro, at paramilitære grupper i camouflage eller skinheads i deres bomberjakker havde invaderet byen.

Ikke at mode og militær ikke altid har gået hånd i hånd. For eksempel er Burberrys legendariske trenchcoat produceret af vandafvisende gabardine skabt til engelske officerer under 1. Verdenskrig, ligesom Ray Ban er et mærke bestilt af det amerikanske luftvåben, da de der nymodens flyvemaskiner begyndte at kunne kravle op over skyerne.

Ikke mindst blev indbegrebet af rock n roll, den hvide t-shirt, opfundet som arbejdstøj af den amerikanske flåde i 1914.

I anledning af modeuge og ikke mindst den nye aftale om forsvarsforlig, der øger og ikke som vanligt skærer i det danske forsvarsbudget, præsenterer Heartbeats tre militære modeklassikere ivrigt brugt i populærkulturel kontekst.

Fishtailparka

Da amerikanerne i 1950 gik ind i koreakrigen på sydkoreansk side gik det hurtigt op for dem, at Asien kunne være ikke bare kold men rigtigt kold. Heldigvis havde amerikanerne på det tidspunkt gang i et parkadesign, der derfor kunne blive introduceret til tropperne i 1951.

Ironisk nok, da amerikanerne bekæmpede de sovjetisk og kinesisk støttede nordkoreanere, menes ordet parka at kunne tilskrives inuitter bosiddende nord for Ural-bjergene i hvad der er det nuværende Rusland. Den oprindelige inuitparka er dog mere en anorak – altså uden åbning foran. Fishtail-opfindelsen, den spaltede hale, der er længere foran end bagved muliggjorde, at de amerikanske tropper kunne snøre den ind på lårene og derved undgå varmetab.

Som med alt andet militært grej var parkaen en billig vare i overskudslagre verden over og derfor en oplagt påklædning for studerende. Parkaen blev must-have for dyrkere af den såkaldte mod-kultur, som er portrætteret i filmen Quadrophenia med musik af The Who.

En af beskytterne af denne arv er Liam Gallagher, der må have købt nok parkaer til at kunne udruste en mindre hær.

Bonusinfo: Mange parkaer er ligesom den mindst lige så legendariske bomberjakke udstyret med orange fór, så man kan gøre sig synlig i tilfælde af nød.

M-65

Der findes næppe en mere rå og urban overgangsjakke end M-65, der blev indført i 1965 (deraf navnet, Military 1965).

M-65 var en opdateret version af M-51, der igen var en opdateret version af M-43, der blev indført under 2. Verdenskrig. Nye og vigtige egenskaber ved M-65 var en hætte gemt i kraven, aftageligt fór, farven officielt kendt som Olive Green 107 og det dengang spritnye materiale NYCO (nylon/cotton), der gjorde den vandafvisende og vindtæt.

Olive Green 107 blev skabt for at efterligne den særlige vietnamesiske flora. Camouflagen blev dog ikke sejrsgivende i kampen mod vietcongerne og deres sorte lærredsdragt og stråhat.

Forbindelsen mellem Vietnams jungle og New Yorks asfalt blev skabt takket være filmen Taxi Driver (1976). Travis Bickle i skikkelse af Robert de Niro bærer den konstant, da han cruiser gennem New Yorks syndige gader.

At M-65 senere er blevet båret af Al Pacino i Serpico og Woody Allen i Annie Hall gør bestemt ikke jakken mindre newyorkeragtig.

Bonusinfo: John Rambo (Sylvester Stallone) er selvfølgelig også iført en M-65, da vi ser ham første gang i First Blood. Han bliver på et tidspunkt præsenteret som en så sej overlever, at han kan leve af ting, der får en ged til at brække sig.

M/84

Alle værnepligtige siden firserne kender dette uniformsystem indefra og ud.

Det karakteristiske ved M/84 (ligesom alt andet militær grej opkaldt efter indførelsesåret) er den særegne camouflage – eller sløring som det hedder i dansk militærjargon. Den er nemlig tilpasset den danske natur. Under den kolde krig var nærforsvaret det danske forsvars vigtigste opgave. Især frygtede man landsættelse af tropper fra Østtyskland.

Derfor denne særlige sløring, der gør det muligt at kæmpe og/eller gemme sig i de danske skove.

Med den lokale sløring in mente giver det god mening, at lige præcis Nikolaj Kirk bruger den, når han jagter harer på Lolland eller forsvarer urter og frøer på Amager Fælled.

Siden har det danske forsvar fået mere internationale opgaver, hvorfor man i dag bruger den såkaldte multiterrænsløring (MTS) beregnet til såvel skov, ørken og bykamp.

Bonusinfo: M/84 er ikke vandtæt men derimod imprægneret mod regn. Af samme grund var det forbudt de værnepligtige at komme uniformen i vaskemaskinen, da man risikerede at fjerne imprægneringen. Mudderet skulle tørre og børstes af.

Læs mere om det nye forsvarsforlig på Forsvarsministeriets hjemmeside.

Læs mere om modeugen på copenhagenfashionweek.com

Martin Finnedal

Uddannet journalist i 1998 og har siden arbejdet for blandt andet Fyns Amts Avis, DR TV, Politiken, Roskilde Festival og i Forsvaret.