Miles Davis bliver nu lagret i DNA
Radio & podcast
menu-close

Fremtidens harddisk: Miles Davis bliver nu lagret i DNA

3. oktober 2017 |

Amerikanske forskere gemmer Miles Davis og Deep Purple i DNA-molekyle. Men der er stadig lang vej til en DNA-afspiller, siger dansk nanoforsker.

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk

Foto: Peter Buitelaar / Wikipedia Commons

Hvad er det, der er så småt, at du ikke kan se det, får din harddisk til at virke gammeldags og Quincy Jones til at juble?

Svaret er DNA-lagring.

Man kan nemlig allerede nu gemme mange millioner gange mere data i DNA-molekyler, end der kan være på din computer. Og dermed altså på meget, meget mindre plads. I runde tal kan man opbevare alt data, der overhovedet findes på Københavns Universitet, på et DNA, der er mindre end et riskorn.

”DNA har den klare fordel, at det kan have en meget høj tæthed af information,” fortæller nanoforsker Bo Wegge Laursen fra Kemisk Institut på Københavns Universitet. Han forklarer, at DNA samtidig fungerer som naturens egen harddisk, og derfor forældres teknologien ikke lige foreløbig.

Teknologien kalder man ”DNA-lagring”, og det er der selvfølgelig nogle kloge forskere, der vil udnytte. Senest er det et hold amerikanere fra University of Washington, der i i samarbejde med selskabet Twist Bioscience har gjort fremskridt.

Miles Davis og Deep Purple på DNA
Og det er ikke bare hvilken som helst data, som de amerikanske forskere har gemt – de har plukket to liveoptagelser fra Montreux Jazz Festivals store musikarkiv og smækket det ind på en DNA-streng.

Med Microsoft i ryggen er det lykkes dem at gemme Miles Davis-nummeret ”Tutu” og Deep Purples ”Smoke on the Water”, der begge får æren af at være de første musiknumre nogensinde, som lagres i DNA. De fik DNA-verdenspremiere og blev afspillet i en slags, må man formode, DNA-musikafspiller på Det Polytekniske Institut i Lausanne, Schweiz.

LÆS ARTIKEL KUNSTIG INTELLIGENS KOMPONERER FREMTIDENS MUSIK

Succesen får selveste Quincy Jones til at klappe i hænderne af begejstring. I en pressemeddelelse udtaler han, at ”musikarkivering er ustabilt” og at han i øvrigt bekymrer sig for, at fremtidens generationer ikke vil kunne have adgang til musikhistorien.

Netop ustabiliteten har tidligere været et stort problem ved DNA-lagring. DNA-molekyler påvirkes nemlig let af omgivelserne, og det kan jo være temmelig upraktisk, hvis man vil have sine data igen. Men det skulle der altså snart være styr på.

”Jeg er stolt over at vide, at mindet om denne oplevelse aldrig går tabt,” siger den aldrende stjerneproducer om gennembruddet.

Ingen DNA-walkman foreløbig
Men man skal ikke regne med at få en DNA-walkman foreløbig. Selv om teknologien til at lagre data er på plads, er der – teknologisk set – lang vej til afspilning til husbehov.

”Det kan godt være, at data rent fysisk fylder mindre end et sandkorn, men den maskine, som skal aflæse DNA-dataene, er større end dit skrivebord,” siger Bo Wegge Larsen.

LÆS ARTIKEL BLOCKCHAIN: FORSTÅ HYPEN

Og når holdet bag projektet alligevel påstår, at DNA er fremtidens digitale harddisk, er det fordi argumentet peger tilbage på DNA som ”naturens egen harddisk”. I dag lagres data gennem en digital teknologi, som under præcise og nøje kalkulerede forhold ’kun’ holder i nogle årtier, og derefter vil dataene være uaflæselige og gå tabt. Med syntetisk DNA – dvs. fremstillet, ikke-menneske DNA – kan data gemmes i hundredvis, måske tusindvis af år.

I mellemtiden kan du nyde Miles Davis’ ”Tutu” fra Montreux lige her, direkte fra YouTube – så længe det varer.

Søren Vestergaard Thiesen

Cand.mag. i journalistik og filosofi. Skriver om kultur, videnskab og teknologi. Kontakt: soren@heartbeats.dk