massive attack
Foto: Shutterstock

Massive Attack: Vi mangler en strategi for at gøre musikbranchen mere klimavenlig

Massive Attack opfordrer nu den britiske regering til at fremlægge en plan, der skal sikre, at livemusikindustrien tager del i klimakampen.

Det engelske triphop-band Massive Attack har i efterhånden flere år erklæret sig for aktive klimaforkæmpere.

Bandet, der har turneret verden rundt siden slutningen af 80’erne, har blandt andet givet koncerter ved demonstrationer arrangeret af klimaaktivistgruppen Extinction Rebellion, og i løbet af de senere år har de arbejdet for at sætte fokus på den kæmpe belastning, netop livemusikindustrien udgør for klimaet.

Tilbage i 2019 bestilte de en rapport fra Manchester University, der skulle kortlægge livemusikindustriens CO2-aftryk og komme med konkrete råd til, hvordan branchen kan blive mere klimavenlig.

Nu er rapporten ude, og anbefalingerne lyder blandt andet på, at bands skal minimere deres transporttid, udskifte privatfly med tog og reducere mængden af grej, som de medbringer på turné.

Massive Attacks stifter, Robert Del Naja, bedre kendt som 3D, understreger dog, at det ikke kun er musikernes eget ansvar at trække branchen i en mere klimavenlig retning. Han mener, at det i lige så høj grad er den britiske regering, der bør reagere på de himmelråbende fakta om klimakrisen, vi allerede kender til.

”Hvor er den regeringsplan, der skal støtte det omfang af tilpasning, vi får brug for, hvis vi skal leve op til Parisaftalen? Den lader ikke til at findes. Rapportens data er ikke overraskende, det er strategien, vi mangler,” siger han til den britiske avis The Guardian.

Ifølge Robert Del Naja er der en tendens til, at man lægger ansvaret over på den enkelte forbruger, når det kommer til energiudledning. Men hvis den grønne omstilling virkelig skal rykke, må forandringerne også ske på et større plan, forklarer han til avisen.

Netop derfor har Massive Attack igangsat den store klimaundersøgelse, som både bandet og forskerne bag håber kan fungere som et slags wake up-call for musikere og branchefolk. Og altså i sidste ende også for britiske politikere.

Selv annoncerede Massive Attack, lige inden coronapandemien brød ud, at al transport i forbindelse med deres Europa-turné ville foregå med tog.

Selvom pandemien lagde en naturlig dæmper på livemusikindustriens energiforbrug, har bandet nu genoptaget deres tourplanlægning med klimarapporten in mente og håber at kunne se store reduktioner i deres CO2-udslip.

Om rapporten

Rapporten ‘Super-Low Carbon Live Music: a roadmap for the UK live music sector to play its part in tackling the climate crisis’ udkom i juni 2021 og er udført af forskere fra Manchester University ved Tyndall Centre for Climate Change Research.

Ved at analysere data fra Massive Attacks tour i 2018 har forskerne bag projektet udformet et sæt retningslinjer for, hvordan livemusiksektoren som helhed kan reducere deres CO2-udslip i fremtiden.

Retningslinjerne for “super lave kulstofudledningspraksisser” dækker over, hvordan musikere, arrangører, tourmanagere og agenter skal handle for at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader i henhold til Parisaftalen.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics