Lad være med at forbyde mobiltelefoner i skolen
Radio & podcast
menu-close

Niendeklasseselev: Lad være med at forbyde mobiltelefoner i skolen

28. september 2018 |

Vi skal jo alligevel lære at styre de telefoner, når vi kommer ud på arbejdsmarkedet.

Skoleelev og erhvervspraktikant. Glad for cykelløb.

Foto: Robin Worrall/Unsplash

I øjeblikket diskuterer skolelærere, politikere og forældre en del, om det skal være ulovligt for skoleelever at have en mobiltelefon med i skolen. Flere skoler eksperimenterer med, at eleverne skal aflevere dem i en kasse om morgenen, og så først får den udleveret i spisefrikvarteret eller efter skole.

Selv har jeg altid bare min telefon liggende i min taske i løbet af dagen. Jeg synes ikke, det er særligt svært at styre. Den er bare slukket, og så kan jeg tænde den i frikvarteret. Derfor er det irriterende, at vi nu skal aflevere telefonerne om morgenen, fordi at nogen af klassekammeraterne ikke kan finde ud af at beholde den nede i tasken.

Der er f.eks. en dreng i min klasse, der har ekstra svært ved det. Der var et tidspunkt, hvor mobilerne bare stod på kateteret i en kasse, og så gik læreren ud for at lave en kop kaffe. Straks løb han op og tog den og facetimede med sine venner, som åbenbart heller ikke havde afleveret deres telefon.

I starten afleverede alle i min klasse deres telefoner, fordi at vi fik dem tilbage i frikvarterene, så vi kunne bruge dem til f.eks. MobilePay fra vores forældre, når vi skulle have frokost. I min niende klasse går vi næsten allesammen i Netto eller i bageren og køber frokost hver dag. Vi betaler med MobilePay, der er ikke en eneste, der har kontanter. Og vi er for unge til Dankort.

Men så begyndte skolen at indsamle telefonerne hele dagen, og der blev færre og færre, der afleverede deres telefoner. I dag er der kun cirka to i min klasse, der afleverer den. Alle vi andre siger bare, at vi ikke har den med. Eller nogen snyder ved at aflevere en gammel, aflagt telefon, så de stadig kan købe mad i frikvarteret med deres telefon.

Tvang virker ikke

Jeg syntes ikke, at det er en god idé at tvinge skoleelever til at aflevere vores telefoner. Hvis den siger en forstyrrende lyd, så er det ok, at læreren tager den. Men jeg ser også den ulempe, at hvis den siger noget, så kan læreren jo ikke vide, hvis telefon det var, der larmede, fordi vi sidder så tæt ved siden af hinanden.

Og der er jo ingen, der gider sige: ”Det var min telefon, der larmede. Bare kom og ta’ den”. Faktisk synes jeg, det er bedre, hvis vi har telefonerne selv, at så vi kan lære at styre brugen af dem, uden at de voksne gør det for os.

Vi skal jo have det lært før eller siden. For når vi kommer ud og skal have et arbejde, er der jo ikke en eller anden chef, der indsamler dem om morgenen og giver os dem igen, når vi får fri.

Jeg syntes heller ikke, at vi skal gøre, som de gør i Frankrig, hvor man slet ikke må have telefonen med i skole. Det er lidt overdrevet. Der er jo i øvrigt også mange lærere, der bruger deres egen telefon som et skoleredskab.

Albert Holm er 15 år og går på Søndermarkskolen. Han er i denne uge erhvervspraktikant på Heartbeats.dk

Albert Holm

Skoleelev og erhvervspraktikant. Glad for cykelløb.